Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

0
41 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Makaron Penne
5 
Kabanosy wołowe
1 
Cukinia
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Czerwona cebula
1 trochę
Parmezan tarty
0.5 pęczek
Natka pietruszki
0.5 pęczek
Szczypiorek
2 łyżek
Tymianek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5 pęczek
Natka pietruszki
20 g
Rukola
50 ml
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
61.73 g
Węglowodany
105.84 g
Wartość energetyczna
1078.11 kcal
Białko
35.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
7 min
Paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.
Krok 2
5 min
Cukinię pokrój w plastry.
Krok 3
5 min
Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż al dente cukinię, paprykę i cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
5 min
Przygotuj sos, zmiksuj razem wszystkie składniki sosu, czyli pół pęczka natki, maggi, 50 ml oliwy i rukolę.
Krok 5
3 min
Kabanosy pokrój pod kątem tak, żeby przypominały makaron penne.
Krok 6
10 min
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i dołóż do patelni z warzywami.
Krok 7
2 min
Dodaj również kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszaj wszystko.
Krok 8
3 min
Dodaj wcześniej przygotowany sos do patelni, jeszcze raz wszystko wymieszaj podgrzewając przez chwilę.
Krok 9
1 min
Podawaj na ciepło lub zimno obsypane sporą porcją natki pietruszki, szczypiorku i oregano. Możesz również posypać całość świeżo startym serem.
Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 1 z 9

Paprykę pokrój w paseczki, a cebulę w piórka.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 2 z 9

Cukinię pokrój w plastry.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 3 z 9

Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż al dente cukinię, paprykę i cebulę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 4 z 9

Przygotuj sos, zmiksuj razem wszystkie składniki sosu, czyli pół pęczka natki, maggi, 50 ml oliwy i rukolę.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 5 z 9

Kabanosy pokrój pod kątem tak, żeby przypominały makaron penne.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 6 z 9

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i dołóż do patelni z warzywami.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 7 z 9

Dodaj również kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszaj wszystko.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 8 z 9

Dodaj wcześniej przygotowany sos do patelni, jeszcze raz wszystko wymieszaj podgrzewając przez chwilę.

Makaron penne z jesiennymi warzywami w sosie

Krok 9 z 9

Podawaj na ciepło lub zimno obsypane sporą porcją natki pietruszki, szczypiorku i oregano. Możesz również posypać całość świeżo startym serem.


Przepis na makaron penne z warzywami (cukinią, papryką, czerwoną cebulą, szczypiorkiem…), kabanosem i sosem na bazie Przyprawy w płynie MAGGI i oliwy powinien urzec miłośników przede wszystkim włoskich dań makaronowych.

Penne z mięsem i warzywamimożesz podawać na zimno lub na gorąco – w obu wypadkach nie zapomnij o startym parmezanie i obfitej ilości ziół!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika