Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Nabiał

Masło

Bez masła w kuchni ani rusz! Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a wiele wytrawnych dań i słodkich wypieków wprost nie może się bez niego obejść. 

Przepisy 395

Gęsty krem pomidorowy z czerstwym pieczywem

Gęsty krem pomidorowy z czerstwym pieczywem

55 min Łatwy
Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

65 ze 100
59 min Łatwy
Zupa brokułowo-kalafiorowa

Zupa brokułowo-kalafiorowa

30 min Łatwy
Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

Pikantna zupa pomidorowo-paprykowa z ryżem

1 godz 15 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Ryba w sosie porowym

Ryba w sosie porowym

50 ze 100
36 min Łatwy
Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

50 min Łatwy
Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

Ciasto 4 żywioły - bez pieczenia

8 godz 6 min Łatwy
Pasta z szynki

Pasta z szynki

20 min Łatwy
Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

Żurek ze szwedzkimi ziemniakami hasselback

1 godz 42 min Trudny
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

20 min Łatwy
Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

Kotleciki ze śledzia z sosem koperkowym

19 godz 7 min Łatwy
Zupa cebulowa zapiekana

Zupa cebulowa zapiekana

55 min Łatwy
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

15 ze 100
27 min Łatwy
Zupa cebulowa z białym winem

Zupa cebulowa z białym winem

37 min Łatwy
Pie poświąteczny

Pie poświąteczny

35 ze 100
41 min Łatwy
Zapiekane pomidory z fetą

Zapiekane pomidory z fetą

40 min Łatwy
Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

30 ze 100
25 min Łatwy
Ziemniaki z patelni

Ziemniaki z patelni

90 ze 100
40 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z rybą

Zapiekanka ziemniaczana z rybą

80 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

75 ze 100
58 min Łatwy
Fenkuł zapiekany w śmietanie

Fenkuł zapiekany w śmietanie

37 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

80 ze 100
39 min Łatwy
Świeży szpinak na patelni (na maśle)

Świeży szpinak na patelni (na maśle)

17 min Łatwy
Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

55 ze 100
4 godz 20 min Łatwy
Domowe krówki

Domowe krówki

1 godz 19 min Łatwy
Budyniowy krem do tortu

Budyniowy krem do tortu

30 min Łatwy
Ziemniaki faszerowane serem

Ziemniaki faszerowane serem

70 ze 100
32 min Łatwy
Zapiekanka z puree ziemniaczanym

Zapiekanka z puree ziemniaczanym

40 ze 100
1 godz Łatwy
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

25 ze 100
1 godz 15 min Średni
Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

30 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Świąteczna zupa grzybowa

Świąteczna zupa grzybowa

32 min Łatwy
Pierogi wegetariańskie

Pierogi wegetariańskie

65 ze 100
52 min Łatwy
Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

3 godz 11 min Łatwy
Kapuśniak z białej kapusty

Kapuśniak z białej kapusty

1 godz 22 min Łatwy
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

13 godz 55 min Średni
Proste banoffee

Proste banoffee

4 godz 40 min Łatwy
Zupa grzybowa z ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami

36 min Łatwy
Wykwintna zupa pieczarkowa

Wykwintna zupa pieczarkowa

32 min Łatwy
Jesienna zupa z brukselką

Jesienna zupa z brukselką

35 min Łatwy
Pieczarkowa z warzywami

Pieczarkowa z warzywami

31 min Łatwy
Pizza Margherita

Pizza Margherita

70 ze 100
2 godz 56 min Łatwy
Kalafior pieczony w całości

Kalafior pieczony w całości

58 min Łatwy
Kalafior z masłem i bułką tartą

Kalafior z masłem i bułką tartą

30 min Łatwy
Naleśniki z budyniem i owocami

Naleśniki z budyniem i owocami

50 ze 100
30 min Łatwy
Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

Kapusta z grzybami (kapusta wigilijna)

35 ze 100
55 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55 ze 100
20 min Łatwy
Klopsiki w sosie warzywnym

Klopsiki w sosie warzywnym

75 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

60 ze 100
46 min Łatwy
Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?

50 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Prawdziwe masło – pyszne i pachnące 

Masło jest rodzajem tłuszczu jadalnego, otrzymywanego najczęściej ze śmietany mleka krowiego. To świeże, bez żadnych dodatków, jest jędrne, jasnożółte i cudownie pachnące. Stanowi nie tylko wyśmienite smarowidło do wszelkiego rodzaju pieczywa, ale także jest bardzo ważnym dodatkiem w wielu potrawach, od słodkich wypieków, poprzez mięsne dania główne, przystawki i potrawy warzywne, na sosach i zupach kończąc. 

Świeże masło można łączyć z rozmaitymi dodatkami (czosnkiem, ziołami, przyprawami, chrzanem itp.), tworząc w ten sposób całą gamę różnorodnych aromatycznych masełek. Można je wykorzystać do smarowania kanapek lub przyprawić nimi pieczone ziemniaczki, sosy oraz wiele wytrawnych potraw. Aromatyczne masełka idealnie nadają się do duszenia i pieczenia, przekazując potrawom wyśmienity aromat i dodając im niepowtarzalnego smaku. 

Wykwintne potrawy z dodatkiem masła 

Masło czosnkowe jest świetnym dodatkiem do smażonego mięsa, chroniąc je przed utratą wilgoci. Plasterek masła położony na jeszcze gorącym smażonym steku wołowym lub łososiu doskonale podkreśli smak i aromat potrawy. Bez aromatycznego masła nie obejdzie się także pstrąg z pietruszką z piekarnika. Odrobina tego wyśmienitego tłuszczu, zmieszana z natką oraz sokiem z cytryny, jest idealnym farszem do ryby zapiekanej w folii, nadając pstrągowi niepowtarzalnego aromatu i kremowej konsystencji. 

Klarowane masło można podgrzewać do znacznie wyższej temperatury niż zwykłe, dlatego też jest stosowane głównie do smażenia różnego rodzaju mięs oraz warzyw. Jest także niezbędnym składnikiem znanego niemal na całym świecie kremowego sosu holenderskiego, słynącego z subtelnego smaku oraz złocistej barwy. Łosoś lub zielone szparagi w sosie holenderskim to eleganckie potrawy z masłem, wprost idealne na niedzielny obiad lub świąteczną ucztę. 

Słodkości z masłem 

Jeśli chcesz, by twoje naleśniki miały piękny złocisty kolor i niesamowity zapach, usmaż je na odrobinie masła. Przygotowując ciasta bez pieczenia, np. serniczki na zimno z truskawkami albo kremowy torcik morelowy – użyj do nich wysokoprocentowego masła, dzięki czemu masy będą kremowe i delikatne. Takie samo masło dodaj do kruchego ciasta, przez co będzie jeszcze bardziej chrupkie, złociste i aromatyczne. Z jego dodatkiem przygotujesz też takie niesamowite desery, jak kulki Rafaello, chrupiące rurki z kremem waniliowym czy słodziutkie domowe krówki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu