Żurek z jajkiem na twardo i chipsami z kiełbasy
36min
.
Wartości odżywcze
Białko
8.44 g
Węglowodany
0.89 g
Tłuszcze
6.37 g
Wartość energetyczna
125.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
1 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
Krok 2
2 min
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plastry kiełbasy i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Krok 3
15 min
Piecz 10-15 minut, aż plastry będą chrupiące.
Krok 4
10 min
Ugotuj jajka na twardo.
Krok 5
7 min
Żurek WINIARY Nasza Specjalność przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 6
1 min
Jajka włóż do miseczek, zalej gorącą zupą i posyp pokruszoną kiełbasą.
Żur to prawdziwy król polskich zup, a przy tym symbol Wielkanocy. Żurek tradycyjnie jest robiony na zakwasie z mąki żytniej (w przeciwieństwie do barszczu białego, gotowanego na bazie zakwasu z mąki pszennej). Żurek z jajkiem na twardo i chipsami z kiełbasy to ciekawy pomysł na wielkanocną zupę. Chrupiące, pikantne chipsy sprawią, że każdy go polubi - nawet najmłodsi. Sprawdź przepis Winiary!
Komentarze 0