Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą
Dodaj do CookBook

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

(0)
43 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
450  g
Polędwica wołowa
100  g
Ser gorgonzola
100  g
Orzechy włoskie
50  g
Masło
3  łyżek
Olej
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
500  ml
Woda
0.5 
Cebula
1  łyżka
Mąka pszenna
1  gałązka
Rozmaryn
50  g
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.1 g
Wartość energetyczna
706.3 kcal
Tłuszcze
60.7 g
Białko
37.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą, czyli polędwica wołowa nadziewana kremowym serem gorgonzolą i posiekanymi orzechami. Tak przygotowane steki wołowe smażymy na rumiano, a następnie doprawiamy aksamitnym masłem i podajemy z sosem serowo-orzechowym. Steki wołowe z orzechami i gorgonzolą pachną i smakują wybornie! Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na duszoną polędwicę wołową

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    2 min
    Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.
  • Krok 2

    3 min
    Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.
  • Krok 3

    3 min
    Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.
  • Krok 4

    5 min
    Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.
  • Krok 5

    2 min
    Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.
  • Krok 6

    5 min
    Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.
  • Krok 7

    5 min
    Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.
  • Krok 8

    1 min
    Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.
  • Krok 9

    3 min
    Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.
  • Krok 10

    2 min
    Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.
  • Krok 11

    5 min
    Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.
  • Krok 12

    2 min
    Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.
  • Krok 13

    5 min
    Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 1 z 13

Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 2 z 13

Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 3 z 13

Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 4 z 13

Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 5 z 13

Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 6 z 13

Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 7 z 13

Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 8 z 13

Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 9 z 13

Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 10 z 13

Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 11 z 13

Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 12 z 13

Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 13 z 13

Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia amerykańska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu