Ciasto z rukolą i waniliowym kremem budyniowym
80min
Łatwy
3
Jajko
0.75 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Olej rzepakowy
60 g
Rukola
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Skórka z limonki
1
Sok z limonki
100 g
Orzechy włoskie
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
1 szczypta
Barwnik spożywczy
1 opakowanie
3 łyżek
Cukier
1.5 szklanek
Mleko
150 g
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
6.76 g
Węglowodany
31.23 g
Tłuszcze
28.16 g
Wartość energetyczna
404.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
15 min
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Olej miksujemy blenderem z rukolą tak, aby rukola całkowicie została zmiksowana. Do masy jajecznej wlewamy olej z rukolą, miksujemy i dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy tylko do połączenia składników, dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Krok 2
45 min
Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 20X20 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.
Krok 3
10 min
W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, dodajemy cukier, mieszamy, gotujemy budyń. Studzimy.
Krok 4
10 min
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy partiami budyń, ucieramy. Kremem ozdabiamy ciasto.
Optymistyczne, wiosenne ciasto z pysznym, budyniowym kremem. Na codzienne spotkania i rodzinne imprezy.
Komentarze 0