Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biały sos do mięsa

(3)
19min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Masło
1 
Żółtko
1 
Limonka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Śmietana 18%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.74 g
Węglowodany
4.33 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
105.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
4 min
Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i zarumieniamy.
Krok 2
5 min
Zalewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Potem wyłączamy palnik i przestudzamy bulion.
Krok 3
5 min
Żółtko rozprowadzamy w śmietanie, sos doprawiamy Ziarenkami, pieprzem i solą, dodajemy sok z limonki.
Krok 4
5 min
Sos zalewamy śmietaną, mieszamy i podgrzewamy.
Biały sos do mięsa

Krok 1 z 4

Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i zarumieniamy.

Biały sos do mięsa

Krok 2 z 4

Zalewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Potem wyłączamy palnik i przestudzamy bulion.

Biały sos do mięsa

Krok 3 z 4

Żółtko rozprowadzamy w śmietanie, sos doprawiamy Ziarenkami, pieprzem i solą, dodajemy sok z limonki.

Biały sos do mięsa

Krok 4 z 4

Sos zalewamy śmietaną, mieszamy i podgrzewamy.

Biały sos to dodatek idealny nie tylko do gotowanego mięsa, ale także do gotowanych warzyw, ziemniaków, ryżu czy pizzy. Przyrządzamy go z roztopionego masła, mąki, Bulionu warzywnego WINIARY, żółtka, śmietany i przypraw. Jeśli chcesz, by biały sos nabrał odświeżającego smaku, wkrop do mieszaki kilka kropli soku z limonki. Podczas przyrządzania sosu cały czas miej oko na rondelku – biały sos łatwo jest zepsuć.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)
Tak, polecam!

Pycha, po swojemu dodałam łyżkę konfitury z borówki. Tak już mam.
Wiesława (niezweryfikowany) czw., 09/30/2021 - 15:30 CEST Tak, polecam!
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/03/2021 - 06:16 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 04/03/2021 - 06:16 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha