Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Croque monsieur
Dodaj do CookBook

Croque monsieur

(0)
34 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  plastrów
Dowolne pieczywo
4  plastrów
Ser
4  plastrów
Szynka
2  porcji
Beszamel - składniki:
1  łyżka
Mąka pszenna
0.75  szklanka
Mleko 2%
1  łyżka
Masło
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Gałka muszkatołowa do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.4 g
Wartość energetyczna
412.3 kcal
Tłuszcze
20.9 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W kuchni francuskiej jest wiele skomplikowanych potraw wymagających długiego i dokładnego przygotowywania. Słynna zupa cebulowa czy wołowina po burgundzku to przecież wyszukane dania. Ale jest także coś co można przygotować naprawdę szybko - croque, czyli chrupiące zapiekanki z dodatkami.

Croque Monsieur, nazywany także Monsieur Croque, to idealna propozycja na ciepłe śniadanie, sycącą kolację albo przystawkę przed daniem głównym. Przypadnie do gustu każdemu, kto szuka jakieś odmiany dla jajecznicy, gofrów czy pancakes. Tost na ciepło, zwany croque, stał się znany dlatego, że serwowano taką potrawę w prawie każdym francuskim bistro. Obecnie jego przygotowywanie jest praktykowane także w domach.

Charakterystyczną cechą dla tej przekąski jest wykorzystywanie sosu beszamelowego oraz posypania kromki chleba serem nie tylko po wewnętrznej stronie, ale również na górze.

Żeby danie wyszło naprawdę dobre i przewyższało walorami smakowymi zwyczajne grzanki, należy zadbać o odpowiedni rodzaj sera. Bardzo dobrze sprawdzi się ementaler lub gruyère, choć niektórzy wykorzystują także twardy parmezan.

Wśród przepisów kuchni francuskiej można także natrafić na Croque Madame. To także kanapka z dwóch pieczonych w piekarniku kromek chleba obficie posypana serem i sosem beszamelowym. Subtelna różnica polega na tym, że w "męskiej" wersji głównym składnikiem jest szynka, natomiast wersja "kobieca" ma na wierzchu jajko sadzone. Ścięte jajko przypomina kapelusz na głowie damy i podobno właśnie stąd wzięła się nazwa Croque Madame.

Jeszcze inny wariant to wegetariańska Croque Mademoiselle. W tej zapiekance szynkę zastępuje grillowana cukinia!

Moda na ciepłe serowe przekąski z kuchni francuskiej przeniknęła także do innych krajów. Własną wersję croque mają na przykład nas zachodni sąsiedzi. Niemieckie croque robi się nie z chleba, tylko z bagietki. Wypełniające składniki mogą być natomiast rozmaite. Znane są niemieckie croque z tuńczykiem, schabem czy salami. Częstą praktyką jest także dodawanie surówki z kapusty, a także cebuli, pomidorów czy ogórków. Niemiecki croque jada się z sosem czosnkowym lub tatarskim. Oryginalna, francuska wersja będzie się idealnie komponować z ketchupem. Można także zrezygnować z dodatków, żeby skupić się na smaku roztopionego sera i beszamelu.

Alternatywna wersja tego przepisu dostępna pod linkiem.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotuj beszamel: W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i mieszaj przez około 1 minutę, aż powstanie gładka zasmażka. Stopniowo dodawaj ¾ szklanki mleka, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Odstaw na bok.
  • Krok 3

    2 min
    Na każdej kromce pieczywa połóż plasterek szynki i plasterek sera. Przykryj drugą kromką pieczywa, tworząc kanapkę.
  • Krok 4

    1 min
    Posmaruj wierzch każdej kanapki sosem beszamelowym.
  • Krok 5

    15 min
    Połóż kanapki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż wierzch będzie złocisty, a ser w środku się roztopi.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj gorące.
Croque monsieur

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Croque monsieur

Krok 2 z 6

Przygotuj beszamel: W rondelku rozpuść 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i mieszaj przez około 1 minutę, aż powstanie gładka zasmażka. Stopniowo dodawaj ¾ szklanki mleka, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej do smaku. Odstaw na bok.

Croque monsieur

Krok 3 z 6

Na każdej kromce pieczywa połóż plasterek szynki i plasterek sera. Przykryj drugą kromką pieczywa, tworząc kanapkę.

Croque monsieur

Krok 4 z 6

Posmaruj wierzch każdej kanapki sosem beszamelowym.

Croque monsieur

Krok 5 z 6

Połóż kanapki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10-15 minut, aż wierzch będzie złocisty, a ser w środku się roztopi.

Croque monsieur

Krok 6 z 6

Podawaj gorące.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Brunch
  • Drugie danie
  • Inny
  • Niski poziom cukru
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Śniadanie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Croque madame

    Croque madame

    39 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu