Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
37.2g / 21%
Węglowodany
7.1g / 3%
Tłuszcze
60.7g / 75%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

+

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Wróć

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
450  g
Polędwica wołowa
100  g
Ser gorgonzola
100  g
Orzechy włoskie
50  g
Masło
3  łyżek
Olej
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
500  ml
Woda
0.5 
Cebula
1  łyżka
Mąka pszenna
1  gałązka
Rozmaryn
50  g
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.18 g
Węglowodany
7.06 g
Tłuszcze
60.73 g
Wartość energetyczna
706.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą, czyli polędwica wołowa nadziewana kremowym serem gorgonzolą i posiekanymi orzechami. Tak przygotowane steki wołowe smażymy na rumiano, a następnie doprawiamy aksamitnym masłem i podajemy z sosem serowo-orzechowym. Steki wołowe z orzechami i gorgonzolą pachną i smakują wybornie! Zapraszamy także do zapoznania się z przepisem na duszoną polędwicę wołową

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    2 min
    Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.
  • Krok 2

    3 min
    Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.
  • Krok 3

    3 min
    Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.
  • Krok 4

    5 min
    Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.
  • Krok 5

    2 min
    Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.
  • Krok 6

    5 min
    Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.
  • Krok 7

    5 min
    Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.
  • Krok 8

    1 min
    Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.
  • Krok 9

    3 min
    Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.
  • Krok 10

    2 min
    Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.
  • Krok 11

    5 min
    Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.
  • Krok 12

    2 min
    Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.
  • Krok 13

    5 min
    Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.
Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 1 z 13

Polędwice nakrój w poprzek tak aby powstała w niej kieszonka.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 2 z 13

Do powstałego nacięcia nałóż łyżkę sera gorgonzola i część posiekanych orzechów.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 3 z 13

Kostkę Mięsną WINIARY posiekaj nożem na drobny proszek. Posyp nim steki z wierzchu i dobrze rozetrzyj po jego powierzchni.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 4 z 13

Całość dokładnie zamknij i odstaw na 5 min.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 5 z 13

Patelnie rozgrzej z dodatkiem 1 łyżki oleju.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 6 z 13

Steki smaż ok. 5 min przewracając od czasu do czasu.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 7 z 13

Na koniec smażenia dodaj masło i całość podlej powstałym tłuszczem.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 8 z 13

Mięso ściągnij z patelni, aby odpoczęło.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 9 z 13

Na patelnię wsyp posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż aż będzie miękka.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 10 z 13

Całość zalej wodą i wkrusz Kostkę Mięsną WINIARY. Dokładnie wymieszaj tak aby wszystkie przypalone kawałki rozpuściły się w sosie.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 11 z 13

Dodaj rozmaryn i redukuj płyn ok. 5 minut aż całość odparuje w 1/4. Na tym etapie sos można ewentualnie zagęścić mąką pszenna wymieszaną z odrobiną wody.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 12 z 13

Na koniec sos ściągnij z płyty, dopraw solą oraz pieprzem i zimnym masłem.

Rozpływający się w ustach stek wołowy z orzechami i gorgonzolą

Krok 13 z 13

Mięso podawaj polane sosem z kawałkami sera gorgonzola oraz siekanymi orzechami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia amerykańska
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy
  • Zapiekanka mac'n cheese z kurczakiem i brokułami

    56 min Łatwy
  • Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

    13 godz 40 min Łatwy
  • Polski pulled pork burger

    3 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu