Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

(0)
1 godz 49 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
0.5 
Kalarepa
2 
Liść selera
3 
Pałki z kurczaka
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1.5  łyżek
Masło
3  ząbków
Czosnek
0.5 
Cebula (jeśli mała, to cała)
1  kawałek
Por (część zielona do bulionu)
1  kawałek
Por (biała część)
250  g
Kalafior (7 różyczek)
2 
Młode ziemniaki
4  łyżeczek
Pestki słonecznika
100  g
Ser pleśniowy błękitny
1  szczypta
Imbir
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
28.63 g
Węglowodany
30.5 g
Tłuszcze
24.3 g
Wartość energetyczna
443.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na tę zupę podsunęła mi osoba, którą mogę śmiało nazwać autorytetem w temacie zup. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pyszny pomysł 🙂 Zgodnie z wytycznymi, warzywa pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni na masełku. Zastanawiałam się, czy na koniec je zmiksować i podać zupę w formie kremu, ale zdecydowałam się zostawić je pokrojone i to jak dla mnie był dobry wybór.

W zupie jest wyczuwalny posmak masła, ale nie jest on dominujący, co w rezultacie daje świetny efekt. Do tego pokruszone kawałeczki sera z niebieską pleśnią, który dodany do miseczki z ciepłą zupą nieco się rozpuści – smak obłędny. To zupa dla prawdziwych smakoszy 🙂 Do tej pory moja zupa jarzynowa przypominała tradycyjną wersję , którą zresztą bardzo lubię, ale należę do grona osób, które chętnie odkrywają nowe smaki i testują je też w swojej kuchni.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    60 min
    Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
  • Krok 2

    2 min
    Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
  • Krok 3

    8 min
    Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
  • Krok 4

    8 min
    Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
  • Krok 5

    20 min
    Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
  • Krok 6

    10 min
    Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
  • Krok 7

    1 min
    Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 1 z 7

Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 2 z 7

Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 3 z 7

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 4 z 7

Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 5 z 7

Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 6 z 7

Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Krok 7 z 7

Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy
  • Staropolska zupa cebulowa

    Staropolska zupa cebulowa

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu