Jabłecznik po amerykańsku
65min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
78.42 g
Węglowodany
884.77 g
Tłuszcze
418.01 g
Wartość energetyczna
7333.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
5 min
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
10 min
Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać.
Krok 3
5 min
Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami.
Krok 4
45 min
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Znany wszystkim jabłecznik, w nieco nietypowym wydaniu. Jabłecznik amerykański cechuje się tym, że jabłka są ukryte wewnątrz ciasta, a nie tak jak tradycyjnej wersji tworzą osobną warstwę. To spore urozmaicenie, a ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami świetnie komponuje się ze smakiem jabłek.
Komentarze 0