Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz w lodówce zapomniany kawałek boczku i ziemniaki z wczoraj? To świetne składniki na "wkładkę" do barszczu białego z tłuczonymi ziemniakami. Barszcz biały to zupa, która, podobnie jak żur, kojarzy się jednoznacznie z Wielkanocą. Różni się ona jednak od żurku rodzajem mąki użytej do zakwasu. Zakwas na barszcz powstaje z mąki pszennej, na żurek zaś - mąka żytnia. Poza zakwasem zupy te są bardzo podobne w formie. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami to tylko jedna z opcji. Nie może zabraknąć w nim majeranku, czosnku, kiełbasy i wędzonki, choć możesz też wykorzystać inne dodatki, które akurat masz w lodówce, np. w najprostszej wersji, jajko ugotowane na twardo.
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.
Krok 2
8 min
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.
Krok 3
5 min
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
2 min
Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.
Krok 1
z
4
Przygotuj zupę zgodnie z opisem na opakowaniu albo wg własnych upodobań.
Krok 2
z
4
Składniki:
Duża cebula, Czosnek, Małe kwaśne jabłko, Boczek, podgardle lub wędzona szynka
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Jabłko i boczek pokrój w kostkę. Na zimną patelnię wsyp boczek i zacznij smażyć. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie i stanie się złocista. Dodaj czosnek i jabłko i smaż jeszcze ok. 2 min.
Krok 3
z
4
Składniki:
Ziemniaki ugotowane z poprzedniego obiadu, Masło lub oliwa, Sól i pieprz, Natka pietruszki, Majeranek suszony lub świeży
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i dodaj na patelnię. Smaż razem ok. 5 min. Dodaj majeranek, masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
z
4
Barszcz biały serwuj z tłuczonymi ziemniakami w talerzu lub jako osobny dodatek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0