Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gęś confit (konfitowana)

Gęś confit (konfitowana)

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Tuszka gęsi
3  l
Olej
trochę
Liść laurowy
trochę
Tymianek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.1 g
Węglowodany
0.25 g
Tłuszcze
322.68 g
Wartość energetyczna
2853.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Confit to sposób konserwowania żywności (np. mięsa) w tłuszczu w wysokiej temperaturze, który pochodzi z Francji. Od tego sposobu konserwowania biorą nazwę potrawy, które przygotowujemy przez długotrwałe smażenie w głębokim tłuszczu. Przepis na gęś confit to ciekawa alternatywa dla przepisu na pieczeń z gęsi. Zdecydowanie dla osób lubiących potrawy smażone w oleju. Confit z gęsi to potrawa chrupka, która idealnie smakuje dobrze wysmażona z wierzchu, a miękka w środku. Polecamy jej podawanie z plackami ziemniaczanymi i mięsnymi sosami. Poznaj również przepis na udka z gęsi.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    10 min
    Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
  • Krok 2

    3 min
    Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
  • Krok 3

    40 min
    Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
  • Krok 4

    5 min
    Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  • Krok 5

    2 min
    Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Gęś confit (konfitowana)

Krok 1 z 5

Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.

Gęś confit (konfitowana)

Krok 2 z 5

Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).

Gęś confit (konfitowana)

Krok 3 z 5

Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).

Gęś confit (konfitowana)

Krok 4 z 5

Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Gęś confit (konfitowana)

Krok 5 z 5

Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    1 godz 17 min Średni
  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

    Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

    28 min Łatwy
  • Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

    Duszone udka z kaczki w sosie z zielonym pieprzem

    3 godz 40 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu