Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Biały sos do mięsa
Dodaj do CookBook

Biały sos do mięsa

(3)
19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
1  łyżka
Mąka pszenna
2  łyżek
Masło
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Żółtko
1 
Limonka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.5 g
Wartość energetyczna
115.3 kcal
Tłuszcze
9.7 g
Białko
2.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chcesz przygotować domowy, pyszny sos – do mięs i nie tylko? Zastanawiasz się, z czym podać pieczeń, warzywa albo wegańskie kotleciki? Biały sos to dodatek idealny nie tylko do gotowanego mięsa, ale także do gotowanych warzyw, ziemniaków, ryżu czy pizzy. Przyrządzamy go z roztopionego masła, mąki, Bulionu warzywnego WINIARY, żółtka, śmietany i przypraw. Składniki są często używane w kuchni, więc łatwo będzie znaleźć je w sklepie. A samo przygotowanie sosu nie potrwa dłużej niż pół godziny. Możesz więc sporządzić go w międzyczasie, gdy np. mięso będzie w piekarniku. A teraz po kolei opiszemy, jak to zrobić.

Na początek roztop 2 łyżki masła w niewielkim garnuszku. Następnie dosyp do niego mąkę pszenną pełnoziarnistą (1 łyżkę), zamieszaj i podgrzej do zarumienienia. Teraz dolej Bulion warzywny w słoiku WINIARY i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zdejmij rondelek z gazu i odstaw do wystudzenia. W tym czasie żółtko jednego jajka zmieszaj ze śmietaną 18% (2 łyżki) i dodaj Przyprawę uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY. Dopraw też biały sos do mięsa solą i pieprzem według uznania. Jeśli chcesz, by biały sos nabrał odświeżającego smaku, wkrop do mieszanki kilka kropli soku z limonki. Zmieszaj całość ze sobą – śmietanę wraz z wystudzoną bazą. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Pozwoli to uzyskać odpowiednią konsystencję i zapobiegnie przywarciu do dna rondelka. Podczas przyrządzania sosu cały czas miej oko na rondelek – biały sos łatwo jest zepsuć.

Gotowym sosem polecamy polać pieczeń przygotowaną w piekarniku. Sprawdzi się również jako dodatek do kurczaka, podsmażonego w kawałkach na patelni. Oczywiście wegetarianie też mogą skorzystać z takiego urozmaicenia posiłku. Sos wspaniale smakuje z kaszą bądź ziemniakami i warzywami gotowanymi na parze. Skomponuje się ponadto z posiłkami na bazie ryżu. Dodatek przyprawy WINIARY wydobędzie z niego wspaniały smak, który wzbogaci niejedną potrawę. Nie musisz więc już dalej szukać przepisów na szybki w wykonaniu, a przy tym wyjątkowo smaczny sos. Nawet osoby, dopiero zaczynające swoje kulinarne zmagania powinny bez problemu poradzić sobie z jego przyrządzeniem. Nie czujesz, że masz odpowiednie zdolności kulinarne? A może po prostu nie masz czasu na komponowanie wyrafinowanych, skomplikowanych potraw? W takim razie ta propozycja przypadnie Ci raczej do gustu. Wiesz już, jak zrobić biały sos – czas zatem na własnoręczne jego przygotowanie oraz degustację. Podpowiemy, że dodatek taki świetnie nada się także do pizzy domowej roboty. Smacznego!

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    4 min
    Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i zarumieniamy.
  • Krok 2

    5 min
    Zalewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Potem wyłączamy palnik i przestudzamy bulion.
  • Krok 3

    5 min
    Żółtko rozprowadzamy w śmietanie, sos doprawiamy Ziarenkami, pieprzem i solą, dodajemy sok z limonki.
  • Krok 4

    5 min
    Sos zalewamy śmietaną, mieszamy i podgrzewamy.
Biały sos do mięsa

Krok 1 z 4

Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i zarumieniamy.

Biały sos do mięsa

Krok 2 z 4

Zalewamy bulionem i gotujemy 5 minut. Potem wyłączamy palnik i przestudzamy bulion.

Biały sos do mięsa

Krok 3 z 4

Żółtko rozprowadzamy w śmietanie, sos doprawiamy Ziarenkami, pieprzem i solą, dodajemy sok z limonki.

Biały sos do mięsa

Krok 4 z 4

Sos zalewamy śmietaną, mieszamy i podgrzewamy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00

Opinie

4

(Brak tytułu)

Pycha, po swojemu dodałam łyżkę konfitury z borówki. Tak już mam.
Wiesława1 (niezweryfikowany) 09/30/2021-03:30 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron z serem białym na słodko

    Makaron z serem białym na słodko

    20 min Łatwy
  • Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    Biały sernik na zimno z galaretką i kwiatami storczyka - bez pieczenia

    3 godz 16 min Łatwy
  • Chłodnik z barszczem białym i botwinką

    Chłodnik z barszczem białym i botwinką

    3 godz 32 min Łatwy
  • Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

    Barszcz biały z jajkiem sadzonym i karmelizowaną cebulą

    1 godz 48 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu