Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

0
149 min
Łatwy

Składniki

-
24 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

120 g
Biszkopt
5 
Banany
1 
Żółtko
150 g
Masło
60 g
Cukier puder
2 paczek
Galaretka cytrynowy smak WINIARY
1 paczka
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
99.5 kcal
Węglowodany
10.06 g
Białko
0.92 g
Tłuszcze
7.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

149 min
Krok 1
5 min
Galaretki cytrynowe rozprowadź w 2 szklankach gorącej wody. Wystudź.
Krok 2
2 min
Tortownicę wyłóż biszkoptami.
Krok 3
5 min
Obierz banany, cztery zetrzyj na tarce, a jeden pokrój na plasterki i pozostaw do dekoracji.
Krok 4
10 min
Żółtko utrzyj z masłem i cukrem. Połącz z galaretkami cytrynowymi i bananami.
Krok 5
60 min
Masę przełóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po zastygnięciu udekoruj plasterkami banana.
Krok 6
5 min
Galaretkę pomarańczową rozprowadź w jednej szklance gorącej wody. Wystudź.
Krok 7
2 min
Bananowiec zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Krok 8
60 min
Po godzinie ciasto będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 1 z 8

Galaretki cytrynowe rozprowadź w 2 szklankach gorącej wody. Wystudź.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 2 z 8

Tortownicę wyłóż biszkoptami.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 3 z 8

Obierz banany, cztery zetrzyj na tarce, a jeden pokrój na plasterki i pozostaw do dekoracji.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 4 z 8

Żółtko utrzyj z masłem i cukrem. Połącz z galaretkami cytrynowymi i bananami.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 5 z 8

Masę przełóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po zastygnięciu udekoruj plasterkami banana.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 6 z 8

Galaretkę pomarańczową rozprowadź w jednej szklance gorącej wody. Wystudź.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 7 z 8

Bananowiec zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Krok 8 z 8

Po godzinie ciasto będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!

Smakowite bananowe ciasto doczekało się już wielu wersji. Bez względu na to, jak zostaje przygotowane i podane, zawsze robi furorę. Doskonałym pomysłem nie tylko na lato jest ciasto bananowe bez pieczenia. Sprawdzi się jako deser na niedzielne popołudnie, ale też jako torcik z okazji Dnia Dziecka czy zupełnie bez okazji, zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego. Ten przepis na bananowca łączy w sobie słodki smak bananów z nieco kwaśną nutą Galaretki o smaku pomarańczowym WINIARY.

Niewątpliwą zaletą tego deseru jest to, że aby przygotować bananowiec na zimno, nie potrzebujesz wyszukanych składników. Zacznij od rozprowadzenia galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzenia jej. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Obierz banany. 4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a 1 pokrój w plasterki, które później wykorzystasz do dekoracji.

Utrzyj żółtko z masłem i z cukrem. Galaretkę cytrusową połącz z masą bananową. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na około godzinę. Kiedy masa zastygnie, na wierzchu ułóż plasterki banana. Pomarańczową galaretkę rozprowadź w szklance gorącej wody i wystudź. Gdy zacznie tężeć, zalej nią bananowiec i ponownie odstaw do lodówki. Po godzinie ciasto z bananami bez pieczenia będzie gotowe do podania!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika