Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mus kawowy z karmelem
Dodaj do CookBook

Mus kawowy z karmelem

(0)
3 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  ml
Mleko
250  ml
Kawa
4 
Jajko
150  g
Cukier
1  łyżka
Skrobia kukurydziana
100  ml
Śmietanka 30%
25  g
Żelatyna WINIARY
1  opakowanie
Gotowe kruche ciasto
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.5 g
Wartość energetyczna
253.1 kcal
Tłuszcze
4.8 g
Białko
11.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mus kawowy na zimno to pyszny, orzeźwiający deser w sam raz na gorące, lenie dni. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go również jesienią czy zimą. To wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie esencję aromatycznej kawy i aksamitną lekkość musu, tworząc małe co nieco, które zaspokoi Twój apetyt na coś słodkiego.


Mus kawowy na zimno – słodka przyjemność dla miłośników kawy

To niezwykłe połączenie mocy kawy i delikatności śmietankowo-jajecznego musu. Przygotowanie tego deseru wymaga nieco czasu – musi on stężeć w lodówce przez kilka godzin. I to czekanie na pierwszy kęs jest największym wyzwaniem dla każdego łasucha. Przekonaj się, jak smakuje nasz mus i zanurz się w puszystym, kawowym kremie z dodatkiem chrupiącego karmelu. Do tego kawałek kruchego, maślanego ciasteczka – kto będzie w stanie oprzeć się takiej pyszności?

Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje deserowe menu – to coś w sam raz dla Ciebie! Taki zimny mus kawowy sprawdzi się jako codzienny deser, jak i coś na osłodę na wyjątkowe okazje.

Przygotowanie

222 min
  • Krok 1

    10 min
    Podgrzej mleko z kawą. Ubij 4 żółtka ze 100 g cukru i skrobią kukurydzianą, aż uzyskasz jasną śmietankę i wymieszaj ją z kawową masą; wymieszaj wszystko trzepaczką, następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, pilnując, aby mieszanina nie zagotowała się.
  • Krok 2

    5 min
    Żelatynę WINIARY wymieszaj w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w śmietance kawowej.
  • Krok 3

    180 min
    Ubij kremówkę i dodaj ją do wystudzonej śmietanki kawowej. Całość wymieszaj. Mus przelej do małych szklaneczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Krok 4

    15 min
    Przygotuj karmel, podgrzewając w rondelku 50 g cukru i łyżeczkę wody, gdy nabierze charakterystycznego złotego koloru, wylej go na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    W międzyczasie rozwiń ciasto kruche i wykrój podłużne kawałki. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
  • Krok 6

    2 min
    Kruche ciastka podawaj ze szklankami musu, udekorowanymi kawałkami karmelu.
Mus kawowy z karmelem

Krok 1 z 6

Podgrzej mleko z kawą. Ubij 4 żółtka ze 100 g cukru i skrobią kukurydzianą, aż uzyskasz jasną śmietankę i wymieszaj ją z kawową masą; wymieszaj wszystko trzepaczką, następnie gotuj na małym ogniu przez kilka minut, pilnując, aby mieszanina nie zagotowała się.

Mus kawowy z karmelem

Krok 2 z 6

Żelatynę WINIARY wymieszaj w zimnej wodzie, a następnie rozpuść w śmietance kawowej.

Mus kawowy z karmelem

Krok 3 z 6

Ubij kremówkę i dodaj ją do wystudzonej śmietanki kawowej. Całość wymieszaj. Mus przelej do małych szklaneczek i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Mus kawowy z karmelem

Krok 4 z 6

Przygotuj karmel, podgrzewając w rondelku 50 g cukru i łyżeczkę wody, gdy nabierze charakterystycznego złotego koloru, wylej go na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.

Mus kawowy z karmelem

Krok 5 z 6

W międzyczasie rozwiń ciasto kruche i wykrój podłużne kawałki. Piecz ciasteczka przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Mus kawowy z karmelem

Krok 6 z 6

Kruche ciastka podawaj ze szklankami musu, udekorowanymi kawałkami karmelu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    1 godz 12 min Łatwy
  • Jajka faszerowane humusem

    Jajka faszerowane humusem

    30 min Łatwy
  • Żeberka miodowo-musztardowe

    Żeberka miodowo-musztardowe

    1 godz 13 min Łatwy
  • Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

    Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

    9 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu