Biały sos do mięsa
19min
Łatwy
1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Masło
1
Żółtko
1
Limonka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Śmietana 18%
.
Wartości odżywcze
Białko
1.74 g
Węglowodany
4.33 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
105.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
19 min
Krok 1
4 min
Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i zarumieniamy.
Krok 2
5 min
Zalewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Potem wyłączamy palnik i przestudzamy bulion.
Krok 3
5 min
Żółtko rozprowadzamy w śmietanie, sos doprawiamy Ziarenkami, pieprzem i solą, dodajemy sok z limonki.
Krok 4
5 min
Sos zalewamy śmietaną, mieszamy i podgrzewamy.
Biały sos to dodatek idealny nie tylko do gotowanego mięsa, ale także do gotowanych warzyw, ziemniaków, ryżu czy pizzy. Przyrządzamy go z roztopionego masła, mąki, Bulionu warzywnego WINIARY, żółtka, śmietany i przypraw. Jeśli chcesz, by biały sos nabrał odświeżającego smaku, wkrop do mieszaki kilka kropli soku z limonki. Podczas przyrządzania sosu cały czas miej oko na rondelku – biały sos łatwo jest zepsuć.
Komentarze 0