Pasztet z dziczyzny
96min
Łatwy
1 kg
Mięso z dzika
1 kg
Mięso mielone z jelenia
1 kg
Dziczyzna, jeleń, gotowane, pieczone
400 g
Boczek
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
Seler naciowy
2
Cebula
5
Liść laurowy
7
Ziele angielskie
4 łyżek
Majeranek
3 łyżek
Gałka muszkatołowa
3 łyżek
Rozmaryn
6
Jajko
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
783.64 g
Węglowodany
77.82 g
Tłuszcze
592.2 g
Wartość energetyczna
8934.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
96 min
Krok 1
5 min
Mięso pokrój w większe kawałki wraz z kośćmi.
Krok 2
3 min
Boczek także pokrój w kostkę.
Krok 3
5 min
Do garnka z zimną wodą wrzuć pokrojone w kawałki warzyw: marchewkę, pietruszkę, seler. Cebule opal nad płomieniem i dorzuć do wywaru.
Krok 4
2 min
Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą.
Krok 5
5 min
Kiedy wywar się zagotuje, dołóż mięso z dziczyzny i gotuj przez godzinę, następnie dorzuć pokrojony boczek i gotuj na wolnym ogniu kolejną godzinę.
Krok 6
10 min
Ugotowane mięso wystudź, oddziel od kości i dwukrotnie zmiel przez maszynkę, dorzucając część ugotowanych warzyw z wywaru.
Krok 7
5 min
Zmieloną masę na pasztet dopraw suszonym majerankiem, zmieloną gałką muszkatołową, 2-3 łyżkami zmielonego pieprzu, suszonym rozmarynem i solą. Dokładnie wyrób, a jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę rosołu. Na koniec dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
Krok 8
60 min
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, przesyp bułką tartą, wyłóż masę na pasztet. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około godzinę..
Krok 9
1 min
Podawaj z Sosem czosnkowym.
Pasztet z dziczyzny to niewątpliwy przysmak, którego nie może zabraknąć na Twoim stole w okresie świąt wielkanocnych. Wykonasz go, przygotowując wywar z warzyw, mięsa z dziczyzny oraz boczku. Tak ugotowane, a następnie wystudzone składniki zmiel w maszynce, dopraw aromatycznymi przyprawami, wyrób z jajkiem i przełóż do formy do pieczenia. Upieczony pasztet podaj z sosem czosnkowym. Danie z pewnością zrobi furorę, wśród najbliższych, podczas świąt wielkanocnych.
Komentarze 0