Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sprawdź jak przyrządzić świąteczny pasztet w cieście francuskim. Koniecznie z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY,
Przygotowanie
71 min
Krok 1
20 min
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 2
15 min
Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
Krok 4
25 min
Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
Krok 5
1 min
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Krok 1
z
5
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 2
z
5
Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
5
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
Krok 4
z
5
Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
Krok 5
z
5
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0