Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mazurek bakaliowy

0
160 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
250 g
Masło
4 
Żółtko
0.75 szklanka
Cukier puder
1.5 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.3 szklanka
Rodzynki
0.3 szklanka
Suszone morele
0.3 szklanka
Śliwki kalifornijskie
0.3 szklanka
Daktyle
0.3 szklanka
Żurawina, suszona, słodzona
0.5 szklanka
Orzechy włoskie
0.5 szklanka
Orzechy laskowe prażone
1 Płaska łyżka
Skórka z pomarańczy
4 
Białko
0.5 szklanka
Cukier puder
3 płaskich łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

160 min
Krok 1
10 min
Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia) posiekaj nożem, a następnie wyrób szybko dłonią do momentu połączenia się wszystkich składników.
Krok 2
1 min
Wyrobione ciasto włóż na godzinę do lodówki.
Krok 3
5 min
Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, następnie wyłóż do niej rozwałkowane ciasto.
Krok 4
1 min
Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.
Krok 5
3 min
Wszystkie bakalie wrzuć do jednej miseczki i posyp mąką pszenną.
Krok 6
5 min
Białka wlej do misy, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie pod koniec ubijania wsypuj po 1 łyżce cukier puder, dalej ubijając do otrzymania sztywnej konsystencji.
Krok 7
2 min
Do ubitych białek wsyp przygotowane bakalie i delikatnie wymieszaj.
Krok 8
5 min
Przygotowaną masę wylej na lekko podpieczony spód.
Krok 9
1 min
Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160°C i włóż ciasto na około pół godziny.
Krok 10
1 min
Kiedy ciasto się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw je w nim do wystudzenia.
Krok 11
5 min
Ciasto po wystudzeniu możesz udekorować lukrem cytrynowym lub innym ulubionym i płatkami migdałów.
Mazurek bakaliowy

Krok 1 z 11

Wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, żółtka, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia) posiekaj nożem, a następnie wyrób szybko dłonią do momentu połączenia się wszystkich składników.

Mazurek bakaliowy

Krok 2 z 11

Wyrobione ciasto włóż na godzinę do lodówki.

Mazurek bakaliowy

Krok 3 z 11

Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, następnie wyłóż do niej rozwałkowane ciasto.

Mazurek bakaliowy

Krok 4 z 11

Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.

Mazurek bakaliowy

Krok 5 z 11

Wszystkie bakalie wrzuć do jednej miseczki i posyp mąką pszenną.

Mazurek bakaliowy

Krok 6 z 11

Białka wlej do misy, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie pod koniec ubijania wsypuj po 1 łyżce cukier puder, dalej ubijając do otrzymania sztywnej konsystencji.

Mazurek bakaliowy

Krok 7 z 11

Do ubitych białek wsyp przygotowane bakalie i delikatnie wymieszaj.

Mazurek bakaliowy

Krok 8 z 11

Przygotowaną masę wylej na lekko podpieczony spód.

Mazurek bakaliowy

Krok 9 z 11

Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160°C i włóż ciasto na około pół godziny.

Mazurek bakaliowy

Krok 10 z 11

Kiedy ciasto się zarumieni wyłącz piekarnik i pozostaw je w nim do wystudzenia.

Mazurek bakaliowy

Krok 11 z 11

Ciasto po wystudzeniu możesz udekorować lukrem cytrynowym lub innym ulubionym i płatkami migdałów.

Mazurek bakaliowy jest idealnym pomysłem na wielkanocny stół. Na stole prezentuje się wspaniale, więc z pewnością zwróci na siebie uwagę wszystkich domowników. Do dekoracji możesz użyć lukru lub polewy czekoladowej, dodatkowo posypując mazurek płatkami migdałów. Ciasto wyczarujesz z dodatkiem łyżeczki Proszku do pieczenia WINIARY. Podaruj rodzinie wspaniałe ciasto nie tylko od święta!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika