Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z dziczyzny

0
96 min
Łatwy

Składniki

-
1 1 serving
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mięso z dzika
1 kg
Mięso mielone z jelenia
1 kg
Dziczyzna, jeleń, gotowane, pieczone
400 g
Boczek
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Seler naciowy
2 
Cebula
5 
Liść laurowy
7 
Ziele angielskie
4 łyżek
Majeranek
3 łyżek
Gałka muszkatołowa
3 łyżek
Rozmaryn
6 
Jajko
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
783.64 g
Węglowodany
77.82 g
Tłuszcze
592.2 g
Wartość energetyczna
8934.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
5 min
Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.
Krok 2
3 min
Boczek także pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.
Krok 4
2 min
Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.
Krok 5
5 min
Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.
Krok 6
10 min
Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.
Krok 7
5 min
Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
60 min
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..
Krok 9
1 min
Podawaj z Sosem czosnkowym.
Pasztet z dziczyzny

Krok 1 z 9

Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.

Pasztet z dziczyzny

Krok 2 z 9

Boczek także pokrój w kostkę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 3 z 9

Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 4 z 9

Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.

Pasztet z dziczyzny

Krok 5 z 9

Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 6 z 9

Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 7 z 9

Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z dziczyzny

Krok 8 z 9

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..

Pasztet z dziczyzny

Krok 9 z 9

Podawaj z Sosem czosnkowym.

Pasztet z dziczyzny to niewątpliwy przysmak, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w okresie świąt wielkanocnych. Wykonasz go, przygotowując wywar z warzyw, mięsa z dziczyzny oraz boczku. Tak ugotowane, a następnie wystudzone składniki zmiel w maszynce, dopraw aromatycznymi przyprawami, wyrób z jajkiem i przełóż do formy do pieczenia. Upieczony pasztet podaj z sosem czosnkowym. Danie z pewnością zrobi furorę, wśród najbliższych, podczas świąt wielkanocnych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika