Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kiełbasa

Kabanos

Aromatyczne, drobiowe lub wieprzowe kabanosy da się wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Do nadziania pikantnych pierożków, do zapiekanek i warzyw z patelni, jajecznicy, koreczków, kanapek, a nawet do nie-tradycyjnego schabowego.

Przepisy 5
Zupa ogórkowa z kabanosami

Zupa ogórkowa z kabanosami

41 min Średni
Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

75
55 min Łatwy
Sałatka z serem feta, majonezem i oliwkami

Sałatka z serem feta, majonezem i oliwkami

30 min Łatwy
Warzywna patelnia z kabanosami

Warzywna patelnia z kabanosami

60
36 min Łatwy
Kolorowe koreczki

Kolorowe koreczki

20 min Łatwy

Aromatyczne, drobiowe lub wieprzowe kabanosy da się wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Do nadziania pikantnych pierożków, do zapiekanek i warzyw z patelni, jajecznicy, koreczków, kanapek, a nawet do nie-tradycyjnego schabowego. Do gołąbków, ziemniaczanej babki, domowej pizzy, fasolki po bretońsku albo żurku, zupy grzybowej czy bigosu. Pomysłów na potrawy z kabanosem zebraliśmy dla Was całe mnóstwo – tylko wybierać i próbować!

Kalorie

ok. 300-500 kcal/100 g (w zależności od produktu)

Wartości odżywcze i właściwości

Wartości odżywcze kabanosów są zależne od producentów poszczególnych produktów. Ilość tłuszczów w 100 g kabanosa może wahać się od 30 do 50%, białka – od 20 do 30 %, a węglowodanów – do kilku %. Przy kupnie kabanosów należy zwracać uwagę na skład, np. zawartość mięsa. Producenci z reguły podają ilość mięsa, jaka została użyta do przygotowania 100 g gotowego produktu. Warto również prześledzić ilość dodatków. Kabanosy wysokiej jakości są kruche, a przy ich łamaniu słychać charakterystyczny dźwięk.

Ciekawostki

Nazwa kabanosów pochodzi od wiedeńskiego słowa „kaban”, oznaczającego wieprza, którego tuczono ziemniakami, aby uzyskać z niego dobre mięso.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu