Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym
150min
Łatwy
8
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka pszenna
30 g
Mielone orzechy włoskie
1.5 łyżeczek
Proszek do pieczenia
4
Białko
1 szklanka
Cukier
200 g
Wiórki kokosowe
1 puszka
Ananas
1 szklanka
Woda
2 opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
0.5 szklanka
Cukier
4
Żółtko
200 g
Masło
100 g
Czekolada mleczna
2 łyżek
Mleko
1 trochę
Wiórki kokosowe
.
Wartości odżywcze
Białko
6.47 g
Węglowodany
41.21 g
Tłuszcze
20.15 g
Wartość energetyczna
360.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
150 min
Krok 1
65 min
Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 2
40 min
Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.
Krok 3
30 min
Krem ananasowy: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie miej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy.
Krok 4
15 min
Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Pyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa oblane mleczną polewą. Ciasto należy do wysokich i świetnie prezentujących się dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy a ze stołu szybko znika :) Przygotowanie trochę trwa, ale warto poświęcić czas dla czegoś tak pysznego :)
Komentarze 0