Orzechowiec
87min
Łatwy
300 g
Mąka pszenna
300 g
Mąka krupczatka
200 g
Margaryna
180 g
Cukier puder
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1
Jajko
1
Żółtko
4 łyżek
Miód
4 łyżek
Mleko
1 opakowanie
500 ml
Mleko
100 g
Masło
300 g
Orzechy włoskie
100 g
Masło
3 łyżek
Miód
100 g
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
8.84 g
Węglowodany
45.21 g
Tłuszcze
27.24 g
Wartość energetyczna
453.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
87 min
Krok 1
15 min
Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
Krok 2
15 min
Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
Krok 3
5 min
Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
Krok 4
10 min
Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
Krok 5
20 min
Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
Krok 6
15 min
Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
Krok 7
5 min
Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
Krok 8
2 min
Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.
Placki miodowego ciasta, przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich. Orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Podane na talerzykach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany, ciasto orzechowiec będzie doskonałym dodatkiem do wigilijnego menu.
Komentarze 0