Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Confit to sposób konserwowania żywności (np. mięsa) w tłuszczu w wysokiej temperaturze, który pochodzi z Francji. Od tego sposobu konserwowania biorą nazwę potrawy, które przygotowujemy przez długotrwałe smażenie w głębokim tłuszczu. Przepis na gęś confit to ciekawa alternatywa dla przepisu na pieczeń z gęsi. Zdecydowanie dla osób lubiących potrawy smażone w oleju. Confit z gęsi to potrawa chrupka, która idealnie smakuje dobrze wysmażona z wierzchu, a miękka w środku. Polecamy jej podawanie z plackami ziemniaczanymi i mięsnymi sosami. Poznaj również
przepis na udka z gęsi.
Przygotowanie
60 min
Krok 1
10 min
Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
Krok 2
3 min
Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
Krok 3
40 min
Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
Krok 4
5 min
Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 5
2 min
Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Krok 1
z
5
Tuszkę gęsią podziel na cztery części i po osuszeniu ręcznikiem papierowym ułóż w płaskim rondlu z listkiem laurowym, ziarenkami pieprzu, tymiankiem i solą.
Krok 2
z
5
Całość zalej olejem tak, aby przykrył kawałki gęsi, a następnie przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni oleju (folia aluminiowa musi dotykać oleju matową stroną).
Krok 3
z
5
Duś do miękkości na bardzo wolnym ogniu tak, aby tłuszcz tylko mrugał (czas duszenia uzależniony jest od wieku gęsi).
Krok 4
z
5
Miękkie kawałki gęsi wyjmij z tłuszczu i smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Krok 5
z
5
Tak przygotowane gęsi lub kaczki świetnie komponują się smakowo z plackami ziemniaczanymi i wszelkiego rodzaju sosami mięsnymi takimi jak np. sos grzybowy, sos z zielonym pieprzem oraz dodatkiem fasolki szparagowej lub czerwonej kapusty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0