Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
28.2g / 40%
Węglowodany
2.1g / 2%
Tłuszcze
17.4g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

+

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Wróć

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Polędwica wołowa
1  kostka
Rosół wołowy Winiary
50  ml
Czerwone wino wytrawne
1 
Cebula szalotka
1  łyżka
Musztarda
2  łyżek
Śmietana słodka 30%
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Marynowany zielony pieprz (bez zalewy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.19 g
Węglowodany
2.05 g
Tłuszcze
17.42 g
Wartość energetyczna
284.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Czy jest coś lepszego dla miłośników mięsa niż kawałek wysokiej jakości steka? Chyba nie uda się znaleźć zastępstwa! Ze stekiem wspaniale współgrać będzie sos pieprzowy, który jednocześnie nie przytłoczy jego naturalnego smaku. Połączenie pieczonej cebuli, zielonego pieprzu i musztardy idealnie komponuje się z delikatną śmietaną. Połączenie prażonej cebuli, zielonego pieprzu i musztardy świetnie komponuje się z łagodną śmietaną. Ciesz się swoim pieczystym i sosem o kremowej, gęstej konsystencji, który będzie idealna do Twojego steka!

Przygotowanie

30 min
  • Krok numer 1

    4 min
    Polędwicę pokroić na 4 równe steki, posypać pieprzem z obu stron i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp odrobiną soli.
  • Krok numer 2

    5 min
    Ziarna zielonego pieprzu zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić.
  • Krok numer 3

    5 min
    Drobno posiekaną szalotkę glazurujemy na pieczonym mięsie, dodajemy łyżkę masła.
  • Krok numer 4

    10 min
    Dodaj wino, bulion, musztardę i zielone przyprawy. Dusić, aż połowa płynów wyparuje.
  • Krok numer 5

    5 min
    Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  • Krok numer 6

    1 min
    Podawaj steki skropione sosem. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki lub warzywa.
Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 1 z 6

Polędwicę pokroić na 4 równe steki, posypać pieprzem z obu stron i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp odrobiną soli.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 2 z 6

Ziarna zielonego pieprzu zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 3 z 6

Drobno posiekaną szalotkę glazurujemy na pieczonym mięsie, dodajemy łyżkę masła.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 4 z 6

Dodaj wino, bulion, musztardę i zielone przyprawy. Dusić, aż połowa płynów wyparuje.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 5 z 6

Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 6 z 6

Podawaj steki skropione sosem. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki lub warzywa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

    Ryba z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Pieczarki po burgundzku

    Pieczarki po burgundzku

    45 min Łatwy
  • Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

    Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu