Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Makaron Penne
5 
Kabanosy
1 
Cukinia
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Czerwona cebula
trochę
Parmezan tarty
0.5  pęczek
Natka pietruszki
0.5  pęczek
Szczypiorek
2  łyżek
Oregano lub tymianek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5  pęczek
Natka pietruszki
20  g
Szczypiorek lub rukola
50  ml
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.06 g
Węglowodany
105.84 g
Tłuszcze
61.73 g
Wartość energetyczna
1078.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
7 min
Paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.
Krok 2
5 min
Cukinię pokrój w plastry.
Krok 3
5 min
Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż al dente cukinię, paprykę i cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
10 min
Przygotuj sos, zmiksuj razem wszystkie składniki sosu, czyli pół pęczka natki, maggi, 50 ml oliwy i rukolę.
Krok 5
5 min
Kabanosy pokrój pod kątem tak, żeby przypominały makaron penne.
Krok 6
10 min
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i dołóż do patelni z warzywami.
Krok 7
2 min
Dodaj również kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszaj wszystko.
Krok 8
7 min
Dodaj wcześniej przygotowany sos do patelni, jeszcze raz wszystko wymieszaj podgrzewając przez chwilę.
Krok 9
4 min
Podawaj na ciepło lub zimno obsypane sporą porcją natki pietruszki, szczypiorku i oregano. Możesz również posypać całość świeżo startym serem.
Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 1 z 9

Paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 2 z 9

Cukinię pokrój w plastry.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 3 z 9

Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż al dente cukinię, paprykę i cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 4 z 9

Przygotuj sos, zmiksuj razem wszystkie składniki sosu, czyli pół pęczka natki, maggi, 50 ml oliwy i rukolę.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 5 z 9

Kabanosy pokrój pod kątem tak, żeby przypominały makaron penne.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 6 z 9

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i dołóż do patelni z warzywami.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 7 z 9

Dodaj również kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszaj wszystko.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 8 z 9

Dodaj wcześniej przygotowany sos do patelni, jeszcze raz wszystko wymieszaj podgrzewając przez chwilę.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 9 z 9

Podawaj na ciepło lub zimno obsypane sporą porcją natki pietruszki, szczypiorku i oregano. Możesz również posypać całość świeżo startym serem.

Przepis na makaron penne z warzywami (cukinią, papryką, czerwoną cebulą, szczypiorkiem…), kabanosem i sosem na bazie Przyprawy w płynie MAGGI i oliwy powinien urzec miłośników przede wszystkim włoskich dań makaronowych.

Penne z mięsem i warzywamimożesz podawać na zimno lub na gorąco – w obu wypadkach nie zapomnij o startym parmezanie i obfitej ilości ziół!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.1g / 12%
Węglowodany
105.8g / 37%
Tłuszcze
61.7g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika