Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orzechowiec

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

300 g
Mąka pszenna
300 g
Mąka krupczatka
200 g
Margaryna
180 g
Cukier puder
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Jajko
1 
Żółtko
4 łyżek
Miód
4 łyżek
Mleko
500 ml
Mleko
100 g
Masło
300 g
Orzechy włoskie
100 g
Masło
3 łyżek
Miód
100 g
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.84 g
Węglowodany
45.21 g
Tłuszcze
27.24 g
Wartość energetyczna
453.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
15 min
Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
Krok 2
15 min
Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
Krok 3
5 min
Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
Krok 4
10 min
Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
Krok 5
20 min
Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
Krok 6
15 min
Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
Krok 7
5 min
Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
Krok 8
2 min
Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.
Orzechowiec

Krok 1 z 8

Składniki: Mleko, Miód, Żółtko, Jajko, Margaryna, Cukier puder, Soda oczyszczona, Mąka krupczatka, Mąka pszenna

Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.

Orzechowiec

Krok 2 z 8

Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.

Orzechowiec

Krok 3 z 8

Budyń rozpuść w 100 ml mleka.

Orzechowiec

Krok 4 z 8

Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.

Orzechowiec

Krok 5 z 8

Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.

Orzechowiec

Krok 6 z 8

Składniki: Miód, Masło, Cukier

Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.

Orzechowiec

Krok 7 z 8

Gorącą masę rozsmaruj na cieście.

Orzechowiec

Krok 8 z 8

Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.

Placki miodowego ciasta, przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich. Orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Podane na talerzykach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany, ciasto orzechowiec będzie doskonałym dodatkiem do wigilijnego menu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika