Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Camembert - kategoria top

Camembert

Camembert o kremowym środku to doskonały dodatek do kanapek, tart i zapiekanek. Camembert pasuje też do przepisów z owocami na ciepło i zimno!

Przepisy 15
Minibabeczki grzybowe z camembertem

Minibabeczki grzybowe z camembertem

1 godz 10 min Łatwy
Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem

40
4 godz 10 min Łatwy
Filety grillowane nadziewane pieczarkami i serem

Filety grillowane nadziewane pieczarkami i serem

30
1 godz 51 min Łatwy
Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

Pieczona pierś z kurczaka z serem camembert

60
1 godz 25 min Łatwy
Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

13 min Łatwy
Sałata rzymska baby zapieczona z serem camembert

Sałata rzymska baby zapieczona z serem camembert

17 min Łatwy
Warzywa grillowane

Warzywa grillowane

70
1 godz 25 min Łatwy
Spaghetti po bolońsku

Spaghetti po bolońsku

100
1 godz 5 min Łatwy
Zupa cebulowa z ciągnącym się serem camembert

Zupa cebulowa z ciągnącym się serem camembert

24 min Łatwy
Pierś z kurczaka z warzywami i serem camembert

Pierś z kurczaka z warzywami i serem camembert

70
2 godz 15 min Łatwy
Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

56 min Łatwy
Grillowane pieczarki faszerowane serem pleśniowym

Grillowane pieczarki faszerowane serem pleśniowym

35 min Łatwy
Camembert z grilla

Camembert z grilla

35
32 min Łatwy
Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

Świąteczna sałatka z indykiem, serem camembert i żurawiną

50 min Łatwy
Sałatka z serem camembert i słonecznikiem

Sałatka z serem camembert i słonecznikiem

26 min Łatwy

Camembert – francuski ser, który każdemu daniu doda elegancji 

Camembert to miękki ser podpuszczkowy wywodzący się z francuskiej Normandii. Tradycyjnie wytwarza się go z niepasteryzowanego krowiego mleka, a w czasie tego procesu ser pokrywa się białą pleśnią, która tworzy charakterystyczną „skórkę”. Oryginalny camembert nie jest produktem łatwo dostępnym, głównie dlatego, że zjadany jest najpóźniej tydzień po produkcji. Jednocześnie na całym świecie wytwarza się inne sery tego typu, które zwyczajowo nazywane są właśnie camembert.  

Przepisy z camembertem 

Świeży camembert, o kremowym wnętrzu i białej, pleśniowej skórce to prawdziwy przysmak każdego miłośnika serów. Ma w sobie coś takiego, że każde przyrządzone z jego dodatkiem danie nabiera smaku i elegancji. 

Camembert można z powodzeniem serwować samodzielnie. Wystarczy pokroić go w trójkąty i wyłożyć na deskę – wygląda świetnie, a smakuje wybornie. To idealna przekąska, którą można podać gościom. Jeśli chcesz, by prezentowała się jeszcze lepiej, połóż na każdym kawałku połowę orzecha włoskiego – to także świetna kompozycja smakowa. Jeśli jeszcze dorzucisz winogrono i całość zepniesz wykałaczką, otrzymasz eleganckie (i błyskawiczne w przygotowaniu) koreczki. 

Oprócz tego camembert nadaje się idealnie zarówno do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów, quiche, tart oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami, a także z owocami, bo świetnie łączy się z jabłkami, żurawiną, melonem czy ananasem. Natomiast z soczystą gruszką można podać go na chrupiących tostach lub… w postaci wytrawnego deseru. Wśród przepisów z camembertem znajdziecie również inspirujące pomysły na mięsa nadziewane tym wyjątkowo smacznym serem oraz domowe pizze z różnymi dodatkami. 

 

 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu