Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Orzechowiec

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mąka pszenna
300  g
Mąka krupczatka
200  g
Margaryna
180  g
Cukier puder
1  łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Jajko
1 
Żółtko
4  łyżek
Miód
4  łyżek
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
500  ml
Mleko
100  g
Masło
300  g
Orzechy włoskie
100  g
Masło
3  łyżek
Miód
100  g
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.84 g
Węglowodany
45.21 g
Tłuszcze
27.24 g
Wartość energetyczna
453.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Placki miodowego ciasta przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich – orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Zobacz nasz przepis na orzechowiec i przygotuj go w swojej kuchni.

Z mąki, margaryny, cukru pudru, sody oczyszczonej, jajka, żółtka, miodu i ciepłego mleka zagnieć ciasto. Podziel na 3 równe części i rozwałkuj. Wyłóż ciasto na blachę, piecz każde osobno przez kwadrans w 180 stopniach.

Rozpuść budyń w 100 ml mleka. Pozostałe 400 ml zagotuj z masłem, po czym dodaj część z budyniem. Gotuj przez chwilę, mieszając. Przełóż budyniem warstwy ciasta.

Przygotuj polewę do orzechowca: posiekaj orzechy włoskie, zalej wrzątkiem, odstaw. Rozpuść masło z dodatkiem miodu i cukru. Odsącz orzechy i dodaj do pozostałych składników. Smaż 5-10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie rozsmaruj od razu na wierzchu orzechowca.

Podawaj schłodzony, najlepiej kolejnego dnia. Ciasto orzechowiec smakuje doskonale z dodatkiem odrobiny bitej śmietany. Możesz kupić gotową lub przyrządzić samodzielnie. Jednak gwiazdą wieczoru z pewnością pozostanie orzechowiec.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    15 min
    Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
  • Krok 2

    15 min
    Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
  • Krok 4

    10 min
    Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
  • Krok 5

    20 min
    Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
  • Krok 6

    15 min
    Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
  • Krok 8

    2 min
    Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.
Orzechowiec

Krok 1 z 8

Składniki: Mąka pszenna, Mąka krupczatka, Soda oczyszczona, Cukier puder, Margaryna, Jajko, Żółtko, Miód, Mleko

Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.

Orzechowiec

Krok 2 z 8

Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.

Orzechowiec

Krok 3 z 8

Budyń rozpuść w 100 ml mleka.

Orzechowiec

Krok 4 z 8

Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.

Orzechowiec

Krok 5 z 8

Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.

Orzechowiec

Krok 6 z 8

Składniki: Cukier, Masło, Miód

Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.

Orzechowiec

Krok 7 z 8

Gorącą masę rozsmaruj na cieście.

Orzechowiec

Krok 8 z 8

Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Z Zofia

Dobrze , ze mam przepis ze starej strony , bo z tego na pewno nic bym nie upiekła . Wróćcie do poprzedniej strony czytelnej i dokładnej .

Winiary
Expert

Zofio, prosimy o wskazanie, co jest nie tak. Postaramy się poprawić błędy. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z konfiturą wiśniową

    6 godz 13 min Łatwy
  • Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Napoleonka

    3 godz 15 min Średni
  • Rurki z kremem waniliowym

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu