Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jabłecznik po amerykańsku

Jabłecznik po amerykańsku

(1)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest kaMilena

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Jabłka
trochę
Cukier puder
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 
Jajko
2  szklanek
Cukier
1.5  szklanek
Olej
2  łyżeczek
Soda oczyszczona
40  g
Rodzynki
30  g
Orzechy włoskie
2  łyżeczek
Kakao
2  łyżeczek
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.92 g
Węglowodany
44.24 g
Tłuszcze
20.9 g
Wartość energetyczna
366.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Znany wszystkim jabłecznik, w nieco nietypowym wydaniu. Jabłecznik amerykański cechuje się tym, że jabłka są ukryte wewnątrz ciasta, a nie tak jak tradycyjnej wersji tworzą osobną warstwę. To spore urozmaicenie, a ciasto z orzechami włoskimi i rodzynkami świetnie komponuje się ze smakiem jabłek.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać.
  • Krok 3

    5 min
    Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami.
  • Krok 4

    45 min
    Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik po amerykańsku

Krok 1 z 4

Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Jabłecznik po amerykańsku

Krok 2 z 4

Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać.

Jabłecznik po amerykańsku

Krok 3 z 4

Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami.

Jabłecznik po amerykańsku

Krok 4 z 4

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, posypać cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Agata

Proste i fajne ciasto, często je robię.

Z Zuza

Moja rodzina uwielbia te ciasto! Szybkie i pyszne. Chociaż znamy je z innej nazwy tz. Śmietnik. Bo można wrzucić do niego każdy rodzaj owoca 😀

D Dagmara

Jaką pojemność ma szklanka? Pilne 🙂

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnia amerykańska
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto marchewkowe z jabłkami

    Ciasto marchewkowe z jabłkami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Murzynek z jabłkami

    Murzynek z jabłkami

    35 min Łatwy
  • Ucierane ciasto z rabarbarem

    Ucierane ciasto z rabarbarem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Placek z orzechami, jabłkami i rodzynkami

    Placek z orzechami, jabłkami i rodzynkami

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu