Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chrupkie, złociste i delikatne kieszonki z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką i pysznymi szparagami to doskonały pomysł na smaczną i ciepłą kolację. Zapiekane ciasto francuskie ze szparagami owiniętymi szynką pasuje do różnych sałatek na zimno i na ciepło. Dodatkowych walorów smakowych doda Ketchup Chili Ostry lub Łagodny WINIARY, a kremowy serek uraczy podniebienie delikatnością.
Przygotowanie
57 min
Krok 1
5 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
Krok 3
5 min
Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
Krok 4
10 min
Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
25 min
Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 6
2 min
Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.
Krok 1
z
6
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2
z
6
Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 15 cm.
Krok 3
z
6
Rozsmaruj kremowy serek na każdym kawałku ciasta, zostawiając ok. 1 cm przestrzeń po bokach.
Krok 4
z
6
Rozdzielaj z pęczka po 4 szparagi (bez zdrewniałych końcówek) i każde 4 zawijaj w szynkę. Taką gotową „wiązankę” kładź na serku, posól, popieprz. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 5
z
6
Brzegi kawałka ciasta połącz ze sobą tak, aby szparagi były widoczne. Posmaruj jeszcze roztrzepanym jajkiem, przełóż na blachę i piecz ok. 20 – 25 minut, aż ciasto będzie złociste.
Krok 6
z
6
Podawaj od razu po upieczeniu z sałatką i ketchupem WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0