Frittata z boczniakami
53min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.51 g
Węglowodany
17.35 g
Tłuszcze
9.26 g
Wartość energetyczna
200.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
5 min
Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2
10 min
Wrzucić je na rozgrzany smalec. Smażyć kilka minut, aż prawie cały płyn odparuje.
Krok 3
5 min
Fasolkę odsączyć i dodać razem z mrożonym groszkiem do grzybów. Wymieszać i smażyć razem około 5 minut (co chwilę mieszając).
Krok 4
3 min
Jajka wbić do miseczki, rozbełtać, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
2 min
Jajka wlać do grzybów i rozlać na brzegi.
Krok 6
5 min
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na poszczególne krążki.
Krok 7
3 min
Na jajka z grzybami położyć plasterki sera i krążki cebuli.
Krok 8
20 min
Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać np. z ketchupem.
Wypróbuj przepis na tradycyjne włoskie danie. Frittata z boczniakami to przysmak przypominający omleta na słono. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Grzyby smażymy na gorącym smalcu, dodajemy fasolkę i groszek, a następnie rozlewamy rozbełtane jajka. Gdy zaczną się ścinać, posyp frittatę krążkami cebulki i plastrami sera. Pożywne śniadanie już gotowe!
Komentarze 0