Orzechowy krokant
15min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
24.3 g
Węglowodany
109.58 g
Tłuszcze
82.37 g
Wartość energetyczna
1209.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
15 min
Krok 1
5 min
Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota.
Krok 2
7 min
Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów.
Krok 3
3 min
Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą. Kiedy krokant jest jeszcze ciepły, trzeba go przemieszać, gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.
Jeśli mamy w domu orzechy, to bardzo łatwo jest wyczarować orzechowy krokant. Orzechy otoczone cukrową glazurą są chrupiącym dodatkiem, który musisz mieć w swojej kuchni! Zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych bakalii, np. migdałów. Krokantem możesz dekorować wiele rodzajów deserów – w tym ciasta, torty i lody. Nic tylko chrupać!
Komentarze 0