Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Faszerowane cukinie
Dodaj do CookBook

Faszerowane cukinie

(8)
55 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
3 
Cukinia
2  łyżek
Oliwa z oliwek
500  g
Szynka mielona
1 
Papryka
1 
Cebula
500  g
Przecier pomidorowy
1  łyżeczka
Bazylia
1  łyżeczka
Oregano
trochę
Sól
trochę
Pieprz
1  łyżeczka
Cukier brązowy
50  g
Ser edamski
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.4 g
Wartość energetyczna
552.8 kcal
Tłuszcze
37.6 g
Białko
28.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Faszerowanym cukiniom nie brakuje absolutnie niczego! Miłośnicy warzyw znajdą w nich: cukinię, paprykę, cebulę i pomidory; zwolennicy mięsa – aromatyczne mięso mielone, a amatorzy serów – ciągnący się ser żółty, którym posypujemy faszerowane cukinie przed włożeniem do pieca. To pyszne danie można łatwo przygotować we własnym piekarniku. Chcesz wiedzieć, jak zrobić faszerowane cukinie? Spieszymy z wyjaśnieniami!

Przepołów 3 cukinie wzdłuż i wydrąż wnętrze za pomocą łyżeczki. Wyciągnięty w ten sposób miąższ pokrój w kostkę i odstaw – przyda się później.

Pokrój w kostkę cebulę i paprykę. Rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią mięso mielone. Po chwili dodaj cebulę, następnie paprykę oraz miąższ z cukinii. Smaż przez chwilę.

Jedno opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY zmieszaj z przecierem pomidorowym i wylej na patelnię. Dodaj zioła – bazylię i oregano. Duś całość przez 10 minut i na koniec dopraw solą, pieprzem i brązowym cukrem.

Faszerowane cukinie już prawie gotowe! Pozostało jeszcze przełożyć przygotowany farsz do wydrążonych cukinii i posypać z wierzchu startym żółtym serem. Po 20-30 minutach zapiekania w temperaturze 200 stopni danie można podawać.

Przepis na faszerowane cukinie to pewniak – ta potrawa smakować będzie każdemu. Faszerowane cukinie nie potrzebują już żadnych dodatków, ponieważ wszystko, co potrzebne, zawierają już w sobie. Pokocha je każdy, kto tylko ich spróbuje!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    5 min
    Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż ich wnętrza. Powstałe kawałki pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju aż będzie złociste. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na patelni z mięsem. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię i chwilę smaż.
  • Krok 3

    10 min
    Sos pieczeniowy ciemny WINIARY rozmieszaj z przecierem pomidorowym, wlej na patelnię i dopraw ziołami. Całość duś około 10 minut i dopraw na końcu solą, pieprzem oraz cukrem.
  • Krok 4

    30 min
    Mięso z warzywami przełóż do wydrążonych cukinii, całość posyp startym serem. Tak przygotowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C i zapiecz przez 20-30 minut.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.8 out of 5
4.7692307692308
Wszystkich ocen: 13
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1313
1010
33
00
00
00

Opinie

5

Pyszne jedzonko 🙂

Bardzo dobre,szybkie i proste danie 🙂
Syła (niezweryfikowany) 03/26/2025-06:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 2
  • 5
Reply by Expert 03/28/2025-07:23 CET
Jesteśmy szczęśliwi, że Ci smakowało! Wracaj do nas po kolejne inspiracje! 😊
5

Ula

Przepis super. Danie bardzo smaczne. Faktycznie zostało mi trochę farszu, wychodzi go więcej niż na 3 cukinię, ale spokojnie można zjeść sam lub jako dodatek do ryżu lub makaronu.
Anonim (niezweryfikowany) 06/02/2024-05:12 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 5
  • 5
Reply by Expert 08/20/2024-04:48 CEST
Cieszymy się, że ten przepis trafił w Twój gust. Dziękujemy za super wskazówkę, co do wykorzystania farszu 😊 Miłego dnia!
5

Styrop

Beznadziejny przepis
Anonim (niezweryfikowany) 09/14/2023-05:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 5
  • 4
Reply by Expert 09/27/2023-04:52 CEST
Styrop, daj nam znać, co poszło nie tak.
5

Monika

Przepis super, ale nie wiem jak duże to muszą być cukinie, żeby to wszystko się w nich zmieściło 🙈
Anonim (niezweryfikowany) 09/14/2023-04:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 5
  • 1
Reply by Expert 09/27/2023-04:52 CEST
Bardzo się cieszymy, że ten przepis trafił w Twój gust 😊 Miłego dnia!
5

Alex

No to mam pomysł dziś na obiad.❤️
Anonim (niezweryfikowany) 08/17/2023-06:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 2
  • 2
Reply by Expert 08/17/2023-04:42 CEST
Alex, życzymy smacznego! 😊
4

An79

Danie przepyszne. Palce lizać. Polecam.
Anonim (niezweryfikowany) 07/28/2023-06:57 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 1
  • 3
Reply by Expert 08/01/2023-11:47 CEST
An79, dziękujemy za miły komentarz. Bardzo lubimy takie rekomendacje 😊
4

A na

500 g przecier pomidorowy ?
Anonim (niezweryfikowany) 04/23/2023-05:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 7
  • 7
Reply by Expert 06/13/2023-04:54 CEST
Dokładnie tak, potrzebujemy ok. 500 g przecieru. Pozdrawiamy!
4

Tomasz

Super danie
Anonim (niezweryfikowany) 08/02/2021-10:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 6
  • 3
Reply by Expert 09/14/2021-02:25 CEST
Zgadzamy się i dziękujemy! :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Skrzydełka faszerowane

    Skrzydełka faszerowane

    11 godz 38 min Łatwy
  • Faszerowane udka z papryką

    Faszerowane udka z papryką

    1 godz 21 min Łatwy
  • Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

    Kalarepki faszerowane z kurczakiem i soczewicą

    3 godz 15 min Łatwy
  • Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

    1 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu