Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 łyżeczek
Żelatyna
3 szklanek
Mleko
20 dag
Masło
20 dag
Cukier
7 łyżek
Kasza manna
1 trochę
Sok z cytryny
1 laska
Wanilia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
2993 kcal
Białko
45.27 g
Tłuszcze
188.38 g
Węglowodany
293.57 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.
Krok 2
10 min
Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
Krok 3
5 min
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
Krok 4
5 min
Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.
Krok 5
5 min
Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.
Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 1 z 5

Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 2 z 5

Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 3 z 5

Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 4 z 5

Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 5 z 5

Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.

Smaczna masa grysikowa do przekładania ciasta ma uniwersalny charakter i można ją stosować w wypiekach różnego rodzaju. Warto poznać przepis na masę grysikową , by móc eksperymentować z nią przy każdej nadarzającej się okazji.

Masa grysikowa do przekładania ciast jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników: mleka, masła, cukru, kaszy manny, żelatyny WINIARY, soku z cytryny i laski wanilii. Taka kompozycja z jednej strony zapewnia bogactwo wyrazistych smaków, z drugiej strony – odpowiednią konsystencję, która udaje się za każdym razem.

W rondlu gotujemy mleko z dodatkiem laski wanilii i cukru. Gdy mleko się zagotuje, wyciągamy wanilię i wsypujemy kaszę. Gotujemy 10 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.

3 łyżki żelatyny WINIARY mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy. Masło ucieramy w mikserze, dodając przestudzoną kaszę. Kiedy się połączą, dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Masa grysikowa do przekładania ciast gotowa!

Tak przyrządzona masa grysikowa sprawdzi się przy różnych ciastach i ciasteczkach, świetnie spisuje się na przykład przy wypiekach korzennych, miodowych oraz czekoladowych. Doskonale smakuje, a jednocześnie mocno spaja poszczególne warstwy ciasta. Będzie przydatna także przy wielopoziomowych tortach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika