Rolada wiśniowa
1 godz 22 min
Łatwy
1
łyżeczka
1
opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
7
Jajko
7
łyżek
Cukier
7
łyżek
Mąka
1
szklanka
Śmietana 30%
1
szklanka
Wiśnie świeże lub w syropie
.
Wartości odżywcze
Białko
3.82 g
Węglowodany
10.49 g
Tłuszcze
6.85 g
Wartość energetyczna
116.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
82 min
Krok 1
10 min
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, dodaj do nich cukier i żółtka.
Krok 2
3 min
Połącz delikatnie masę jajeczną z mąką i Proszkiem do pieczenia WINIARY.
Krok 3
1 min
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 4
2 min
Przełóż ciasto na dużą blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia.
Krok 5
20 min
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
Krok 6
20 min
Zsuń ciasto z blachy razem z papierem. Zwiń je w roladę i ostudź.
Krok 7
5 min
Rozpuść Galaretkę o smaku wiśniowym WINIARY w szklance gorącej wody. Ostudź ją.
Krok 8
10 min
Ubij śmietanę na sztywno, dodaj do niej gęstniejącą galaretkę i wiśnie.
Krok 9
10 min
Delikatnie rozwiń roladę i zdejmując papier z ciasta, posmaruj ją masą. Powtórnie zawiń roladę. Pozostaw do zastygnięcia.
Krok 10
1 min
Podawaj roladę udekorowaną bitą śmietaną i wiśniami.
Lekkość, słodycz i orzeźwienie: rolada z biszkoptowego ciasta z masą śmietanową, wiśniową Galaretką oraz świeżymi owocami.
Komentarze 0