Pasztecik z mięsem w kruchym cieście
75min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
51.54 g
Węglowodany
39.29 g
Tłuszcze
31.48 g
Wartość energetyczna
635.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.
Krok 2
5 min
Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3
10 min
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.
Krok 4
30 min
Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.
Krok 5
10 min
Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
Krok 6
15 min
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Pożywne aromatyczne mięsko zamknięte w delikatnym kruchym cieście to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezie. Łatwy przepis na pasztecik z mięsem w kruchym cieście wykonasz w trzech krokach: przygotuj farsz z aromatycznego mięsa kurczaka, wyrób i rozwałkuj ciasto, a następnie nadziewaj je mięsem. Piecz aromatyczne paszteciki w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Idealnym dodatkiem do pasztecików będzie filiżanka gorącego barszczu-przekonaj się :)
Komentarze 0