
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Miodownik z masą budyniową

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
20 minKrok 3
10 minKrok 4
15 minKrok 5
10 minKrok 6
10 minKrok 7
15 minKrok 8
5 minKrok 1 z 8
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera. Wyrabiamy na jednolitą masę.
Krok 2 z 8
Dzielimy na 3 części i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia.
Krok 3 z 8
Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier. Wszystko mieszamy mikserem.
Krok 4 z 8
W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera.
Krok 5 z 8
Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody.
Krok 6 z 8
Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe
Krok 7 z 8
Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 8 z 8
Złożone ciasto polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1