Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy z makaronem

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1 trochę
Kwasek cytrynowy spożywczy WINIARY
25 dag
Soczewica czerwona
1 łodyga
Seler naciowy
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Oliwa
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
0.5 łyżeczka
Chili pieprz cayenne
20 dag
Makaron muszle małe
1 kulka
Mozzarella
1 
Liść laurowy
3 szklanek
Woda
1 pęczek
Natka pietruszki
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
88.97 g
Wartość energetyczna
556.35 kcal
Tłuszcze
13.08 g
Białko
24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
1 min
Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.
Krok 2
5 min
Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.
Krok 3
1 min
Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.
Krok 4
5 min
Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem.
Krok 5
5 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.
Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 1 z 5

Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z jedną obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 2 z 5

Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 3 z 5

Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 4 z 5

Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem.

Zupa z soczewicy z makaronem

Krok 5 z 5

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy. Pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego dodajemy do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i makaronem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika