Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Ketchup łagodny WINIARY
400  g
Ciasto Francuskie
150  g
Serek kremowy
6  plastrów
Szynka wędzona
400  g
Szparagi
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.31 g
Węglowodany
52.22 g
Tłuszcze
52.85 g
Wartość energetyczna
733.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupkie, złociste i delikatne kieszonki z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką i pysznymi szparagami to doskonały pomysł na smaczną i ciepłą kolację.

Zapiekane ciasto francuskie ze szparagami owiniętymi szynką pasuje do różnych sałatek na zimno i na ciepło. Dodatkowych walorów smakowych doda Ketchup Chili Ostry lub Łagodny WINIARY, a kremowy serek uraczy podniebienie delikatnością.

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
  • Krok 3

    5 min
    Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
  • Krok 4

    10 min
    Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Krok 5

    25 min
    Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • Krok 6

    2 min
    Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Krok 2 z 6

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Krok 3 z 6

Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Krok 4 z 6

Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Krok 5 z 6

Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.

Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

Krok 6 z 6

Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem remulada

    Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem remulada

    36 min
  • Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    Chinkali – oryginalne pierogi gruzińskie

    40 min Łatwy
  • Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

    Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu