Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Masa grysikowa do przekładania ciasta

Masa grysikowa do przekładania ciasta

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżeczek
Żelatyna
3  szklanek
Mleko
20  dag
Masło
20  dag
Cukier
7  łyżek
Kasza manna
trochę
Sok z cytryny
1  laska
Wanilia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.18 g
Węglowodany
29.4 g
Tłuszcze
2.73 g
Wartość energetyczna
156.5 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczna masa grysikowa do przekładania ciasta ma uniwersalny charakter i można ją stosować w wypiekach różnego rodzaju. Warto poznać przepis na masę grysikową , by móc eksperymentować z nią przy każdej nadarzającej się okazji.

Masa grysikowa do przekładania ciast jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników: mleka, masła, cukru, kaszy manny, żelatyny WINIARY, soku z cytryny i laski wanilii. Taka kompozycja z jednej strony zapewnia bogactwo wyrazistych smaków, z drugiej strony – odpowiednią konsystencję, która udaje się za każdym razem.

W rondlu gotujemy mleko z dodatkiem laski wanilii i cukru. Gdy mleko się zagotuje, wyciągamy wanilię i wsypujemy kaszę. Gotujemy 10 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.

3 łyżki żelatyny WINIARY mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy. Masło ucieramy w mikserze, dodając przestudzoną kaszę. Kiedy się połączą, dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Masa grysikowa do przekładania ciast gotowa!

Tak przyrządzona masa grysikowa sprawdzi się przy różnych ciastach i ciasteczkach, świetnie spisuje się na przykład przy wypiekach korzennych, miodowych oraz czekoladowych. Doskonale smakuje, a jednocześnie mocno spaja poszczególne warstwy ciasta. Będzie przydatna także przy wielopoziomowych tortach.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.
  • Krok 2

    10 min
    Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
  • Krok 4

    5 min
    Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.
Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 1 z 5

Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 2 z 5

Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 3 z 5

Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 4 z 5

Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 5 z 5

Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rafaello kulki z kaszy manny

    Rafaello kulki z kaszy manny

    1 godz 40 min Łatwy
  • Torcik z kaszy jaglanej z galaretką - bez pieczenia

    Torcik z kaszy jaglanej z galaretką - bez pieczenia

    2 godz 55 min Łatwy
  • Deser z kaszy manny

    Deser z kaszy manny

    1 godz 6 min Łatwy
  • Płatki owsiane z mlekiem i owocami

    Płatki owsiane z mlekiem i owocami

    12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu