Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mus kawowy na zimno to pyszny, orzeźwiający deser w sam raz na gorące, lenie dni. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również jesienią czy zimą. To wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie esencję aromatycznej kawy i aksamitną lekkość musu, tworząc małe co nieco, które zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego.
Mus kawowy na zimno – słodka przyjemność dla miłośników kawy
To niezwykłe połączenie mocy kawy i delikatności śmietankowo-jajecznego musu. Przygotowanie tego deseru wymaga nieco czasu – musi on stężeć w lodówce przez kilka godzin. I to czekanie na pierwszy kęs jest największym wyzwaniem dla każdego łasucha. Przekonaj się, jak smakuje nasz mus i zanurz się w puszystym, kawowym kremie z dodatkiem chrupiącego karmelu. Do tego kawałek kruchego, maślanego ciasteczka – kto będzie w stanie oprzeć się takiej pyszności?
Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje deserowe menu – to coś w sam raz dla Ciebie! Taki zimny mus kawowy sprawdzi się jako codzienny deser, jak i coś na osłodę na wyjątkowe okazje.
Przygotowanie
222 min
Krok 1
10 min
Podgrzej mleko z kawą. Ubij 4 żółtka ze 100 g cukru i skrobią kukurydzianą, aż uzyskasz jasną śmietankę i wymieszaj ją z kawową masą; wymieszaj wszystko trzepaczką, następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, pilnując, aby mieszanina nie zagotowała się.
Krok 2
5 min
Żelatynę WINIARY wymieszaj w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w śmietance kawowej.
Krok 3
180 min
Ubij kremówkę i dodaj ją do wystudzonej śmietanki kawowej. Całość wymieszaj. Mus przelej do małych szklaneczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krok 4
15 min
Przygotuj karmel, podgrzewając w rondelku 50 g cukru i łyżeczkę wody, gdy nabierze charakterystycznego złotego koloru, wylej go na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5
10 min
W międzyczasie rozwiń ciasto kruche i wykrój podłużne kawałki. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Krok 6
2 min
Kruche ciastka podawaj ze szklankami musu, udekorowanymi kawałkami karmelu.
Krok 1
z
6
Podgrzej mleko z kawą. Ubij 4 żółtka ze 100 g cukru i skrobią kukurydzianą, aż uzyskasz jasną śmietankę i wymieszaj ją z kawową masą; wymieszaj wszystko trzepaczką, następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, pilnując, aby mieszanina nie zagotowała się.
Krok 2
z
6
Żelatynę WINIARY wymieszaj w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w śmietance kawowej.
Krok 3
z
6
Ubij kremówkę i dodaj ją do wystudzonej śmietanki kawowej. Całość wymieszaj. Mus przelej do małych szklaneczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krok 4
z
6
Przygotuj karmel, podgrzewając w rondelku 50 g cukru i łyżeczkę wody, gdy nabierze charakterystycznego złotego koloru, wylej go na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5
z
6
W międzyczasie rozwiń ciasto kruche i wykrój podłużne kawałki. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Krok 6
z
6
Kruche ciastka podawaj ze szklankami musu, udekorowanymi kawałkami karmelu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0