Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spaghetti po bolońsku

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Makaron Wstążki
600 g
Mięso mielone wołowe
1 szklanka
Camembert
1 
Cebula
1 pęczek
Bazylia świeża
1 trochę
Ser parmezan o niskiej zawartości sodu
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.
Krok 2
5 min
Następnie dodaj mięso i po krótkim przesmażeniu wlej wino, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
0 min
Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.
Krok 4
0 min
Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.
Krok 5
5 min
W między czasie zacznij przygotowywanie sosu - zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.
Krok 6
5 min
Mięso wymieszaj z gotowym sosem, a na koniec dodaj pokrojone w paseczki listki świeżej bazylii.
Krok 7
3 min
Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron. Makaron z sosem przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.
Krok 8
2 min
Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Spaghetti po bolońsku

Krok 1 z 8

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju.

Spaghetti po bolońsku

Krok 2 z 8

Następnie dodaj mięso i po krótkim przesmażeniu wlej wino, dopraw solą i pieprzem.

Spaghetti po bolońsku

Krok 3 z 8

Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut.

Spaghetti po bolońsku

Krok 4 z 8

Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzuć makaron i gotuj go na półtwardo.

Spaghetti po bolońsku

Krok 5 z 8

W między czasie zacznij przygotowywanie sosu - zawartość opakowania dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając.

Spaghetti po bolońsku

Krok 6 z 8

Mięso wymieszaj z gotowym sosem, a na koniec dodaj pokrojone w paseczki listki świeżej bazylii.

Spaghetti po bolońsku

Krok 7 z 8

Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron. Makaron z sosem przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.

Spaghetti po bolońsku

Krok 8 z 8

Udekoruj listkami świeżej bazylii.

Wyborne spaghetti po bolońsku z mieloną wołowiną, duszoną w czerwonym wytrawnym winie, w Sosie bolońskim oryginalnym z cebulą i bazylią Italia. Plus mnóstwo świeżej bazylii i tarty parmezan do posypania.
Danie idealne na szybki, pożywny, jednodaniowy obiad - no i prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika