Nasze przepisy cząber

cząber

Niegdyś uważano go za afrodyzjak – dziś po prostu przyprawiamy nim dania mięsne i pikantne wypieki, bo nie tylko dodaje potrawom aromatu i charakteru, lecz także pobudza trawienie. Cząber ma nieco pieprzny smak oraz intensywny, korzenny zapach i doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięs (od drobiu po dziczyznę), a także z warzywami (zwłaszcza fasolą) i grzybami. Zobaczcie, ile pysznych, aromatycznych dań z cząbrem można przyrządzić w domowej kuchni: duszone, smażone i pieczone mięsa, gulasze i dania jednogarnkowe, golonki, boczek oraz wytrawne muffinki, ziołowe chleby i faszerowane drożdżowe bułeczki. Wśród przepisów na potrawy z cząbrem znajdziecie także rozmaite aromatyczne marynaty do mięs, dzięki którym wasze pieczone szynki, karkówki i udka będą wyjątkowo smaczne i soczyste.

Kalorie

272 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Cząber oddziałuje na układ trawienny, wspomagając walkę ze wzdęciami, biegunkami. Ma także działanie rozkurczowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Ciekawostki

Napar z cząbru jest wykorzystywany do robienia okładów przy grzybicy skóry, a także do przemywania drobnych ran i płukanek gardła.