Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywne aromatyczne mięsko zamknięte w delikatnym kruchym cieście to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezie. Łatwy przepis na pasztecik z mięsem w kruchym cieście wykonasz w trzech krokach: przygotuj farsz z aromatycznego mięsa kurczaka, wyrób i rozwałkuj ciasto, a następnie nadziewaj je mięsem. Piecz aromatyczne paszteciki w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Idealnym dodatkiem do pasztecików będzie filiżanka gorącego barszczu-przekonaj się :)
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.
Krok 2
5 min
Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.
Krok 4
30 min
Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.
Krok 5
10 min
Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
Krok 6
15 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Krok 1
z
6
Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.
Krok 2
z
6
Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3
z
6
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.
Krok 4
z
6
Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.
Krok 5
z
6
Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
Krok 6
z
6
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0