Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sałatka a’la Waldorf

Sałatka a’la Waldorf

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
75  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
3 
Jabłka
0.5 
Cytryna
300  g
Seler
3  łyżek
Rodzynki
1  szczypta
Pieprz grubo mielony
1  szczypta
Cynamon
2  pęczków
Rukola
trochę
Sól
trochę
Cukier
5 
Orzechy włoskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.36 g
Węglowodany
30.54 g
Tłuszcze
18.45 g
Wartość energetyczna
285.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Są takie potrawy, o których można powiedzieć, że byłyby godne królewskiego stołu... Oto przepis na jedną z nich - sałatka a’la Waldorf, która rozpieści Twój zmysł smaku! Danie składa się z kompozycji orzechów włoskich, rukoli, rodzynek, selera, jabłka i cynamonu. A całość wymieszana jest z pysznym Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  • Krok 2

    5 min
    Pokrój jabłka w kostkę i pomieszaj z połową soku wyciśniętego z cytryny.
  • Krok 3

    5 min
    Obierz seler, włóż go na minutę do wrzącej wody, po czym wyjmij i pokrój w słupki.
  • Krok 4

    2 min
    Do pokrojonego selera dodaj resztę soku z cytryny.
  • Krok 5

    3 min
    Seler dołącz do jabłek.
  • Krok 6

    5 min
    Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty, odsącz i dodaj do warzyw i owoców.
  • Krok 7

    2 min
    Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i cukrem.
  • Krok 8

    10 min
    Orzechy włoskie grubo posiekaj i zrumień na patelni.
  • Krok 9

    3 min
    Do połączonych wcześniej składników dodaj Majonez, rukolę i orzechy.
  • Krok 10

    2 min
    Podawaj jako przystawkę.
Sałatka a’la Waldorf

Krok 1 z 10

Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 2 z 10

Pokrój jabłka w kostkę i pomieszaj z połową soku wyciśniętego z cytryny.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 3 z 10

Obierz seler, włóż go na minutę do wrzącej wody, po czym wyjmij i pokrój w słupki.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 4 z 10

Do pokrojonego selera dodaj resztę soku z cytryny.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 5 z 10

Seler dołącz do jabłek.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 6 z 10

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 3 minuty, odsącz i dodaj do warzyw i owoców.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 7 z 10

Dopraw solą, pieprzem, cynamonem i cukrem.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 8 z 10

Orzechy włoskie grubo posiekaj i zrumień na patelni.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 9 z 10

Do połączonych wcześniej składników dodaj Majonez, rukolę i orzechy.

Sałatka a’la Waldorf

Krok 10 z 10

Podawaj jako przystawkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
E Ewa

Seler jest zupełnie surowy... to na pewno tak ma być?

Winiary
Expert

Ewo, tak. Jeśli nie lubisz zbyt dużych kawałków selera (w tym słupków), możesz go zetrzeć drobniej na tarce.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Kolacja
  • Lunch
  • Sałatka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z sosem czosnkowym

    Sałatka z sosem czosnkowym

    1 godz 2 min Łatwy
  • Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

    Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur

    50 min Łatwy
  • Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

    Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

    29 min Łatwy
  • Nadziewane gęsie udka

    Nadziewane gęsie udka

    2 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu