Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet - kategoria top

Przepisy na pasztet

Pasztet to jedno z ulubionych dań na spotkania rodzinne lub imprezy. Jego przygotowanie wymaga trochę wprawy, jednak efekt może być znakomity.

Przepisy 25

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

Drobiowy pasztet z pieczarkami i żurkiem

2 godz 6 min Średni
Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy

60 ze 100
1 godz 44 min Łatwy
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

70 ze 100
1 godz 53 min Łatwy
Wegetariański pasztet z soczewicy

Wegetariański pasztet z soczewicy

100 ze 100
1 godz 37 min Łatwy
Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

1 godz 33 min Łatwy
Pasztet z cukinii z wątróbką

Pasztet z cukinii z wątróbką

1 godz 30 min Średni
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

2 godz Łatwy
Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

90 ze 100
30 min Średni
Pasztet drobiowy z galaretką

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy
Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

55 min Łatwy
Pasztet z drobiu

Pasztet z drobiu

2 godz 50 min Łatwy
Pasztet w galarecie żurawinowej

Pasztet w galarecie żurawinowej

2 godz 46 min Łatwy
Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny

1 godz 36 min Średni
Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

1 godz 41 min Łatwy
Pasztet bez pieczenia

Pasztet bez pieczenia

4 godz 20 min Łatwy
Pasztet z cukinii i pieczarek bezmięsny

Pasztet z cukinii i pieczarek bezmięsny

1 godz 40 min Łatwy
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

30 ze 100
3 godz 52 min Średni
Paszteciki w cieście francuskim

Paszteciki w cieście francuskim

80 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Pasztet domowy

Pasztet domowy

40 ze 100
2 godz 15 min Średni
Schab w galarecie

Schab w galarecie

40 min Łatwy
Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet drobiowy ze śliwkami

1 godz 21 min Łatwy
Pyzy z pasztetem

Pyzy z pasztetem

85 ze 100
1 godz Łatwy
Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

1 godz 15 min Łatwy
Pasztet w cieście francuskim

Pasztet w cieście francuskim

1 godz 11 min Średni
Krokiety z pasztetową

Krokiety z pasztetową

40 ze 100
20 min Łatwy

Tradycyjny polski pasztet

W Polsce wielką sławą cieszyły się pasztety świąteczne, przyrządzane ze specjalnie upolowanej na tę okazję dziczyzny. Domowe pasztety wymagają nieco pracy i wprawy w komponowaniu oraz doprawianiu, ale warto je robić, bo metoda jest stosunkowo prosta, a tylko od naszej kulinarnej fantazji oraz upodobań zależy, z czego zrobimy autorską wersję tego dania. Najlepsze pasztety robi się z różnych rodzajów tłustych i chudych mięs (gotowanych, pieczonych lub podsmażonych), które można dowolnie łączyć z warzywami, grzybami, a nawet owocami – np. suszoną śliwką czy żurawiną. Masę na pasztety doprawiamy odpowiednio dobraną kompozycją ziół i przypraw, a kto lubi, może ją wzbogacić dodatkiem prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni.

Pasztet na różne sposoby

Pasztet to danie, które można podawać na wiele sposobów. Szczególnie popularne są pasztety klasyczne, można również przygotować pasztety w cieście francuskim lub z galaretą. Jeszcze do niedawna pasztety robiono głównie jako przysmaki mięsne. To standardowe danie każdego mięsożercy. Zamiast z mięsa pasztet można zrobić z fasoli, pietruszki, kaszy gryczanej i soczewicy. Smak i charakter dania jest wart takiego eksperymentu. Przepisów na pasztet jest bardzo wiele. Bez trudu można więc wybrać taki, który będzie dopasowany do umiejętności kucharza. Nie trzeba od razu robić najbardziej skomplikowanych pasztetów. Nie każdy je lubi i nie każdy wie, jak zrobić je dobrze. Dla początkujących są pasztety w cieście francuskim czy pasztety warzywne. Nieco większym wyzwaniem są pasztety mięsne. Jednak wystarczy kierować się sprawdzonym przepisem, aby stworzyć znakomite danie dla całej rodziny.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu