Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

(0)
20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ASIAKOCH
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY
500  g
Ziemniaki ugotowane z poprzedniego obiadu
1 
Duża cebula
3  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Majeranek suszony lub świeży
1  łyżka
Masło lub oliwa
1 
Małe kwaśne jabłko
trochę
Sól i pieprz
100  g
Boczek, podgardle lub wędzona szynka
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.8 g
Wartość energetyczna
334.3 kcal
Tłuszcze
17.1 g
Białko
8.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz w lodówce zapomniany kawałek boczku i ziemniaki z wczoraj? To świetne składniki na "wkładkę" do barszczu białego z tłuczonymi ziemniakami. Barszcz biały to zupa, która, podobnie jak żur, kojarzy się jednoznacznie z Wielkanocą. Różni się ona jednak od żurku rodzajem mąki użytej do zakwasu. Zakwas na barszcz powstaje z mąki pszennej, na żurek zaś - mąka żytnia. Poza zakwasem zupy te są bardzo podobne w formie. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami to tylko jedna z opcji. Nie może zabraknąć w nim majeranku, czosnku, kiełbasy i wędzonki, choć możesz też wykorzystać inne dodatki, które akurat masz w lodówce, np. w najprostszej wersji, jajko ugotowane na twardo.

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    5 min
    Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 4

Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 4

Składniki: Cebula, Czosnek, Jabłka, Boczek

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 4

Składniki: Ziemniaki, Masło, Sól do smaku, Natka pietruszki, Majeranek

Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 4

Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu