Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jabłecznik po amerykańsku

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Jabłka
1 trochę
Cukier puder
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 
Jajko
2 szklanek
Cukier
1.5 szklanek
Olej
2 łyżeczek
Soda oczyszczona
40 g
Rodzynki
30 g
Orzechy włoskie
2 łyżeczek
Kakao
2 łyżeczek
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
7333.14 kcal
Węglowodany
874.79 g
Tłuszcze
427.99 g
Białko
78.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
10 min
Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać.
Krok 3
5 min
Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami.
Krok 4
45 min
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik po amerykańsku

Krok 1 z 4

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Jabłecznik po amerykańsku

Krok 2 z 4

Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać.

Jabłecznik po amerykańsku

Krok 3 z 4

Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami.

Jabłecznik po amerykańsku

Krok 4 z 4

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem.

Znany wszystkim jabłecznik, w nieco nietypowym wydaniu. Jabłecznik amerykański cechuje się tym, że jabłka są ukryte wewnątrz ciasta, a nie tak jak tradycyjnej wersji tworzą osobną warstwę. To spore urozmaicenie, a ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami świetnie komponuje się ze smakiem jabłek.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika