Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sprawdź jak przyrządzić świąteczny pasztet w cieście francuskim. Koniecznie z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY,
Przygotowanie
71 min
Krok 1
20 min
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 2
15 min
Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
Krok 4
25 min
Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
Krok 5
1 min
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Krok 1
z
5
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie, a następnie bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je razem z pokrojonymi w plasterki pieczarkami na maśle z olejem. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj, aż do jej zeszklenia. Dodaj mięso i smaż całość około 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 2
z
5
Farsz przestudź i przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, 2 jajka i jedno białko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
5
Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozłóż ciasto francuskie. Na środek ciasta wyłóż farsz, a boki ciasta ponacinaj. Zapleść warkocz. Całość posmaruj pozostałym żółtkiem jajka.
Krok 4
z
5
Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu aż ciasto będzie złocisto-rumiane – około 25 minut.
Krok 5
z
5
Podawaj z Sosem Tatarskim Winiary.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0