Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 138

Kiełbasa – smak wakacji i nie tylko 

W letnim sezonie uwielbiamy kiełbasy z grilla lub pieczone nad ogniskiem. To smak, który kojarzy nam się z relaksem, wakacyjnym wyjazdem lub chociaż weekendem na działce. Ale smakiem kiełbasy możemy delektować się przez cały rok – i nie musi ona być przyrządzana zawsze w ten sam sposób. Zobacz nasze przepisy na kiełbasę – nie tylko solo, ale również w takich potrawach jak leczo, bigos czy fasolka po bretońsku. 

Kiełbasa do zadań specjalnych 

Kiełbasa w lodówce to zawsze dobry pomysł, bo może stanowić nie tylko podstawę szybkiego, smacznego dania, ale także wartościowy dodatek do innych dań. Świetnie sprawdzi się w daniach jednogarnkowych, jak wspomniane już leczo, wzbogaci też smak gulaszu oraz wszelkich kociołków i pieczonek.  

Kiełbasa to także dobry pomysł jako dodatek do wielu prostych dań. Sprawi, że będą dużo smaczniejsze. Koronnym przykładem takiego zastosowania kiełbasy jest jajecznica – smażone jajka w jej towarzystwie smakują idealnie. By jeszcze bardziej „podrasować” jajecznicę, możesz do niej dodać cebulę – jajka, kiełbasa i cebula to doskonała kompozycja na śniadanie. Jednak kiełbasę możesz dodać także do omletów. 

Przepisy na dania z kiełbasą 

Kiełbasa łączy się dobrze z różnymi dodatkami – zarówno z ziemniakami (zwłaszcza pieczonymi), jak i ryżem czy makaronem. Nic więc dziwnego, że spotkamy wiele przepisów na kiełbasę zapiekaną z makaronem albo stanowiącą element risotto. Także w farszach drobno pokrojona kiełbasa spisze się doskonale: możesz przy jej udziale przygotować farsz do pieczonej papryki albo zapiekanki z cukinii. 

Oprócz tego może być dodawana do zup, zwłaszcza tych na wędzonkach. Idealnie komponuje się z żurkiem, grochówką, zupą chrzanową czy ziemniaczaną. Sprawia też, że stają się one bardziej sycące. 

Poza tradycyjnymi w kuchni polskiej kiełbasami coraz częściej możemy spotkać na sklepowych półkach kiełbasy z różnych regionów Europy. Wypróbuj przepisy z kiełbasą hiszpańską – chorizo, włoskim salami czy francuską andouille.