Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smaczna masa grysikowa do przekładania ciasta ma uniwersalny charakter i można ją stosować w wypiekach różnego rodzaju. Warto poznać przepis na masę grysikową , by móc eksperymentować z nią przy każdej nadarzającej się okazji.
Masa grysikowa do przekładania ciast jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników: mleka, masła, cukru, kaszy manny, żelatyny WINIARY, soku z cytryny i laski wanilii. Taka kompozycja z jednej strony zapewnia bogactwo wyrazistych smaków, z drugiej strony – odpowiednią konsystencję, która udaje się za każdym razem.
W rondlu gotujemy mleko z dodatkiem laski wanilii i cukru. Gdy mleko się zagotuje, wyciągamy wanilię i wsypujemy kaszę. Gotujemy 10 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia.
3 łyżki żelatyny WINIARY mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i podgrzewamy. Masło ucieramy w mikserze, dodając przestudzoną kaszę. Kiedy się połączą, dodajemy żelatynę i sok z cytryny. Masa grysikowa do przekładania ciast gotowa!
Tak przyrządzona masa grysikowa sprawdzi się przy różnych ciastach i ciasteczkach, świetnie spisuje się na przykład przy wypiekach korzennych, miodowych oraz czekoladowych. Doskonale smakuje, a jednocześnie mocno spaja poszczególne warstwy ciasta. Będzie przydatna także przy wielopoziomowych tortach.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.
Krok 2
10 min
Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
Krok 3
5 min
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
Krok 4
5 min
Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.
Krok 5
5 min
Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.
Krok 1
z
5
Do naczynia wlać mleko, dodać laskę wanilii i cukier, zagotować. Następnie wyjąć wanilię, wsypać kaszę mannę.
Krok 2
z
5
Gotować około 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia.
Krok 3
z
5
Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
Krok 4
z
5
Masło włożyć do miksera i ciągle ucierając, dodawać stopniowo zimną kaszę mannę.
Krok 5
z
5
Gdy masa dokładnie utarta, dodać żelatynę i przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masą przekładać różne rodzaje ciasta.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0