
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W zupie jest wyczuwalny posmak masła, ale nie jest on dominujący, co w rezultacie daje świetny efekt. Do tego pokruszone kawałeczki sera z niebieską pleśnią, który dodany do miseczki z ciepłą zupą nieco się rozpuści – smak obłędny. To zupa dla prawdziwych smakoszy 🙂 Do tej pory moja zupa jarzynowa przypominała tradycyjną wersję , którą zresztą bardzo lubię, ale należę do grona osób, które chętnie odkrywają nowe smaki i testują je też w swojej kuchni.
Przygotowanie
Krok 1
60 minKrok 2
2 minKrok 3
8 minKrok 4
8 minKrok 5
20 minKrok 6
10 minKrok 7
1 min
Krok 1 z 7
Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).

Krok 2 z 7
Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Krok 3 z 7
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.

Krok 4 z 7
Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.

Krok 5 z 7
Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.

Krok 6 z 7
Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.

Krok 7 z 7
Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0