Pasztet w cieście francuskim
1 godz 11 min
Średni
100
g
Suszone grzyby
200
g
Pieczarki
2
łyżek
Olej słonecznikowy
trochę
Masło
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Tymianek świeży
2
Cebula
250
g
Mięso mielone wieprzowe
250
g
Mięso mielone z indyka
2
łyżek
Bułka tarta
3
Jajka
1
paczka
Ciasto francuskie
1
łyżka
Musztarda francuska
trochę
.
Wartości odżywcze
Białko
25.25 g
Węglowodany
27.97 g
Tłuszcze
38.88 g
Wartość energetyczna
561.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
71 min
Krok 1
20 min
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 2
15 min
Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
Krok 4
25 min
Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
Krok 5
1 min
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Sprawdź jak przyrządzić świąteczny pasztet w cieście francuskim. Koniecznie z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY,
Komentarze 0