W kuchni francuskiej jest wiele skomplikowanych potraw wymagających długiego i dokładnego przygotowywania. Słynna zupa cebulowa czy wołowina po burgundzku to przecież wyszukane dania. Ale jest także coś co można przygotować naprawdę szybko - croque, czyli chrupiące zapiekanki z dodatkami.
Croque Monsieur, nazywany także Monsieur Croque, to idealna propozycja na ciepłe śniadanie, sycącą kolację albo przystawkę przed daniem głównym. Przypadnie do gustu każdemu, kto szuka jakieś odmiany dla jajecznicy, gofrów czy pancakes. Tost na ciepło, zwany croque, stał się znany dlatego, że serwowano taką potrawę w prawie każdym francuskim bistro. Obecnie jego przygotowywanie jest praktykowane także w domach.
Charakterystyczną cechą dla tej przekąski jest wykorzystywanie sosu beszamelowego oraz posypania kromki chleba serem nie tylko po wewnętrznej stronie, ale również na górze.
Żeby danie wyszło naprawdę dobre i przewyższało walorami smakowymi zwyczajne grzanki, należy zadbać o odpowiedni rodzaj sera. Bardzo dobrze sprawdzi się ementaler lub gruyère, choć niektórzy wykorzystują także twardy parmezan.
Wśród przepisów kuchni francuskiej można także natrafić na Croque Madame. To także kanapka z dwóch pieczonych w piekarniku kromek chleba obficie posypana serem i sosem beszamelowym. Subtelna różnica polega na tym, że w "męskiej" wersji głównym składnikiem jest szynka, natomiast wersja "kobieca" ma na wierzchu jajko sadzone. Ścięte jajko przypomina kapelusz na głowie damy i podobno właśnie stąd wzięła się nazwa Croque Madame.
Jeszcze inny wariant to wegetariańska Croque Mademoiselle. W tej zapiekance szynkę zastępuje grillowana cukinia!
Moda na ciepłe serowe przekąski z kuchni francuskiej przeniknęła także do innych krajów. Własną wersję croque mają na przykład nas zachodni sąsiedzi. Niemieckie croque robi się nie z chleba, tylko z bagietki. Wypełniające składniki mogą być natomiast rozmaite. Znane są niemieckie croque z tuńczykiem, schabem czy salami. Częstą praktyką jest także dodawanie surówki z kapusty, a także cebuli, pomidorów czy ogórków. Niemiecki croque jada się z sosem czosnkowym lub tatarskim. Oryginalna, francuska wersja będzie się idealnie komponować z ketchupem. Można także zrezygnować z dodatków, żeby skupić się na smaku roztopionego sera i beszamelu.
Alternatywna wersja tego przepisu dostępna pod linkiem.