Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pasztet z dziczyzny

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAREK_S
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

1 1 serving

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso z dzika
1  kg
Mięso mielone z jelenia
1  kg
Dziczyzna, jeleń, gotowane, pieczone
400  g
Boczek
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Seler naciowy
2 
Cebula
5 
Liść laurowy
7 
Ziele angielskie
4  łyżek
Majeranek
3  łyżek
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Rozmaryn
6 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
20  g
Sos czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
783.64 g
Węglowodany
77.82 g
Tłuszcze
592.2 g
Wartość energetyczna
8934.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet z dziczyzny to niewątpliwy przysmak, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w okresie świąt wielkanocnych. Wykonasz go, przygotowując wywar z warzyw, mięsa z dziczyzny oraz boczku. Tak ugotowane, a następnie wystudzone składniki zmiel w maszynce, dopraw aromatycznymi przyprawami, wyrób z jajkiem i przełóż do formy do pieczenia. Upieczony pasztet podaj z sosem czosnkowym. Danie z pewnością zrobi furorę, wśród najbliższych, podczas świąt wielkanocnych.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.
  • Krok 2

    3 min
    Boczek także pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.
  • Krok 6

    10 min
    Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.
  • Krok 7

    5 min
    Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    60 min
    Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..
  • Krok 9

    1 min
    Podawaj z Sosem czosnkowym.
Pasztet z dziczyzny

Krok 1 z 9

Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.

Pasztet z dziczyzny

Krok 2 z 9

Boczek także pokrój w kostkę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 3 z 9

Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 4 z 9

Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.

Pasztet z dziczyzny

Krok 5 z 9

Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 6 z 9

Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 7 z 9

Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z dziczyzny

Krok 8 z 9

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..

Pasztet z dziczyzny

Krok 9 z 9

Podawaj z Sosem czosnkowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Entrant
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet domowy

    2 godz 15 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Pasztet z indyka

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu