Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 60

Specjaliści twierdzą, że dla dobrej kondycji i urody warto jadać codziennie 5-7 orzechów włoskich. Są nie tylko przepyszne, lecz także zawierają wyjątkowo silnie działające utleniacze, mnóstwo wartościowego białka oraz witaminy, minerały i błonnik.

Kalorie

654 kcal / 100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Orzechy włoskie zawierają znaczne ilości dobrych kwasów tłuszczowych, a także witaminę E i składniki mineralne, w tym magnez, cynk i selen. Dzięki temu orzechy poprawiają pracę serca i mózgu, a także funkcjonowanie układu krwionośnego. Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale cechuje je niski indeks glikemiczny oraz duża zawartość białka.

Ciekawostki

Najwięcej antyoksydantów znajduje się w skórce orzecha włoskiego, warto więc spożywać je w takiej formie.