Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Miodownik z masą budyniową
Dodaj do CookBook

Miodownik z masą budyniową

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka pszenna
0.5  kostka
Margaryna
2  łyżek
Jogurt naturalny
0.33  szklanka
Cukier
3 
Jajko
1  łyżka
Proszek do pieczenia
3  łyżek
Miód
1  łyżeczka
Soda
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
3  szklanek
Mleko
50  g
Masło
0.5  szklanka
Cukier
3 
Jajko
1  łyżka
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
3  łyżek
Rum
9  łyżek
Woda
1  łyżka
Mleko
2  łyżek
Cukier
0.33  kostka
Margaryna
0.33  szklanka
Czekolada do picia
trochę
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
56.6 g
Wartość energetyczna
498 kcal
Tłuszcze
24.4 g
Białko
10.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Miodownik to jeden z tych wypieków, który bardzo często gości na polskich stołach. Nie da się ukryć, że ciasto to często pojawia się w okresie świątecznym, a także na licznych uroczystościach. Poznaliśmy jego smak i zapach tak dobrze, że wiele osób uważa, że wypiek ten powstał w Polsce. Okazuje się jednak, że jest inaczej. Miodownik wywodzi się z ormiańskich korzeni. To właśnie tam po raz pierwszy przygotowano to ciasto, a następnie rozpowszechniono je w Europie. Najwcześniej jednak deser ten przypadł do gustu południowym sąsiadom - mieszkańcom Czech. Oczywiście, później miodownik pojawiał się coraz częściej także i w naszym kraju, gdzie obecnie zadomowił się na dobre. Warto jednak mieć na uwadze to, że miodownik z masą budyniową jest nieco inną wersją tradycyjnego deseru. Jak jednak wiadomo, w każdym przepisie można znaleźć coś, co można ulepszyć!


Ciasto miodownik z masą budyniową - prosty deser, który zawsze się sprawdzi

Ciasto miodownik z masą budyniową to przepis na deser, którego przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Do przygotowania potrzebny nam będzie budyń waniliowy WINIARY oraz pozostałe składniki do przygotowania ciasta, które zmieszamy w mikserze. Co więcej, same "wafle" na miodownik, wymagają jedynie 15 minut spędzonych w piekarniku. Można śmiało powiedzieć, że jest to jeden z szybszych deserów, które możemy przygotować bez większego doświadczenia cukierniczego. Ciasto miodownik z masą budyniową wyróżnia się aksamitnym smakiem, pełnym wyrazu i słodyczy. Warto również podkreślić, że deser ten zawsze świetnie się sprawdzi. Możemy zaserwować go podczas uroczystego obiadu, kolacji, wesela czy urodzin. Jeśli mamy na to ochotę, to przygotujmy go wyłącznie dla siebie i cieszymy się nim w towarzystwie kawy lub herbaty!


Miodownik z masą budyniową - nie zapomnij o dekoracjach!

Mówi się, że w pierwszej kolejności jemy oczami. Zwykle stwierdzenie to znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Przygotowując miodownik z masą budyniową nie zapomnimy więc o tym, by ciasto odpowiednio udekorować. Standardowy przepis zakłada polewę czekoladową i pokruszone orzechy. Możemy jednak popisać się swoją kreatywnością! Prażone migdały, rodzynki, wiórki kokosowe czy inne bakalie - wszystko to świetnie sprawdzi się podczas dekorowania miodownika, a dodatkowo nada mu jeszcze bardziej wyrazistego, słodkiego smaku.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    15 min
    Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Krok 2

    20 min
    Dzielimy na 3 części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia.
  • Krok 3

    10 min
    Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier. Wszystko mieszamy mikserem.
  • Krok 4

    15 min
    W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody.
  • Krok 6

    10 min
    Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe
  • Krok 7

    15 min
    Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia.
  • Krok 8

    5 min
    Złożone ciasto polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Miodownik z masą budyniową

Krok 1 z 8

Składniki: Mąka, Margaryna, Gęsty jogurt, Cukier, Jajko, Proszek do pieczenia, Miód, Soda oczyszczona

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Miodownik z masą budyniową

Krok 2 z 8

Dzielimy na 3 części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia.

Miodownik z masą budyniową

Krok 3 z 8

Składniki: Masło (temperatura pokojowa), Mleko, Cukier

Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier. Wszystko mieszamy mikserem.

Miodownik z masą budyniową

Krok 4 z 8

Składniki: Mleko, Jajko, Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Mąka, Mąka ziemniaczana

W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera.

Miodownik z masą budyniową

Krok 5 z 8

Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody.

Miodownik z masą budyniową

Krok 6 z 8

Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe

Miodownik z masą budyniową

Krok 7 z 8

Składniki: Czekolada do picia, Margaryna, Cukier, Mleko

Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia.

Miodownik z masą budyniową

Krok 8 z 8

Złożone ciasto polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

janek

slabiutko. wszystkie składniki są razem, a należało wyszczególnić ile czego idzie na masę a ile na ciasto itd.
Anonim (niezweryfikowany) 12/29/2021-02:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu