Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami i rukolą
45min
Łatwy
2 łyżek
3 łyżek
Jogurt naturalny
450 g
Pierś Z Kurczaka
1 trochę
Sól
3 łyżek
Olej
5
Połówki brzoskwiń z puszki
50 g
Rukola
100 g
Ser żółty
1 szczypta
Sól
20 g
Słonecznik łuskany
3 łyżek
Orzechy włoskie
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Papryka
1 trochę
Curry
1 trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
34.86 g
Węglowodany
28.96 g
Tłuszcze
37.65 g
Wartość energetyczna
584.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Majonez połącz z jogurtem, dopraw szczyptą soli i cukru, wymieszaj.
Krok 2
15 min
Filety z kurczaka pokrój w paseczki, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i curry. Dodaj olej, wymieszaj. Podsmaż na patelni 8-10 minut, mieszając. Ostudź.
Krok 3
5 min
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na cząstki.
Krok 4
5 min
Ser pokrój w słupki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
8 min
Słonecznik podsmaż na suchej patelni, mieszając aby się nie spalił ok. 5-8 minut.
Krok 6
5 min
Połącz składniki sałatki (oprócz słonecznika) z sosem majonezowym, wymieszaj.
Krok 7
2 min
Sałatkę przełóż do salaterki, posyp połówkami orzechów. Udekoruj natką pietruszki lub szczypiorkiem. Do sałatki możesz dodać sezonowe owoce: truskawki, maliny.
Coś na ząb, na przekąskę, a także jako samodzielne danie – wystarczy, że przygotujesz chrupiące grzanki z masłem czosnkowym i oliwą. Bardzo kolorowe i pomysłowe danie najlepiej będzie się prezentować w dużych i płaskich miskach lub talerzach. A jeśli masz ochotę urozmaicić pyszną sałatkę, dodaj do niej sezonowe owoce.
Komentarze 0