1

2

Nasze przepisy Przepisy ze śmietaną

Przepisy

Przepisy ze śmietaną


Śmietana ma przeróżne funkcje w sztuce kulinarnej – nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, ciast, ciasteczek, podstawa sosów i dań głównych. Śmietanę możemy podawać do pierogów ruskich z cebulką, kopytek z cebulką, pyz z mięsem lub innym nadzieniem; śmietana pasuje również do pierogów z nadzieniem owocowym – wtedy danie główne możemy dodatkowo posypać drobnym cukrem.

Polecamy rozmaite przepisy na potrawy ze śmietaną: rybę w śmietanie i winie, makarony z musami owocowymi, placki ziemniaczane, duszoną wątróbkę z grzybami, różne zupy, takie jak pieczarkowa, ziemniaczana z boczkiem, ogórkową. Warto spróbować również ryby z porem pod śmietankową pierzynką.

Kalorie

130 - 289 kcal/100 g w zależności od zaw. tłuszczu

Wartości odżywcze i właściwości

Śmietana często bywa mylona ze śmietanką, jednak są to dwa różne produkty - śmietana jest ukwaszona, natomiast śmietanka jest słodka. Zawartość tłuszczu w śmietanie może wahać się od 12 do nawet 30%, a im więcej tłuszczu, tym większa kaloryczność produktu. Decydując się na włączenie śmietany do menu, warto więc pamiętać o odpowiednio umiarkowanej porcji. W części posiłków z powodzeniem można zastąpić ją jogurtem naturalnym.

Ciekawostki

Śmietanę wykorzystuje się do produkcji domowej roboty maseczek do twarzy, a to dzięki jej właściwościom zmiękczającym skórę.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: