Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ziemniaki ugotowane z poprzedniego obiadu
1 
Duża cebula
3  ząbków
1  łyżka
Majeranek suszony lub świeży
1  łyżka
Masło lub oliwa
1 
Małe kwaśne jabłko
trochę
Sól i pieprz
100  g
Boczek, podgardle lub wędzona szynka
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.21 g
Węglowodany
29.79 g
Tłuszcze
17.13 g
Wartość energetyczna
334.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.
Krok 2
8 min
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.
Krok 3
5 min
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 4

Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 4

Składniki: Duża cebula, Czosnek, Małe kwaśne jabłko, Boczek, podgardle lub wędzona szynka

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 4

Składniki: Ziemniaki ugotowane z poprzedniego obiadu, Masło lub oliwa, Sól i pieprz, Natka pietruszki, Majeranek suszony lub świeży

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 4

Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.

Masz w lodówce zapomniany kawałek boczku i ziemniaki z wczoraj? To świetne składniki na "wkładkę" do barszczu białego z tłuczonymi ziemniakami. Barszcz biały to zupa, która, podobnie jak żur, kojarzy się jednoznacznie z Wielkanocą. Różni się ona jednak od żurku rodzajem mąki użytej do zakwasu. Zakwas na barszcz powstaje z mąki pszennej, na żurek zaś - mąka żytnia. Poza zakwasem zupy te są bardzo podobne w formie. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami to tylko jedna z opcji. Nie może zabraknąć w nim majeranku, czosnku, kiełbasy i wędzonki, choć możesz też wykorzystać inne dodatki, które akurat masz w lodówce, np. w najprostszej wersji, jajko ugotowane na twardo.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha