Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
8
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Confit to sposób konserwowania żywności (np. mięsa) w tłuszczu w wysokiej temperaturze, który pochodzi z Francji. Od tego sposobu konserwowania biorą nazwę potrawy, które przygotowujemy przez długotrwałe smażenie w głębokim tłuszczu. Przepis na gęś confit to ciekawa alternatywa dla przepisu na pieczeń z gęsi. Zdecydowanie dla osób lubiących potrawy smażone w oleju. Confit z gęsi to potrawa chrupka, która idealnie smakuje dobrze wysmażona z wierzchu, a miękka w środku. Polecamy jej podawanie z plackami ziemniaczanymi i mięsnymi sosami. Poznaj również
przepis na udka z gęsi.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
Krok 2
3 min
Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
Krok 3
40 min
Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
Krok 4
5 min
Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 5
2 min
Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Krok 1
z
5
Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
Krok 2
z
5
Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
Krok 3
z
5
Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
Krok 4
z
5
Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 5
z
5
Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0