Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest izus28

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Mąka
5  dag
Smalec
5  dag
Masło
2  łyżek
Śmietana Gęsta
30  dag
Mięso z kurczaka gotowane
3 
Żółtko
1  łyżka
Bułka tarta
3  łyżek
Mleko
3  łyżek
Pietruszka
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
51.54 g
Węglowodany
39.29 g
Tłuszcze
31.48 g
Wartość energetyczna
635.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pożywne aromatyczne mięsko zamknięte w delikatnym kruchym cieście to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezie. Łatwy przepis na pasztecik z mięsem w kruchym cieście wykonasz w trzech krokach: przygotuj farsz z aromatycznego mięsa kurczaka, wyrób i rozwałkuj ciasto, a następnie nadziewaj je mięsem. Piecz aromatyczne paszteciki w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru. Idealnym dodatkiem do pasztecików będzie filiżanka gorącego barszczu-przekonaj się :)

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.
  • Krok 2

    5 min
    Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.
  • Krok 4

    30 min
    Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.
  • Krok 6

    15 min
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.
Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 1 z 6

Oczyszczone ze skóry i kości mięso z ugotowanej kury lub kurczaka zemleć dwa razy w maszynce do mięsa.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 2 z 6

Masę mięsną wymieszać z żółtkiem, mlekiem, tartą bułką i posiekaną zieleniną. Przyprawić solą i pieprzem.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 3 z 6

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, osolić, posiekać nożem. Gdy składniki dobrze się zmieszają, uformować wianuszek, w środek wlać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 4 z 6

Przygotowane ciasto włożyć do miseczki, przykryć. Pozostawić w chłodzie (np. dolnej części lodówki) na co najmniej 30 minut.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 5 z 6

Następnie cienko rozwałkować, pokrajać placek na kwadraty. W środku każdego kwadracika umieścić odpowiednią ilość nadzienia. Narożniki ciasta skleić ze sobą na ukos, formując w ten sposób paszteciki. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową. Powierzchnię pierożków posmarować rozkłóconym białkiem.

Pasztecik z mięsem w kruchym cieście

Krok 6 z 6

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec, rumieniąc na jasnozłoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone pierożki z jabłkami

    Pieczone pierożki z jabłkami

    1 godz 45 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    Gruziński chleb z serem – chaczapuri po adżarsku

    3 godz 50 min Łatwy
  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu