Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek bakaliowy
Dodaj do CookBook

Mazurek bakaliowy

(1)
3 godz 45 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
250  g
Masło
4 
Żółtko
0.75  szklanka
Cukier puder
1.5  szklanek
Mąka pszenna
0.33  szklanka
Rodzynki
0.33  szklanka
Suszone morele
0.33  szklanka
Śliwki kalifornijskie
0.33  szklanka
Daktyle
0.33  szklanka
Żurawina suszona
0.5  szklanka
Orzechy włoskie
0.5  szklanka
Orzechy laskowe
1  łyżka
Skórka pomarańczy lub cytynowa kandyzowana
4 
Białko
0.5  szklanka
Cukier puder
3  łyżek
Mąka pszenna
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.7 g
Wartość energetyczna
289.8 kcal
Tłuszcze
17.8 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mazurek bakaliowy jest idealnym pomysłem na wielkanocny stół. Na stole prezentuje się wspaniale, więc z pewnością zwróci na siebie uwagę wszystkich domowników. Do dekoracji możesz użyć lukru lub polewy czekoladowej, dodatkowo posypując mazurek płatkami migdałów. Ciasto wyczarujesz z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia. Podaruj rodzinie wspaniałe ciasto nie tylko od święta!

Przygotowanie

225 min
  • Krok 1

    15 min
    Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia) posiekaj nożem, a następnie wyrób szybko dłonią do momentu połączenia się wszystkich składników.
  • Krok 2

    60 min
    Wyrobione ciasto włóż na godzinę do lodówki.
  • Krok 3

    5 min
    Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, następnie wyłóż do niej rozwałkowane ciasto.
  • Krok 4

    25 min
    Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.
  • Krok 5

    3 min
    Wszystkie bakalie wrzuć do jednej miseczki i posyp mąką pszenną.
  • Krok 6

    15 min
    Białka wlej do misy, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie pod koniec ubijania wsypuj po 1 łyżce cukier puder, dalej ubijając do otrzymania sztywnej konsystencji.
  • Krok 7

    2 min
    Do ubitych białek wsyp przygotowane bakalie i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 8

    5 min
    Przygotowaną masę wylej na lekko podpieczony spód.
  • Krok 9

    30 min
    Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160°C i włóż ciasto na około pół godziny.
  • Krok 10

    60 min
    Kiedy ciasto się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw je w nim do wystudzenia.
  • Krok 11

    5 min
    Ciasto po wystudzeniu możesz udekorować lukrem cytrynowym lub innym ulubionym i płatkami migdałów.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek czekoladowo-kawowy

    Mazurek czekoladowo-kawowy

    1 godz 59 min Łatwy
  • Mazurek makowy

    Mazurek makowy

    1 godz 50 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu