Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Masa grysikowa do przekładania ciasta
Dodaj do CookBook

Masa grysikowa do przekładania ciasta

(0)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżeczek
Żelatyna
3  szklanek
Mleko
20  dag
Masło
20  dag
Cukier
7  łyżek
Kasza manna
trochę
Sok z cytryny
1  laska
Wanilia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.4 g
Wartość energetyczna
156.5 kcal
Tłuszcze
2.7 g
Białko
4.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Smaczna masa grysikowa do przekładania ciasta ma uniwersalny charakter i można ją stosować w wypiekach różnego rodzaju. Warto poznać przepis na masę grysikową , by móc eksperymentować z nią przy każdej nadarzającej się okazji.

Masa grysikowa do przekładania ciast jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników: mleka, masła, cukru, kaszy manny, żelatyny WINIARY, soku z cytryny i laski wanilii. Taka kompozycja z jednej strony zapewnia bogactwo wyrazistych smaków, z drugiej strony – odpowiednią konsystencję, która udaje się za każdym razem.

W rondlu gotujemy mleko z dodatkiem laski wanilii i cukru. Gdy mleko się zagotuje, wyciągamy wanilię i wsypujemy kaszę. Gotujemy 10 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.

3 łyżki żelatyny WINIARY mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy. Masło ucieramy w mikserze, dodając przestudzoną kaszę. Kiedy się połączą, dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Masa grysikowa do przekładania ciast gotowa!

Tak przyrządzona masa grysikowa sprawdzi się przy różnych ciastach i ciasteczkach, świetnie spisuje się na przykład przy wypiekach korzennych, miodowych oraz czekoladowych. Doskonale smakuje, a jednocześnie mocno spaja poszczególne warstwy ciasta. Będzie przydatna także przy wielopoziomowych tortach.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.
  • Krok 2

    10 min
    Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
  • Krok 3

    5 min
    Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
  • Krok 4

    5 min
    Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.
  • Krok 5

    5 min
    Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.
Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 1 z 5

Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 2 z 5

Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 3 z 5

Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 4 z 5

Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.

Masa grysikowa do przekładania ciasta

Krok 5 z 5

Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto francuskie z masą budyniową

    Ciasto francuskie z masą budyniową

    1 godz 40 min Łatwy
  • Masa budyniowa

    Masa budyniowa

    21 min Łatwy
  • Tort makowy z orzechową masą

    Tort makowy z orzechową masą

    2 godz 20 min Łatwy
  • Kurczak po indyjsku Tikka Masala

    Kurczak po indyjsku Tikka Masala

    10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu