Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Masło
0.5 
Kiełbasa wieprzowa
0.5 
Kiełbasa wieprzowa
2 liści
Liść laurowy
1 kawałek
Ziele angielskie mielone
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
1 trochę
Sól
4 
Jajko, całe, gotowane, na twardo
1 trochę
Majeranek
4 
Ziemniaki
1 Płaska łyżka
Masło
1 Płaska łyżka
Śmietana 36%
1 trochę
Sól
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
0 min
Ziemniaki na puree obierz, przekrój na połówki i zalej tylko taką ilością wody, aby były przykryte. Posól i ugotuj.
Krok 2
5 min
Obrane i zagniecione dłonią ząbki czosnku obsmaż w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
Krok 3
10 min
Włóż oba rodzaje kiełbasy, zalej 1l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut, szumując wywar. Usuń przyprawy i wyjmij kiełbasy.
Krok 4
5 min
Żurek rozprowadź w 1/5 I zimnej wody, mieszając wlej do garnka i gotuj 5 minut. Kiełbasy pokrój w plasterki, włóż do żurku i zabiel śmietaną. Dodaj sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.
Krok 5
10 min
Ugotowane ziemniaki na puree odcedź, odparuj i gorące utrzyj w garnku na krem z masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Do głębokich talerzy nałóż puree, zalej żurkiem. Udekoruj połówkami jajek i gałązkami majeranku.
Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

Krok 1 z 5

Ziemniaki na puree obierz, przekrój na połówki i zalej tylko taką ilością wody, aby były przykryte. Posól i ugotuj.

Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

Krok 2 z 5

Obrane i zagniecione dłonią ząbki czosnku obsmaż w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.

Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

Krok 3 z 5

Włóż oba rodzaje kiełbasy, zalej 1l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na minimalnym ogniu około 30 minut, szumując wywar. Usuń przyprawy i wyjmij kiełbasy.

Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

Krok 4 z 5

Żurek rozprowadź w 1/5 I zimnej wody, mieszając wlej do garnka i gotuj 5 minut. Kiełbasy pokrój w plasterki, włóż do żurku i zabiel śmietaną. Dodaj sól, pieprz i roztarty w dłoniach majeranek.

Kremowy żurek z ziemniaczanym puree

Krok 5 z 5

Ugotowane ziemniaki na puree odcedź, odparuj i gorące utrzyj w garnku na krem z masłem i śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Do głębokich talerzy nałóż puree, zalej żurkiem. Udekoruj połówkami jajek i gałązkami majeranku.


Przygotuj tradycyjny, polski, kremowy żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku, i zachwyć nim swoich bliskich! Kremowy żurek z ziemniaczanym puree swój głęboki smak zawdzięcza bazie, czyli Żurkowi razowemu Jak u Mamy WINIARY, dodatkowi rozgniecionego i obsmażonego na maśle czosnku, kawałkom kiełbas białej i wiejskiej, aromatowi rozgniecionego w dłoniach majeranku, i w końcu - puree, utartego w garnku z masłem i śmietaną. Pyszności – zwłaszcza, gdy żurek z ziemniaczanym puree podasz z połówkami ugotowanych na twardo jajek i gałązkami majeranku.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika