Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztecik z mięsem w kruchym cieście
Dodaj do CookBook

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest izus28
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Mąka
5  dag
Smalec
5  dag
Masło
2  łyżek
Śmietana Gęsta
30  dag
Mięso z kurczaka gotowane
3 
Żółtko
1  łyżka
Bułka tarta
3  łyżek
Mleko
3  łyżek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.3 g
Wartość energetyczna
635.3 kcal
Tłuszcze
31.5 g
Białko
51.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywne aromatyczne mięsko zamknięte w delikatnym kruchym cieście to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezie. Łatwy przepis na pasztecik z mięsem w kruchym cieście wykonasz w trzech krokach: przygotuj farsz z aromatycznego mięsa kurczaka, wyrób i rozwałkuj ciasto, a następnie nadziewaj je mięsem. Piecz aromatyczne paszteciki w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Idealnym dodatkiem do pasztecików będzie filiżanka gorącego barszczu-przekonaj się :)

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.
  • Krok 2

    5 min
    Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.
  • Krok 4

    30 min
    Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
  • Krok 6

    30 min
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 30 minut, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 1 z 6

Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 2 z 6

Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 3 z 6

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 4 z 6

Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 5 z 6

Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 6 z 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 30 minut, rumieniąc na jasnozłoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Marlena

W przepisie nie znalazłam czasu i temperatury pieczenia.
Anonim (niezweryfikowany) 06/28/2023-07:59 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 07/03/2023-05:10 CEST
Pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Dziękujemy za uwagę, już doprecyzowaliśmy przepis.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny
  • Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

    Minipaszteciki drobiowe z sosem tatarskim

    1 godz 40 min Średni
  • Paszteciki drożdżowe

    Paszteciki drożdżowe

    1 godz 45 min Łatwy
  • Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    Paszteciki drożdżowe z mięsem i pieczarkami

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu