Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nabiał

Masło

Bez masła w kuchni ani rusz! Jest idealnym dodatkiem do pieczywa, a wiele wytrawnych dań i słodkich wypieków wprost nie może się bez niego obejść. 

Przepisy 395
Tarta z karmelizowaną cebulą

Tarta z karmelizowaną cebulą

35
55 min Średni
Croque monsieur

Croque monsieur

34 min Średni
Croissant pistacjowy

Croissant pistacjowy

3 godz 11 min Średni
Domowy croissant francuski

Domowy croissant francuski

3 godz 10 min Trudny
Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

1 godz 20 min Łatwy
Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego

43 min Łatwy
Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

Marchewka z groszkiem na maśle - jak zrobić?

50 min Łatwy
Pound cake

Pound cake

1 godz Łatwy
Lekka karpatka

Lekka karpatka

1 godz 20 min Średni
Budyniowy krem do tortu

Budyniowy krem do tortu

30 min Łatwy
Zupa czosnkowa krem

Zupa czosnkowa krem

45 min Łatwy
Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

40
1 godz Średni
Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

Tagiatelle z grzybami w sosie śmietanowym

55
1 godz 15 min Łatwy
Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

Pieczone pałki z podudzi kurczaka z ryżem

25
1 godz 15 min Średni
Puree ze słodkich ziemniaków

Puree ze słodkich ziemniaków

25 min Łatwy
Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

65
50 min Średni
Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

40
30 min Łatwy
Zupa z młodych ziemniaków z karmelizowanym porem

Zupa z młodych ziemniaków z karmelizowanym porem

65
40 min Łatwy
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi

3 godz 28 min Średni
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

50 min Łatwy
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

20 min Łatwy
Churros

Churros

45 min Średni
Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

40
30 min Średni
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

55
20 min Łatwy
Omlet z białek

Omlet z białek

90
20 min Łatwy
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

1 godz 49 min Średni
Pie poświąteczny

Pie poświąteczny

35
41 min Łatwy
Barszcz czerwony WINIARY z tłuczonymi ziemniakami

Barszcz czerwony WINIARY z tłuczonymi ziemniakami

45
44 min Łatwy
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

13 godz 55 min Średni
Marchewka zasmażana

Marchewka zasmażana

19 min Łatwy
Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

Kanapka słodko-pikantna z kurczakiem i ananasem

25 min Łatwy
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Sos śmietanowy

Sos śmietanowy

17 min Łatwy
Zupa rybna

Zupa rybna

35 min Łatwy
Ogórkowa na kurczaku

Ogórkowa na kurczaku

42 min Łatwy
Rurki z kremem waniliowym

Rurki z kremem waniliowym

2 godz 17 min Średni
Domowe krówki - prosty przepis

Domowe krówki - prosty przepis

1 godz 19 min Łatwy
Burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

Burger drobiowy z serem cheddar i kiełkami

60
25 min Łatwy
ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

75
58 min Łatwy
Karp po żydowsku na wigilię

Karp po żydowsku na wigilię

55
1 godz Łatwy
Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

Brokułowa zupa krem z groszkiem ptysiowym

50 min Łatwy
Masa grysikowa do przekładania ciasta

Masa grysikowa do przekładania ciasta

35 min Łatwy
Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

Duszona kapusta z boczkiem i cebulą

45 min Łatwy
Tarta kremowa z brzoskwiniami

Tarta kremowa z brzoskwiniami

1 godz 40 min Łatwy
Sos cygański

Sos cygański

20 min Łatwy
Kruche rogaliki orzechowe

Kruche rogaliki orzechowe

31 min Łatwy
Biały sos do mięsa

Biały sos do mięsa

19 min Łatwy
Zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana

55 min Łatwy
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

13 godz 40 min Łatwy
Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

36 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Strona 4
  • Strona 5
  • Strona 6
  • Strona 7
  • Strona 8
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Prawdziwe masło – pyszne i pachnące 

Masło jest rodzajem tłuszczu jadalnego, otrzymywanego najczęściej ze śmietany mleka krowiego. To świeże, bez żadnych dodatków, jest jędrne, jasnożółte i cudownie pachnące. Stanowi nie tylko wyśmienite smarowidło do wszelkiego rodzaju pieczywa, ale także jest bardzo ważnym dodatkiem w wielu potrawach, od słodkich wypieków, poprzez mięsne dania główne, przystawki i potrawy warzywne, na sosach i zupach kończąc. 

Świeże masło można łączyć z rozmaitymi dodatkami (czosnkiem, ziołami, przyprawami, chrzanem itp.), tworząc w ten sposób całą gamę różnorodnych aromatycznych masełek. Można je wykorzystać do smarowania kanapek lub przyprawić nimi pieczone ziemniaczki, sosy oraz wiele wytrawnych potraw. Aromatyczne masełka idealnie nadają się do duszenia i pieczenia, przekazując potrawom wyśmienity aromat i dodając im niepowtarzalnego smaku. 

Wykwintne potrawy z dodatkiem masła 

Masło czosnkowe jest świetnym dodatkiem do smażonego mięsa, chroniąc je przed utratą wilgoci. Plasterek masła położony na jeszcze gorącym smażonym steku wołowym lub łososiu doskonale podkreśli smak i aromat potrawy. Bez aromatycznego masła nie obejdzie się także pstrąg z pietruszką z piekarnika. Odrobina tego wyśmienitego tłuszczu, zmieszana z natką oraz sokiem z cytryny, jest idealnym farszem do ryby zapiekanej w folii, nadając pstrągowi niepowtarzalnego aromatu i kremowej konsystencji. 

Klarowane masło można podgrzewać do znacznie wyższej temperatury niż zwykłe, dlatego też jest stosowane głównie do smażenia różnego rodzaju mięs oraz warzyw. Jest także niezbędnym składnikiem znanego niemal na całym świecie kremowego sosu holenderskiego, słynącego z subtelnego smaku oraz złocistej barwy. Łosoś lub zielone szparagi w sosie holenderskim to eleganckie potrawy z masłem, wprost idealne na niedzielny obiad lub świąteczną ucztę. 

Słodkości z masłem 

Jeśli chcesz, by twoje naleśniki miały piękny złocisty kolor i niesamowity zapach, usmaż je na odrobinie masła. Przygotowując ciasta bez pieczenia, np. serniczki na zimno z truskawkami albo kremowy torcik morelowy – użyj do nich wysokoprocentowego masła, dzięki czemu masy będą kremowe i delikatne. Takie samo masło dodaj do kruchego ciasta, przez co będzie jeszcze bardziej chrupkie, złociste i aromatyczne. Z jego dodatkiem przygotujesz też takie niesamowite desery, jak kulki Rafaello, chrupiące rurki z kremem waniliowym czy słodziutkie domowe krówki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu