Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz chęć na coś słodkiego? A możesz szukasz pomysłu na szybki i prosty deser, który przygotujesz z zalewie kilku składników? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Ciasto bananowe idealnie sprawdzi się na co dzień – w sam raz na deser albo jako słodka przekąska. Polubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zaletą tego ciasta jest to, że możesz je przygotować o każdej porze roku. Banany masz wyciagnięcie ręki niezależnie od sezonu. Zaczynamy wspólne pieczenie?
Z naszym przepisem na ciasto bananowe poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Nie musisz bać się, że coś pójdzie nie tak. Żeby jeszcze skrócić i uprościć przygotowanie tego deseru, do zrobienia spodu używamy tylko dwóch składników – herbatników i masła. Po upieczeniu masa będzie nieco przypominała słodkie, kruche ciasto, które dobrze komponuje się z masą śmietankową i podsmażonymi bananami. Jeśli chcesz, żeby ciasto bananowe nabrało jeszcze ciekawszego smaku, dodaj do serka śmietankowego lub bananów cynamon albo ulubione przyprawy korzenne.
Wilgotne ciasto bananowe to nie tylko propozycja na codzienną, słodką przekąskę, ale też na deser dla rodziny czy przyjaciół, który świetnie prezentuje się podczas uroczystości. Zapewne szybko znajdą się chętni na pierwszy kawałek. A być może nawet na jednym się nie skończy.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
3 min
Rozpuść masło. Zmiel ciasteczka w blenderze. Wymieszaj ciasteczka z masłem i uzyskaj wilgotną, miękką masę o konsystencji mokrego piasku.
Krok 2
12 min
Umieść herbatniki z masłem na dnie foremki i piecz przez 12 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 3
10 min
Serek śmietankowy ubij ze skondensowanym mlekiem i sokiem z cytryny. Banany pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie masła. Orzechy posiekaj.
Krok 4
5 min
Na upieczonym spodzie ułóż trochę ubitego serka, następnie rozłóż usmażone banany i posyp je posiekanymi orzechami. Na wierzch połóż resztę serka śmietankowego. Górę możesz też udekorować odrobiną posiekanych orzechów.
Krok 1
z
4
Rozpuść masło. Zmiel ciasteczka w blenderze. Wymieszaj ciasteczka z masłem i uzyskaj wilgotną, miękką masę o konsystencji mokrego piasku.
Krok 2
z
4
Umieść herbatniki z masłem na dnie foremki i piecz przez 12 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 3
z
4
Serek śmietankowy ubij ze skondensowanym mlekiem i sokiem z cytryny. Banany pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie masła. Orzechy posiekaj.
Krok 4
z
4
Na upieczonym spodzie ułóż trochę ubitego serka, następnie rozłóż usmażone banany i posyp je posiekanymi orzechami. Na wierzch połóż resztę serka śmietankowego. Górę możesz też udekorować odrobiną posiekanych orzechów.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0