Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Jajko
1 szklanka
Cukier
1 szklanka
Mąka pszenna pełnoziarnista
30 g
Orzechy włoskie
1.5 łyżeczek
Proszek do pieczenia
4 
Białko
1 szklanka
Cukier
200 g
Wiórki kokosowe
1 puszka
Ananas z puszki
1 szklanka
Woda
2 paczek
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
0.5 szklanka
Cukier
4 
Żółtko
200 g
Masło
100 g
Czekolada mleczna
2 łyżek
Mleko
1 trochę
Wiórki kokosowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.47 g
Węglowodany
41.21 g
Wartość energetyczna
360.59 kcal
Tłuszcze
20.15 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
15 min
Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek (z 8 jaj) i ubijamy na sztywno stopniowo dodając szklankę cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Krok 2
40 min
Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Krok 3
10 min
Ciasto kokosowe: 4 białka ubijamy na sztywno ze szklanką cukru. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek.
Krok 4
25 min
Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.
Krok 5
15 min
Krem ananasowy: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie miej niż szklanka, dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z połową szklanki cukru. W pozostałej wodzie rozrabiamy 4 żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w małą kostkę i mieszamy.
Krok 6
10 min
Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Krok 1 z 6

Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek (z 8 jaj) i ubijamy na sztywno stopniowo dodając szklankę cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Krok 2 z 6

Ciasto wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Krok 3 z 6

Ciasto kokosowe: 4 białka ubijamy na sztywno ze szklanką cukru. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Krok 4 z 6

Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach i studzimy.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Krok 5 z 6

Krem ananasowy: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie miej niż szklanka, dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z połową szklanki cukru. W pozostałej wodzie rozrabiamy 4 żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone w małą kostkę i mieszamy.

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Krok 6 z 6

Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Pyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa oblane mleczną polewą. Ciasto należy do wysokich i świetnie prezentujących się dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy a ze stołu szybko znika :) Przygotowanie trochę trwa, ale warto poświęcić czas dla czegoś tak pysznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika