Sałatka z rukolą i winogronami, a także z dodatkiem sera pleśniowego jest daniem wykwintnym, które gwarantuje wyjątkowo oryginalne połączenie smaków. Z pewnością rzadko kiedy decydujemy się na łączenie różnego rodzaju sera, owoców, a także rukoli, aczkolwiek ta sałatka może w wyjątkowy sposób pobudzić kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Wykwintny, lekko słonawy posmak przełamany jest aksamitną mieszanką majonezu z jogurtem, która sprawia, że cała potrawa prezentuje się w jeszcze bardziej apetyczny sposób.
Sałatka z rukolą i serem pleśniowym i winogronami - danie, które zawsze się sprawdzi!
Często nie mamy pomysłu na obiad, kolację czy nawet przekąskę. Jeszcze gorzej jest, kiedy do naszych drzwi pukają goście, a my kompletnie nie wiemy, czym możemy ich poczęstować. Wówczas to właśnie sałatka z rukolą i serem pleśniowym i winogronami sprawdzi się najlepiej! Dzięki takiej kompozycji smaków, z powodzeniem trafimy w gustach tych, którzy pod względem kulinarnym mają wyjątkowo wysokie wymagania. Co więcej, sałatka z rukolą i winogronem znajduje wiele zastosowań! Możemy przygotować ją w formie obiadu i podawać z czosnkowymi grzankami, ale także możemy przygotować ją, jako danie główne, na romantyczną kolację we dwoje. Sałatka z rukolą i winogronami świetnie sprawdzi się także w formie szybkiej przekąski, która zaspokoi nasz apetyt zarówno na "coś słodkiego" jak i "coś słonego".
Sałatka z rukolą i winogronem - z jakimi sosami można ją podawać?
W tradycyjnym przepisie, sałatkę z rukolą i winogronami podaje się z sosem majonezowo-jogurtowym, mozzarellą, posypką z sera pleśniowego i orzechami. Oczywiście przepis ten nie jest "sztywny" i możemy interpretować go wedle własnych potrzeb i preferencji smakowych. Niemniej jednak w tym wypadku zrezygnujmy z klasyczny sosów - pomidorowego i czosnkowego. Nie będą one się dobrze komponować ze smakiem sera pleśniowego. Możemy za to zdecydować się na połączenie oliwy z oliwek i sosu balsamicznego. Ten dip sprawi, że sałatka z rukolą i serem pleśniowym i winogronami będzie jeszcze bardziej wykwintna i pełna wyrazistego smaku. Drugą możliwością jest przygotowanie sosu miodowo-musztardowego. Sałatka z rukolą i winogronem, polana mieszanką musztardy, miodu i oliwy z oliwek nabierze charakterystycznej goryczki, która zostanie przełamana słodyczą winogron. Wiele osób decyduje się także na połączenie soku z cytryny i sosu sojowego. Możemy śmiało eksperymentować z sosami, do momentu, kiedy znajdziemy ten właściwy!
Komentarze 0