Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Placki miodowego ciasta przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich – orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Zobacz nasz przepis na orzechowiec i przygotuj go w swojej kuchni.
Z mąki, margaryny, cukru pudru, sody oczyszczonej, jajka, żółtka, miodu i ciepłego mleka zagnieć ciasto. Podziel na 3 równe części i rozwałkuj. Wyłóż ciasto na blachę, piecz każde osobno przez kwadrans w 180 stopniach.
Rozpuść budyń w 100 ml mleka. Pozostałe 400 ml zagotuj z masłem, po czym dodaj część z budyniem. Gotuj przez chwilę, mieszając. Przełóż budyniem warstwy ciasta.
Przygotuj polewę do orzechowca: posiekaj orzechy włoskie, zalej wrzątkiem, odstaw. Rozpuść masło z dodatkiem miodu i cukru. Odsącz orzechy i dodaj do pozostałych składników. Smaż 5-10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie rozsmaruj od razu na wierzchu orzechowca.
Podawaj schłodzony, najlepiej kolejnego dnia. Ciasto orzechowiec smakuje doskonale z dodatkiem odrobiny bitej śmietany. Możesz kupić gotową lub przyrządzić samodzielnie. Jednak gwiazdą wieczoru z pewnością pozostanie orzechowiec.
Przygotowanie
87 min
Krok 1
15 min
Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
Krok 2
15 min
Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
Krok 3
5 min
Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
Krok 4
10 min
Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
Krok 5
20 min
Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
Krok 6
15 min
Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
Krok 7
5 min
Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
Krok 8
2 min
Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.
Komentarze 1