Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomysł na tę zupę podsunęła mi osoba, którą mogę śmiało nazwać autorytetem w temacie zup. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pyszny pomysł 🙂 Zgodnie z wytycznymi, warzywa pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni na masełku. Zastanawiałam się, czy na koniec je zmiksować i podać zupę w formie kremu, ale zdecydowałam się zostawić je pokrojone i to jak dla mnie był dobry wybór.
W zupie jest wyczuwalny posmak masła, ale nie jest on dominujący, co w rezultacie daje świetny efekt. Do tego pokruszone kawałeczki sera z niebieską pleśnią, który dodany do miseczki z ciepłą zupą nieco się rozpuści – smak obłędny. To zupa dla prawdziwych smakoszy 🙂 Do tej pory moja zupa jarzynowa przypominała tradycyjną wersję , którą zresztą bardzo lubię, ale należę do grona osób, które chętnie odkrywają nowe smaki i testują je też w swojej kuchni.
Przygotowanie
109 min
Krok 1
60 min
Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
Krok 2
2 min
Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Krok 3
8 min
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
Krok 4
8 min
Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
Krok 5
20 min
Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
Krok 6
10 min
Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
Krok 7
1 min
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Krok 1
z
7
Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
Krok 2
z
7
Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
Krok 3
z
7
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
Krok 4
z
7
Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
Krok 5
z
7
Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
Krok 6
z
7
Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
Krok 7
z
7
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0