Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym
Dodaj do CookBook

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Polędwica wołowa
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
50  ml
Czerwone wino wytrawne
1 
Cebula szalotka
1  łyżka
Musztarda
2  łyżek
Śmietana słodka 30%
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Marynowany zielony pieprz (bez zalewy)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.1 g
Wartość energetyczna
284.4 kcal
Tłuszcze
17.4 g
Białko
28.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Stek, często określany także jako befsztyk, to spełnienie marzeń każdego mięsożercy. Soczysty kawałek wołowiny, który jest wysmażony w odpowiednim stopniu potrafi zapewnić niezwykłe doznania smakowe, szczególnie jeśli występuje w towarzystwie aromatycznego sosu pieprzowego. Jednak skąd dokładnie pochodzą steki? Z pewnością kojarzą się nam one z Ameryką. Jednak warto na chwilę przenieść się do Norwegii, gdzie słowo steik pojawiło się po raz pierwszy, do opisania grubego plastra mięsa. Niemniej jednak to nie Norwegowie ani także nie Amerykanie są odpowiedzialni za wynalezienie steka. Historia prowadzi nas do Włoch, a dokładniej do Florencji, gdzie pierwszy raz serwowany był kawał solidnego mięsa. Jednak w tym momencie trzeba również wskazać na steki współczesne - wykonywane z wołowiny. W takiej formie, jakiej znamy je obecnie, zostały faktycznie przygotowane w Nowym Jorku i szybko rozpowszechniły się również w Europie.

Sos pieprzowy do steka wołowego - idealne połączenie na każdą okazję


Mięsożercy wiedzą, że soczysty kawałek dobrej jakości wołowiny gwarantuje ucztę dla podniebienia. Jednak stek w sosie pieprzowym to jeszcze lepsze połączenie, która sprawdzi się na każdą okazję. Co więcej, sos pieprzowy do steka wołowego jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zalać ziarenka pieprzu wrzącą wodą, odcedzić i dodać do podprażonej cebuli, śmietany i bulionu i gotować do momentu, w którym sos zgęstnieje. Równo wysmażony stek posypujemy solą, a następnie polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Takie danie jest idealne nie tylko na rodzinny obiad, ale także na inne, uroczyste okazje. Goście z pewnością na długo nie zapomną tego smaku i wyjątkowego aromatu.

Z czym podawać steka w sosie pieprzowym?


Stek w sosie pieprzowym to jedno z tych dań, które najlepiej będzie komponowało się z ziemniakami. Możemy zdecydować się zarówno na te, gotowane, ale także na ziemniaczki podpiekane, które również skrapiamy delikatnie sosem pieprzowym. W innej wersji, możemy dopasować do steka gotowane warzywa. Najlepszym rozwiązaniem będą szparagi, marchewka, brokuły lub zielona fasolka szparagowa. Alternatywnie, sprawdzi się także świeże, chrupiące pieczywo. Pamiętajmy, że dobrym dodatkiem może być także surówka z buraczków lub marynowanych warzyw. Stek w sosie pieprzowym z pewnością zaspokoi nasze apetyty na wyjątkowo długi czas - nie musimy się o to martwić.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    4 min
    Polędwicę pokroić na 4 równe steki, posypać pieprzem z obu stron i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posypać odrobiną soli.
  • Krok 2

    5 min
    Ziarna zielonego pieprzu zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić.
  • Krok 3

    5 min
    Drobno posiekaną szalotkę glazurować na patelni po pieczonym mięsie. Po chwili dodać łyżkę masła.
  • Krok 4

    10 min
    Dodać wino, bulion, musztardę i zielony pieprz. Dusić, aż połowa płynów wyparuje.
  • Krok 5

    5 min
    Następnie dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj steki skropione sosem. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki lub warzywa.
Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok 1 z 6

Polędwicę pokroić na 4 równe steki, posypać pieprzem z obu stron i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posypać odrobiną soli.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok 2 z 6

Ziarna zielonego pieprzu zalać wrzątkiem i po kilku minutach przecedzić.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok 3 z 6

Drobno posiekaną szalotkę glazurować na patelni po pieczonym mięsie. Po chwili dodać łyżkę masła.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok 4 z 6

Dodać wino, bulion, musztardę i zielony pieprz. Dusić, aż połowa płynów wyparuje.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok 5 z 6

Następnie dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje.

Soczysty stek wołowy z sosem pieprzowym

Krok 6 z 6

Podawaj steki skropione sosem. Jako dodatek polecamy pieczone ziemniaki lub warzywa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Jakub

Wszystko jest opisane pieprz dorzucić z musztardą pisze jak byk. A wodę poprostu wylewamy do zlewu
Anonim (niezweryfikowany) 02/18/2024-09:12 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Adam

Bezsensowny przepis. Jakie zielone przyprawy? Co się dzieje z ziarnami pieprzu? Co się dzieje z tym, co odcedzimy w pkt. 2? Nic nie wiadomo, szkoda czasu. Ale napisać głupoty, że z Norwegii, że z Włoch, to pewnie. Zamiast pomyśleć, komu to i na co.
Anonim (niezweryfikowany) 02/01/2024-01:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2024-01:52 CET
Adamie, dziękujemy za czujność, poprawiliśmy przepis. Zielone przyprawy zamieniliśmy na zielony pieprz, który dodajemy w kroku 4. Mamy nadzieję, że teraz przepis będzie bardziej czytelny.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysty kurczak z papryką i ziołami

    Soczysty kurczak z papryką i ziołami

    1 godz 11 min Łatwy
  • Soczysty schab z musztardą francuską

    Soczysty schab z musztardą francuską

    1 godz Łatwy
  • Soczysty burger z serem halloumi

    Soczysty burger z serem halloumi

    20 min Łatwy
  • Soczysty schab ze śliwką

    Soczysty schab ze śliwką

    1 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu