Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 257

Śmietana kremówka – idealna do wypieków i nie tylko 

Śmietana kremówka jest półproduktem mlecznym, z którego wyrabia się śmietanę i inne produkty mleczne. Ma od 30% do 36% zawartości tłuszczu, dlatego używa jej się do sporządzania bitej śmietany, ale również do wypieków, kiedy oprócz idealnej piany z białek potrzebujemy ubitej piany ze śmietanki. 

Znajdziesz u nas wiele ciekawych przepisów ze śmietaną kremówką. Można z nią przygotować owocowe lody, biszkopty, serniki, ciasta przekładane. Sprawdzi się także przy serwowaniu prostych deserów owocowych oraz galaretek. 

Śmietana kremówka w daniach wytrawnych 

Zastosowanie śmietany kremówki nie ogranicza się jednak tylko do słodkości, choć przy deserach wykorzystywana jest najczęściej. Przyda się również przy przygotowywaniu zup. Zabiela je i zagęszcza, dlatego stanowi składnik wielu zup kremów – na przykład pomidorowej, dyniowej albo chłodnika jagodowego. Spisze się jako baza sosów przy zapiekankach makaronowych oraz makaronach, można z jej udziałem stworzyć sos koperkowy, cebulowy, serowy, ziołowy, pieczarkowy i wiele innych. Sosy ze śmietany kremówki mogą być podawane także do warzyw, np. brokułów w sosie musztardowym. 

Jak ubić pianę ze śmietany kremówki 

W wielu słodkich przepisach ze śmietany kremówki należy ubić pianę. Jak to zrobić szybko i skutecznie? Przede wszystkim upewnijmy się, że używamy śmietanki mocno schłodzonej. Jeśli ubijamy ją za pomocą miksera, także jego końcówki oraz miskę do ubijania możemy schłodzić – wstawiając je na godzinę do zamrażalnika. Jeśli obniżymy temperaturę, ubijanie będzie łatwiejsze. Warto zacząć od niskich obrotów i zwiększać je stopniowo.