Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z dziczyzny
Dodaj do CookBook

Pasztet z dziczyzny

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 1 serving

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso z dzika
1  kg
Mięso mielone z jelenia
1  kg
Dziczyzna, jeleń, gotowane, pieczone
400  g
Boczek
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Seler naciowy
2 
Cebula
5 
Liść laurowy
7 
Ziele angielskie
4  łyżek
Majeranek
3  łyżek
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Rozmaryn
6 
Jajko
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
20  g
Sos czosnkowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
77.8 g
Wartość energetyczna
8934 kcal
Tłuszcze
592.2 g
Białko
783.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pasztet z dziczyzny to niewątpliwy przysmak, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w okresie świąt wielkanocnych. Wykonasz go, przygotowując wywar z warzyw, mięsa z dziczyzny oraz boczku. Tak ugotowane, a następnie wystudzone składniki zmiel w maszynce, dopraw aromatycznymi przyprawami, wyrób z jajkiem i przełóż do formy do pieczenia. Upieczony pasztet podaj z sosem czosnkowym. Danie z pewnością zrobi furorę, wśród najbliższych, podczas świąt wielkanocnych.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.
  • Krok 2

    3 min
    Boczek także pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.
  • Krok 6

    10 min
    Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.
  • Krok 7

    5 min
    Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 8

    60 min
    Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..
  • Krok 9

    1 min
    Podawaj z Sosem czosnkowym.
Pasztet z dziczyzny

Krok 1 z 9

Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.

Pasztet z dziczyzny

Krok 2 z 9

Boczek także pokrój w kostkę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 3 z 9

Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 4 z 9

Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.

Pasztet z dziczyzny

Krok 5 z 9

Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.

Pasztet z dziczyzny

Krok 6 z 9

Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.

Pasztet z dziczyzny

Krok 7 z 9

Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.

Pasztet z dziczyzny

Krok 8 z 9

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..

Pasztet z dziczyzny

Krok 9 z 9

Podawaj z Sosem czosnkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Przekąska
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy
  • Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu