Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Faszerowane cukinie

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

27 g
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
3 
Cukinia
2 łyżek
Oliwa z oliwek
500 g
Szynka mielona
1 
Papryka
1 
Cebula
500 g
Przecier pomidorowy
1 łyżeczka
Bazylia
1 łyżeczka
Oregano
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 łyżeczka
Cukier brązowy
50 g
Ser edamski

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.92 g
Węglowodany
23.3 g
Wartość energetyczna
527.98 kcal
Tłuszcze
37.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
5 min
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż ich wnętrza. Powstałe kawałki pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Mięso usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na patelni z mięsem. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i chwilę smaż.
Krok 3
10 min
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj z przecierem pomidorowym, wlej na patelnię i dopraw ziołami. Całość duś około 10 minut i dopraw na końcu solą, pieprzem oraz cukrem.
Krok 4
30 min
Mięso z warzywami przełóż do wydrążonych cukinii, całość posyp startym serem. Tak przygotowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiecz przez 20-30 minut.
Faszerowane cukinie

Krok 1 z 4

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż ich wnętrza. Powstałe kawałki pokrój w kostkę.

Faszerowane cukinie

Krok 2 z 4

Mięso usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na patelni z mięsem. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i chwilę smaż.

Faszerowane cukinie

Krok 3 z 4

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj z przecierem pomidorowym, wlej na patelnię i dopraw ziołami. Całość duś około 10 minut i dopraw na końcu solą, pieprzem oraz cukrem.

Faszerowane cukinie

Krok 4 z 4

Mięso z warzywami przełóż do wydrążonych cukinii, całość posyp startym serem. Tak przygotowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiecz przez 20-30 minut.

Faszerowanym cukiniom nie brakuje absolutnie niczego! Miłośnicy warzyw znajdą w nich: cukinię, paprykę, cebulę i pomidory; zwolennicy mięsa – aromatyczne mięso mielone, a amatorzy serów – ciągnący się ser żółty, którym posypujemy faszerowane cukinie przed włożeniem do pieca. To pyszne danie można łatwo przygotować we własnym piekarniku. Chcesz wiedzieć, jak zrobić faszerowane cukinie? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Przepołów 3 cukinie wzdłuż i wydrąż wnętrze za pomocą łyżeczki. Wyciągnięty w ten sposób miąższ pokrój w kostkę i odstaw – przyda się później.

Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią mięso mielone. Po chwili dodaj cebulę, następnie paprykę oraz miąższ z cukinii. Smaż przez chwilę.

Jedno opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY zmieszaj z przecierem pomidorowym i wylej na patelnię. Dodaj zioła – bazylię i oregano. Duś całość przez 10 minut i na koniec dopraw solą, pieprzem i brązowym cukrem.

Faszerowane cukinie już prawie gotowe! Pozostało jeszcze przełożyć przygotowany farsz do wydrążonych cukinii i posypać z wierzchu startym żółtym serem. Po 20-30 minutach zapiekania w temperaturze 200 stopni danie można podawać.

Przepis na faszerowane cukinie to pewniak – ta potrawa smakować będzie każdemu. Faszerowane cukinie nie potrzebują już żadnych dodatków, ponieważ wszystko, co potrzebne, zawierają już w sobie. Pokocha je każdy, kto tylko ich spróbuje!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika