Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym
Dodaj do CookBook

Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

(1)
1 godz 49 min
Średni
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
0.5 
Kalarepa
2 
Liść selera
3 
Pałki z kurczaka
2 
Liść laurowy
2 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
1.5  łyżek
Masło
3  ząbków
Czosnek
0.5 
Cebula (jeśli mała, to cała)
1  kawałek
Por (część zielona do bulionu)
1  kawałek
Por (biała część)
250  g
Kalafior (7 różyczek)
2 
Młode ziemniaki
4  łyżeczek
Pestki słonecznika
100  g
Ser pleśniowy błękitny
1  szczypta
Imbir
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.5 g
Wartość energetyczna
443.8 kcal
Tłuszcze
24.3 g
Białko
28.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na tę zupę podsunęła mi osoba, którą mogę śmiało nazwać autorytetem w temacie zup. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pyszny pomysł 🙂 Zgodnie z wytycznymi, warzywa pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni na masełku. Zastanawiałam się, czy na koniec je zmiksować i podać zupę w formie kremu, ale zdecydowałam się zostawić je pokrojone i to jak dla mnie był dobry wybór.

W zupie jest wyczuwalny posmak masła, ale nie jest on dominujący, co w rezultacie daje świetny efekt. Do tego pokruszone kawałeczki sera z niebieską pleśnią, który dodany do miseczki z ciepłą zupą nieco się rozpuści – smak obłędny. To zupa dla prawdziwych smakoszy 🙂 Do tej pory moja zupa jarzynowa przypominała tradycyjną wersję , którą zresztą bardzo lubię, ale należę do grona osób, które chętnie odkrywają nowe smaki i testują je też w swojej kuchni.

Przygotowanie

109 min
  • Krok 1

    60 min
    Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
  • Krok 2

    2 min
    Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
  • Krok 3

    8 min
    Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
  • Krok 4

    8 min
    Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
  • Krok 5

    20 min
    Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
  • Krok 6

    10 min
    Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
  • Krok 7

    1 min
    Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

    Zupa z czerwonej fasoli na żeberkach

    11 godz 25 min Łatwy
  • Zupa chłopska z boczkiem

    Zupa chłopska z boczkiem

    47 min Łatwy
  • Zupa krem z pomidorów

    Zupa krem z pomidorów

    15 min Łatwy
  • Zupa - krem pomidorowy z bazylią

    Zupa - krem pomidorowy z bazylią

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu