Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy z makaronem

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
25  dag
Soczewica czerwona
1  łodyga
Seler naciowy
2 
Cebula
3  ząbków
3  łyżek
Oliwa
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
0.5  łyżeczka
Chili pieprz cayenne
20  dag
Makaron muszle małe
1  kulka
Mozzarella
1 
Liść laurowy
3  szklanek
Woda
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24 g
Węglowodany
88.97 g
Tłuszcze
13.08 g
Wartość energetyczna
556.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
1 min
Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.
Krok 2
5 min
Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.
Krok 3
1 min
Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.
Krok 4
5 min
Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem.
Krok 5
5 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.
Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 1 z 5

Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 2 z 5

Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 3 z 5

Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 4 z 5

Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 5 z 5

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i makaronem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika