Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej
Dodaj do CookBook

Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
0.5  łyżeczka
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
1 
Pierś z indyka
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.1 g
Wartość energetyczna
120 kcal
Tłuszcze
9.6 g
Białko
8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bardzo prosty sposób na marynatę do piersi z indyka - wystarczy kostka rosołowa Rosół drobiowy WINIARY i świetny smak gwarantowany! Nie trzeba bawić się w kompozycje przyprawowe, więc to propozycja idealna dla kulinarnych laików. Choć nie tylko, bo smak tak zamarynowanego pieczonego indyka raczej każdemu przypadnie do gustu.

 

Pieczony filet z indyka zwróci uwagę każdego, kto przywiązuje znaczenie do jakości diety, zawartości tłuszczu i kalorii. Już sam fakt, że potrawę należy upiec, na nie usmażyć na głębokim tłuszczu, z łatwością przekona wiele osób. Opisywane danie może być szybkim obiadem w sytuacji, gdy w domu nie ma wyszukanych składników, a szkoda czasu na zakupy. Wszystko zrobisz, korzystając z podstawowych produktów!

 

Pierś indyka smaruje się tylko z wierzchu mieszanką oleju, Ziarenek Smaku i kostki rosołowej WINIARY. To sprawia, że drób jest bardzo aromatyczny. Kolejnym ważnym elementem przepisu jest pieczenie w rękawie. To niezawodny sposób na to, żeby indyk by miękki i soczysty. Tradycyjne pieczenie może doprowadzić do wysuszenia mięsa, jednak w tym przypadku foliowy rękaw skutecznie temu zapobiega.

 

Przyrządzone mięso można zjadać na ciepło - do obiadu, a także na zimno - do kanapki. Podczas pieczenia wytwarza się pyszny sos, który idealnie pasuje do posmarowania plastra mięsa na kromce pieczywa. Doskonałym dodatkiem do kanapki z pieczoną piersią indyka jest również prosta pasta jajeczna, np. z jajek i majonezu lub sosu chrzanowego i ziół (np. pietruszki, koperku, szczypiorku). Do indyka na kanapce będzie pasować także musztarda, sos chrzanowy albo odrobina żurawiny. Takie połączenie na śniadanie to znacznie atrakcyjniejsza opcja niż wędlina!

 

Pamiętaj, że jeśli spodoba Ci się taki pieczony filet z indyka, marynata może być wzbogacona o nowe składniki, gdy będziesz przygotowywać danie kolejny raz. Chcąc wzbogacić smak, możesz sięgnąć po sos sojowy, odrobinę miodu oraz tymianek. Nie bój się wymieszać z kostką rosołową innych dodatków. Do odważnych świat należy, więc nie miej obaw o to, że przepis nie wyjdzie. Warto eksperymentować, żeby zmodyfikować oryginalną recepturę zgodnie ze swoim gustem kulinarnym i z wyczuciem.

 

Sprawdź również te przepisy:

Długo pieczona łopatka wieprzowa
Szynka pieczona
Szynka pieczona w sosie musztardowo-miodowym
Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Filet z indyka opłucz, osusz i oczyść z niepotrzebnych błonek.
  • Krok 2

    5 min
    Kostkę rosołową oraz Ziarenka Smaku rozmieszaj dokładnie z olejem. Powstałą masą posmaruj powierzchnię mięsa.
  • Krok 3

    80 min
    Umieść indyka w rękawie do pieczenia, zamknij i piecz ok. 1h 20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

Krok 1 z 3

Filet z indyka opłucz, osusz i oczyść z niepotrzebnych błonek.

Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

Krok 2 z 3

Kostkę rosołową oraz Ziarenka Smaku rozmieszaj dokładnie z olejem. Powstałą masą posmaruj powierzchnię mięsa.

Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

Krok 3 z 3

Umieść indyka w rękawie do pieczenia, zamknij i piecz ok. 1h 20 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z dyni z pieczoną gruszką

    Krem z dyni z pieczoną gruszką

    1 godz 53 min Średni
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    1 godz 42 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni
  • Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    Zupa brokułowa z parmezanem i pieczoną ciecierzycą

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu