Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orzechowy krokant

0
15 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Masło
100 g
Orzechy włoskie
100 g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
24.3 g
Węglowodany
109.58 g
Wartość energetyczna
1209.63 kcal
Tłuszcze
82.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

15 min
Krok 1
5 min
Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota.
Krok 2
7 min
Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów.
Krok 3
3 min
Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą. Kiedy krokant jest jeszcze ciepły, trzeba go przemieszać, gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.
Orzechowy krokant

Krok 1 z 3

Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota.

Orzechowy krokant

Krok 2 z 3

Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów.

Orzechowy krokant

Krok 3 z 3

Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą. Kiedy krokant jest jeszcze ciepły, trzeba go przemieszać, gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.

Jeśli mamy w domu orzechy, to bardzo łatwo jest wyczarować orzechowy krokant. Orzechy otoczone cukrową glazurą są chrupiącym dodatkiem, który musisz mieć w swojej kuchni! Zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych bakalii, np. migdałów. Krokantem możesz dekorować wiele rodzajów deserów – w tym ciasta, torty i lody. Nic tylko chrupać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika