Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miodownik z masą budyniową

0
100 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna
0.5 kostka
Margaryna
2 łyżek
Jogurt naturalny
0.33 szklanka
Cukier
3 
Jajko
3 łyżek
Miód
1 łyżeczka
Soda
3 szklanek
Mleko
50 g
Masło
0.5 szklanka
Cukier
3 
Jajko
1 łyżka
Mąka pszenna
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
3 łyżek
Rum
9 łyżek
Woda
1 łyżka
Mleko
2 łyżek
Cukier
0.33 kostka
Margaryna
0.33 szklanka
Czekolada do picia
1 trochę
Orzechy włoskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
498.94 kcal
Węglowodany
56.79 g
Białko
10.42 g
Tłuszcze
24.35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
15 min
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 2
20 min
Dzielimy na 3 części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia.
Krok 3
10 min
Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier. Wszystko mieszamy mikserem.
Krok 4
15 min
W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera.
Krok 5
10 min
Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody.
Krok 6
10 min
Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe
Krok 7
15 min
Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 8
5 min
Złożone ciasto polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Miodownik z masą budyniową

Krok 1 z 8

Składniki: Mąka pszenna, Margaryna, Jogurt naturalny, Cukier, Jajko, Proszek do pieczenia Winiary, Miód, Soda

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Miodownik z masą budyniową

Krok 2 z 8

Dzielimy na 3 części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia.

Miodownik z masą budyniową

Krok 3 z 8

Składniki: Mleko, Masło, Cukier

Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier. Wszystko mieszamy mikserem.

Miodownik z masą budyniową

Krok 4 z 8

Składniki: Budyń o smaku waniliowym WINIARY, Mleko, Jajko, Mąka pszenna, Mąka ziemniaczana

W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera.

Miodownik z masą budyniową

Krok 5 z 8

Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody.

Miodownik z masą budyniową

Krok 6 z 8

Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe

Miodownik z masą budyniową

Krok 7 z 8

Składniki: Mleko, Cukier, Margaryna, Czekolada do picia

Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia.

Miodownik z masą budyniową

Krok 8 z 8

Złożone ciasto polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.

Na przygotowanie pysznego miodownika z masą budyniową trzeba poświęcić trochę czasu, jednak efekt końcowy jest naprawdę wart włożonego wysiłku. Aksamitna masa zrobiona z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY zachwyci łasuchów, którzy lubią domowe, słodkie ciasta przekładane masą. Miodownik z masą budyniową wspaniale smakuje z gorzką herbatą lub mocną kawą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika