
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Gęś confit (konfitowana)
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
3 minKrok 3
40 minKrok 4
5 minKrok 5
2 minKrok 1 z 5
Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
Krok 2 z 5
Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
Krok 3 z 5
Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
Krok 4 z 5
Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 5 z 5
Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0