Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
mięso przetworzone

Przepisy na pasztet

Pasztet to jedno z ulubionych dań na spotkania rodzinne lub imprezy. Jego przygotowanie wymaga trochę wprawy, jednak efekt może być znakomity.

Przepisy 13

Pasztet domowy

40 ze 100
2 godz 15 min Średni

Schab w galarecie

40 min Łatwy

Paszteciki w cieście francuskim

80 ze 100
1 godz 15 min Łatwy

Pasztet drobiowy z galaretką

42 min Łatwy

Pasztet z cukinii z wątróbką

1 godz 30 min Średni

Pasztet drobiowy ze śliwkami

1 godz 21 min Łatwy

Pyzy z pasztetem

85 ze 100
1 godz Łatwy

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

1 godz 15 min Łatwy

Pasztet w cieście francuskim

1 godz 11 min Średni

Krokiety z pasztetową

40 ze 100
20 min Łatwy

Chrzanowy pasztet jajeczny z dodatkiem majonezu

55 min Łatwy

Pulpety z soczewicy w kremowym sosie pomidorowym

90 ze 100
30 min Średni

Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

70 ze 100
1 godz 53 min Łatwy

Tradycyjny polski pasztet

W Polsce wielką sławą cieszyły się pasztety świąteczne, przyrządzane ze specjalnie upolowanej na tę okazję dziczyzny. Domowe pasztety wymagają nieco pracy i wprawy w komponowaniu oraz doprawianiu, ale warto je robić, bo metoda jest stosunkowo prosta, a tylko od naszej kulinarnej fantazji oraz upodobań zależy, z czego zrobimy autorską wersję tego dania. Najlepsze pasztety robi się z różnych rodzajów tłustych i chudych mięs (gotowanych, pieczonych lub podsmażonych), które można dowolnie łączyć z warzywami, grzybami, a nawet owocami – np. suszoną śliwką czy żurawiną. Masę na pasztety doprawiamy odpowiednio dobraną kompozycją ziół i przypraw, a kto lubi, może ją wzbogacić dodatkiem prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni.

Pasztet na różne sposoby

Pasztet to danie, które można podawać na wiele sposobów. Szczególnie popularne są pasztety klasyczne, można również przygotować pasztety w cieście francuskim lub z galaretą. Jeszcze do niedawna pasztety robiono głównie jako przysmaki mięsne. To standardowe danie każdego mięsożercy. Zamiast z mięsa pasztet można zrobić z fasoli, pietruszki, kaszy gryczanej i soczewicy. Smak i charakter dania jest wart takiego eksperymentu. Przepisów na pasztet jest bardzo wiele. Bez trudu można więc wybrać taki, który będzie dopasowany do umiejętności kucharza. Nie trzeba od razu robić najbardziej skomplikowanych pasztetów. Nie każdy je lubi i nie każdy wie, jak zrobić je dobrze. Dla początkujących są pasztety w cieście francuskim czy pasztety warzywne. Nieco większym wyzwaniem są pasztety mięsne. Jednak wystarczy kierować się sprawdzonym przepisem, aby stworzyć znakomite danie dla całej rodziny.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu