Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest izus28
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Mąka
5  dag
Smalec
5  dag
Masło
2  łyżek
Śmietana Gęsta
30  dag
Mięso z kurczaka gotowane
3 
Żółtko
1  łyżka
Bułka tarta
3  łyżek
Mleko
3  łyżek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
51.54 g
Węglowodany
39.29 g
Tłuszcze
31.48 g
Wartość energetyczna
635.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywne aromatyczne mięsko zamknięte w delikatnym kruchym cieście to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezie. Łatwy przepis na pasztecik z mięsem w kruchym cieście wykonasz w trzech krokach: przygotuj farsz z aromatycznego mięsa kurczaka, wyrób i rozwałkuj ciasto, a następnie nadziewaj je mięsem. Piecz aromatyczne paszteciki w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Idealnym dodatkiem do pasztecików będzie filiżanka gorącego barszczu-przekonaj się :)

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.
  • Krok 2

    5 min
    Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.
  • Krok 4

    30 min
    Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 1 z 6

Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 2 z 6

Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 3 z 6

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 4 z 6

Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 5 z 6

Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 6 z 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone pierożki z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu