Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
obiad z drobiem, danie drób, danie z drobiem

Gęś

Soczysta, niezwykle aromatyczna i bardzo delikatna – gęsina, to prawdziwy rarytas wśród mięs drobiowych. Sprawdź nasze przepisy na wyjątkową gęś. 

Przepisy 6
Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

90
1 godz 15 min Łatwy
Gęś duszona z warzywami

Gęś duszona z warzywami

70
2 godz 35 min Łatwy
Pieczona gęś

Pieczona gęś

95
4 godz 20 min Łatwy
Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

40
3 godz Łatwy
Gęś confit (konfitowana)

Gęś confit (konfitowana)

1 godz Łatwy
Frittata z boczniakami

Frittata z boczniakami

53 min Łatwy

Przepisy na potrawy z gęsią - dania z gęsiną | WINIARY

Gęś na polskich stołach 

Gęsina od stuleci uważana jest za prawdziwy rarytas, dlatego też najczęściej podawano ją wyłącznie na specjalne okazje, jak święta czy ważne uroczystości rodzinne. Gęsina wyróżnia się wśród bardziej popularnego drobiu przede wszystkim ciemniejszym kolorem i bardziej wyrazistym smakiem. Warto też wiedzieć, że gęsi, w przeciwieństwie do kur, nie mogą być hodowane w zamknięciu. Wolny wybieg na świeżym powietrzu oraz tylko naturalne żywienie sprawiają, że gęś uznawana jest za produkt ekologiczny. 

To wyjątkowe mięso można przygotowywać na różne sposoby: dusić, gotować i smażyć, jednak najpopularniejsze jest pieczenie w całości. Dzięki długiemu, powolnemu pieczeniu mięsa uzyskamy danie doskonałe, zaskakujące wyjątkową soczystością, niezwykłym aromatem oraz złocistą, chrupiącą skórką. Pieczenie gęsi wymaga cierpliwości i systematycznego polewania mięsa wytworzonym sosem, jednak warto poświecić nieco czasu na jej przygotowanie, bo rozpływające się w ustach kawałki gęsiny mile zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Wyśmienite dania z gęsi 

Pieczeń z gęsi już w czasach staropolskich była podawana na królewskich i magnackich stołach. I nic w tym dziwnego, gdyż miękkie mięso, pokryte warstwą chrupiącej skórki, to prawdziwy rarytas, którego trudno sobie odmówić. Pieczona gęś to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, dlatego też warto ją przygotować, zwłaszcza na specjalne okazje. Natarta marynatą z miodu, białego wina i świeżych przypraw, a następnie nafaszerowana ćwiartkami soczystych jabłek gęś powinna być pieczona w niskiej temperaturze przez kilka godzin – wtedy smakuje perfekcyjnie. 

Z podzielonej na części gęsi można przygotować wyjątkowe danie z warzywami. Obsmażone na dużym ogniu kawałki mięsa, po przełożeniu do naczynia żaroodpornego, duszone razem z warzywami pod przykryciem, staną się wyjątkowo delikatne i nabiorą niezwykłego, warzywnego aromatu. Warto wypróbować nasze różnorodne przepisy z gęsiną w roli głównej, np. pachnącą latem gęś pieczoną z kawałkami jabłek, nadziewaną gruszkami i jabłkami z dodatkiem cydru albo wybitną gęś confit – wolno duszona do miękkości w głębokim oleju, dzięki czemu staje się idealnie chrupka z wierzchu i niezwykle mięciutka w środku. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu