Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotuj tradycyjny, polski, kremowy żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku, i zachwyć nim swoich bliskich! Kremowy żurek z ziemniaczanym puree swój głęboki smak zawdzięcza bazie, czyli Żurkowi WINIARY, dodatkowi rozgniecionego i obsmażonego na maśle czosnku, kawałkom kiełbas białej i wiejskiej, aromatowi rozgniecionego w dłoniach majeranku, i w końcu - puree, utartego w garnku z masłem i śmietaną. Pyszności – zwłaszcza, gdy żurek z ziemniaczanym puree podasz z połówkami ugotowanych na twardo jajek i gałązkami majeranku.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki na puree obierz, przekrój na połówki i zalej tylko taką ilością wody, aby były przykryte. Posól i ugotuj.
Krok 2
7 min
Obrane i zagniecione dłonią ząbki czosnku obsmaż w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
Krok 3
35 min
Włóż oba rodzaje kiełbasy, zalej 1l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut, szumując wywar. Usuń przyprawy i wyjmij kiełbasy.
Krok 4
8 min
Żurek rozprowadź w 1/5 I zimnej wody, mieszając wlej do garnka i gotuj 5 minut. Kiełbasy pokrój w plasterki, włóż do żurku i zabiel śmietaną. Dodaj sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
Krok 5
10 min
Ugotowane ziemniaki na puree odcedź, odparuj i gorące utrzyj w garnku na krem z masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Do głębokich talerzy nałóż puree, zalej żurkiem. Udekoruj połówkami jajek i gałązkami majeranku.
Krok 1
z
5
Ziemniaki na puree obierz, przekrój na połówki i zalej tylko taką ilością wody, aby były przykryte. Posól i ugotuj.
Krok 2
z
5
Obrane i zagniecione dłonią ząbki czosnku obsmaż w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
Krok 3
z
5
Włóż oba rodzaje kiełbasy, zalej 1l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut, szumując wywar. Usuń przyprawy i wyjmij kiełbasy.
Krok 4
z
5
Żurek rozprowadź w 1/5 I zimnej wody, mieszając wlej do garnka i gotuj 5 minut. Kiełbasy pokrój w plasterki, włóż do żurku i zabiel śmietaną. Dodaj sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
Krok 5
z
5
Ugotowane ziemniaki na puree odcedź, odparuj i gorące utrzyj w garnku na krem z masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Do głębokich talerzy nałóż puree, zalej żurkiem. Udekoruj połówkami jajek i gałązkami majeranku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0