Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smakowite bananowe ciasto doczekało się już wielu wersji. Bez względu na to, jak zostaje przygotowane i podane, zawsze robi furorę. Doskonałym pomysłem nie tylko na lato jest ciasto bananowe bez pieczenia. Sprawdzi się jako deser na niedzielne popołudnie, ale też jako torcik z okazji Dnia Dziecka czy zupełnie bez okazji, zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego. Ten przepis na bananowca łączy w sobie słodki smak bananów z nieco kwaśną nutą Galaretki o smaku pomarańczowym WINIARY.
Niewątpliwą zaletą tego deseru jest to, że aby przygotować bananowiec na zimno, nie potrzebujesz wyszukanych składników. Zacznij od rozprowadzenia galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzenia jej. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Obierz banany. 4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a 1 pokrój w plasterki, które później wykorzystasz do dekoracji.
Utrzyj żółtko z masłem i z cukrem. Galaretkę cytrusową połącz z masą bananową. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na około godzinę. Kiedy masa zastygnie, na wierzchu ułóż plasterki banana. Pomarańczową galaretkę rozprowadź w szklance gorącej wody i wystudź. Gdy zacznie tężeć, zalej nią bananowiec i ponownie odstaw do lodówki. Po godzinie ciasto z bananami bez pieczenia będzie gotowe do podania!
Przygotowanie
149 min
Krok 1
5 min
Galaretki cytrynowe rozprowadź w 2 szklankach gorącej wody. Wystudź.
Krok 2
2 min
Tortownicę wyłóż biszkoptami.
Krok 3
5 min
Obierz banany, cztery zetrzyj na tarce, a jeden pokrój na plasterki i pozostaw do dekoracji.
Krok 4
10 min
Żółtko utrzyj z masłem i cukrem. Połącz z galaretkami cytrynowymi i bananami.
Krok 5
60 min
Masę przełóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po zastygnięciu udekoruj plasterkami banana.
Krok 6
5 min
Galaretkę pomarańczową rozprowadź w jednej szklance gorącej wody. Wystudź.
Krok 7
2 min
Bananowiec zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Krok 8
60 min
Po godzinie ciasto będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!
Krok 1
z
8
Galaretki cytrynowe rozprowadź w 2 szklankach gorącej wody. Wystudź.
Krok 2
z
8
Tortownicę wyłóż biszkoptami.
Krok 3
z
8
Obierz banany, cztery zetrzyj na tarce, a jeden pokrój na plasterki i pozostaw do dekoracji.
Krok 4
z
8
Żółtko utrzyj z masłem i cukrem. Połącz z galaretkami cytrynowymi i bananami.
Krok 5
z
8
Masę przełóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po zastygnięciu udekoruj plasterkami banana.
Krok 6
z
8
Galaretkę pomarańczową rozprowadź w jednej szklance gorącej wody. Wystudź.
Krok 7
z
8
Bananowiec zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Krok 8
z
8
Po godzinie ciasto będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0