Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowane cukinie

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

27  g
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
3 
Cukinia
2  łyżek
Oliwa z oliwek
500  g
Szynka mielona
1 
Papryka
1 
Cebula
500  g
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Bazylia
1  łyżeczka
Oregano
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Cukier brązowy
50  g
Ser edamski

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.92 g
Węglowodany
23.3 g
Tłuszcze
37.01 g
Wartość energetyczna
527.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż ich wnętrza. Powstałe kawałki pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Mięso usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na patelni z mięsem. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i chwilę smaż.
Krok 3
10 min
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj z przecierem pomidorowym, wlej na patelnię i dopraw ziołami. Całość duś około 10 minut i dopraw na końcu solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 4
30 min
Mięso z warzywami przełóż do wydrążonych cukinii, całość posyp startym serem. Tak przygotowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiecz przez 20-30 minut.
Faszerowane cukinie

Krok 1 z 4

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż ich wnętrza. Powstałe kawałki pokrój w kostkę.

Faszerowane cukinie

Krok 2 z 4

Mięso usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na patelni z mięsem. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i chwilę smaż.

Faszerowane cukinie

Krok 3 z 4

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj z przecierem pomidorowym, wlej na patelnię i dopraw ziołami. Całość duś około 10 minut i dopraw na końcu solą, pieprzem oraz cukrem.

Faszerowane cukinie

Krok 4 z 4

Mięso z warzywami przełóż do wydrążonych cukinii, całość posyp startym serem. Tak przygotowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiecz przez 20-30 minut.

Faszerowanym cukiniom nie brakuje absolutnie niczego! Miłośnicy warzyw znajdą w nich: cukinię, paprykę, cebulę i pomidory; zwolennicy mięsa – aromatyczne mięso mielone, a amatorzy serów – ciągnący się ser żółty, którym posypujemy faszerowane cukinie przed włożeniem do pieca. To pyszne danie można łatwo przygotować we własnym piekarniku. Chcesz wiedzieć, jak zrobić faszerowane cukinie? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Przepołów 3 cukinie wzdłuż i wydrąż wnętrze za pomocą łyżeczki. Wyciągnięty w ten sposób miąższ pokrój w kostkę i odstaw – przyda się później.

Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią mięso mielone. Po chwili dodaj cebulę, następnie paprykę oraz miąższ z cukinii. Smaż przez chwilę.

Jedno opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY zmieszaj z przecierem pomidorowym i wylej na patelnię. Dodaj zioła – bazylię i oregano. Duś całość przez 10 minut i na koniec dopraw solą, pieprzem i brązowym cukrem.

Faszerowane cukinie już prawie gotowe! Pozostało jeszcze przełożyć przygotowany farsz do wydrążonych cukinii i posypać z wierzchu startym żółtym serem. Po 20-30 minutach zapiekania w temperaturze 200 stopni danie można podawać.

Przepis na faszerowane cukinie to pewniak – ta potrawa smakować będzie każdemu. Faszerowane cukinie nie potrzebują już żadnych dodatków, ponieważ wszystko, co potrzebne, zawierają już w sobie. Pokocha je każdy, kto tylko ich spróbuje!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.9g / 21%
Węglowodany
23.3g / 17%
Tłuszcze
37g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika