Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z soczewicy z makaronem

(0)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
25  dag
Soczewica czerwona
1  łodyga
Seler naciowy
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Oliwa
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
0.5  łyżeczka
Chili pieprz cayenne
20  dag
Makaron muszle małe
1  kulka
Mozzarella
1 
Liść laurowy
3  szklanek
Woda
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24 g
Węglowodany
88.97 g
Tłuszcze
13.08 g
Wartość energetyczna
556.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i makaronem

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    1 min
    Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.
  • Krok 2

    5 min
    Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.
Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 1 z 5

Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 2 z 5

Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 3 z 5

Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 4 z 5

Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 5 z 5

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Makaron
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marokańska zupa z ciecierzycą i soczewicą

    55 min Łatwy
  • Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

    56 min Łatwy
  • Zupa z dyni i cukinii

    48 min Łatwy
  • Zupa koperkowa z ziemniakami

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu