Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet w cieście francuskim
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Pasztet w cieście francuskim

(0)
1 godz 11 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Suszone grzyby
200  g
Pieczarki
2  łyżek
Olej słonecznikowy
trochę
Masło
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Tymianek świeży
2 
Cebula
250  g
Mięso mielone wieprzowe
250  g
Mięso mielone z indyka
2  łyżek
Bułka tarta
3 
Jajka
1  paczka
Ciasto francuskie
1  łyżka
Musztarda francuska
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.25 g
Węglowodany
27.97 g
Tłuszcze
38.88 g
Wartość energetyczna
561.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdź jak przyrządzić świąteczny pasztet w cieście francuskim. Koniecznie z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY,

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1

    20 min
    Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
  • Krok 2

    15 min
    Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    10 min
    Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
  • Krok 4

    25 min
    Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Pasztet w cieście francuskim

Krok 1 z 5

Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 2 z 5

Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 3 z 5

Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 4 z 5

Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.

Pasztet w cieście francuskim

Krok 5 z 5

Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

    Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

    1 godz 32 min Łatwy
  • Roladki z indyka

    Roladki z indyka

    2 godz Średni
  • Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

    Żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem

    1 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu