Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lipiec i sierpień to boom na cukinię, która jest nie tylko królową letniego grilla, ale też świetnym pieczonym przysmakiem z piekarnika o każdej porze roku! Zwłaszcza w sezonie na cukinię polecamy przyrządzić cukinie faszerowane mięsem, pomidorami i serem feta. Bulion warzywny WINIARY nadaje mięsu idealny smak i aromat, ostrość zapewniają kawałeczki kiełbasy (np. chorizo), a całość jest intensywnie pomidorowa dzięki passacie i pomidorkom koktajlowym. Delikatnie słony ser feta dopełnia ideału, jakim jest faszerowana cukinia. Jeżeli przepadasz za mozzarellą – nie krępuj się!
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Przy pomocy łyżki usuń miąższ, odłóż na bok.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj mięso i podsmaż na brązowo. Dodaj bulion warzywny WINIARY oraz pieprz. Wymieszaj.
Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sos pomidorowy oraz wcześniej wydrążony z cukinii miąższ i podsmaż jeszcze chwilę, aż składniki się połączą, a nadmiar wody odparuje.
Wydrążone cukinie wypełnij farszem, na wierzch każdej połóż przekrojone pomidorki i dodaj pokruszony ser.
Piecz 15-20 minut.