Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet w cieście francuskim

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Pasztet w cieście francuskim

(0)
1 godz 11 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone grzyby
200  g
Pieczarki
2  łyżek
Olej słonecznikowy
trochę
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Tymianek świeży
2 
Cebula
250  g
Mięso mielone wieprzowe
250  g
Mięso mielone z indyka
2  łyżek
Bułka tarta
3 
Jajka
1  paczka
Ciasto francuskie
1  łyżka
Musztarda francuska
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28 g
Wartość energetyczna
561.3 kcal
Tłuszcze
38.9 g
Białko
25.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdź jak przyrządzić świąteczny pasztet w cieście francuskim. Koniecznie z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY,

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    20 min
    Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
  • Krok 4

    25 min
    Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Pasztet w cieście francuskim

Krok 1 z 5

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 2 z 5

Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 3 z 5

Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 4 z 5

Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 5 z 5

Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Bufet
  • Danie główne
  • Danie z resztek
  • Dip
  • Dodatek
  • Drób
  • Dzień Niepodległości
  • Entrant
  • Grzyby
  • Inne
  • Inny
  • Jajka
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia fusion
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Na zimno
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Pieczywo
  • Rodzinny posiłek
  • środek do polerowania kuchni
  • Tradycyjny przepis
  • Uchwyt
  • Uroczystość
  • Wieprzowina
  • Zapiekanka
  • Z patelni
  • Z piekarnika
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy
  • Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    42 min Łatwy
  • Pasztet z batatów

    Pasztet z batatów

    10 godz 21 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu