Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet z dziczyzny

Pasztet z dziczyzny

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAREK_S

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 1 serving

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso z dzika
1  kg
Mięso mielone z jelenia
1  kg
Dziczyzna, jeleń, gotowane, pieczone
400  g
Boczek
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Seler naciowy
2 
Cebula
5 
Liść laurowy
7 
Ziele angielskie
4  łyżek
Majeranek
3  łyżek
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Rozmaryn
6 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
20  g
Sos czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
783.64 g
Węglowodany
77.82 g
Tłuszcze
592.2 g
Wartość energetyczna
8934.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet z dziczyzny to niewątpliwy przysmak, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w okresie świąt wielkanocnych. Wykonasz go, przygotowując wywar z warzyw, mięsa z dziczyzny oraz boczku. Tak ugotowane, a następnie wystudzone składniki zmiel w maszynce, dopraw aromatycznymi przyprawami, wyrób z jajkiem i przełóż do formy do pieczenia. Upieczony pasztet podaj z sosem czosnkowym. Danie z pewnością zrobi furorę, wśród najbliższych, podczas świąt wielkanocnych.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.
  • Krok 2

    3 min
    Boczek także pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.
  • Krok 6

    10 min
    Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.
  • Krok 7

    5 min
    Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    60 min
    Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..
  • Krok 9

    1 min
    Podawaj z Sosem czosnkowym.
Pasztet z dziczyzny

Krok 1 z 9

Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.

Pasztet z dziczyzny

Krok 2 z 9

Boczek także pokrój w kostkę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 3 z 9

Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 4 z 9

Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.

Pasztet z dziczyzny

Krok 5 z 9

Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 6 z 9

Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 7 z 9

Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z dziczyzny

Krok 8 z 9

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..

Pasztet z dziczyzny

Krok 9 z 9

Podawaj z Sosem czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Entrant
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet domowy

    Pasztet domowy

    2 godz 15 min Średni
  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem

    1 godz 14 min Średni
  • Pasztet z indyka

    Pasztet z indyka

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu