Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Polędwica wołowa
50  ml
Czerwone wino wytrawne
1 
Cebula szalotka
1  łyżka
Musztarda
2  łyżek
Śmietana słodka 30%
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Marynowany zielony pieprz (bez zalewy)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.19 g
Węglowodany
2.05 g
Tłuszcze
17.42 g
Wartość energetyczna
284.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok numer 1
4 min
Polędwicę pokroić na 4 równe steki, posypać pieprzem z obu stron i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp odrobiną soli.
Krok numer 2
5 min
Ziarna zielonego pieprzu zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić.
Krok numer 3
5 min
Drobno posiekaną szalotkę glazurujemy na pieczonym mięsie, dodajemy łyżkę masła.
Krok numer 4
10 min
Dodaj wino, bulion, musztardę i zielone przyprawy. Dusić, aż połowa płynów wyparuje.
Krok numer 5
5 min
Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Krok numer 6
1 min
Podawaj steki skropione sosem. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki lub warzywa.
Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 1 z 6

Polędwicę pokroić na 4 równe steki, posypać pieprzem z obu stron i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posyp odrobiną soli.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 2 z 6

Ziarna zielonego pieprzu zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 3 z 6

Drobno posiekaną szalotkę glazurujemy na pieczonym mięsie, dodajemy łyżkę masła.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 4 z 6

Dodaj wino, bulion, musztardę i zielone przyprawy. Dusić, aż połowa płynów wyparuje.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 5 z 6

Następnie dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok numer 6 z 6

Podawaj steki skropione sosem. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki lub warzywa.

Czy jest coś lepszego dla miłośników mięsa niż kawałek wysokiej jakości steka? Chyba nie uda się znaleźć zastępstwa! Ze stekiem wspaniale współgrać będzie sos pieprzowy, który jednocześnie nie przytłoczy jego naturalnego smaku. Połączenie pieczonej cebuli, zielonego pieprzu i musztardy idealnie komponuje się z delikatną śmietaną. Połączenie prażonej cebuli, zielonego pieprzu i musztardy świetnie komponuje się z łagodną śmietaną. Ciesz się swoim pieczystym i sosem o kremowej, gęstej konsystencji, który będzie idealna do Twojego steka!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.2g / 40%
Węglowodany
2.1g / 2%
Tłuszcze
17.4g / 57%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha