Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Knedle z jagodami
Dodaj do CookBook

Knedle z jagodami

(0)
1 godz 26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy
200  ml
Śmietana 30%
4  łyżek
Cukier
500  g
Ziemniaki
0.75  szklanka
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
130  g
Jagody
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69.3 g
Wartość energetyczna
440.1 kcal
Tłuszcze
15.6 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Knedle to potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Popularna nie tylko na terenie Polski, ale też w Czechach i w kuchni słowackiej. Sporym zainteresowaniem cieszą się aktualnie przede wszystkim knedle z jagodami. Nikogo nie trzeba do nich przekonywać. Rozsmakują się w nich zwłaszcza dzieci, chociaż możesz mieć pewność, że przypadną do gustu również Twoim dorosłym znajomym i członkom rodziny. Knedle możesz podawać na obiad, w formie przekąski czy też jako podwieczorek po wymagającym dniu poza domem.


Knedle z jagodami - przepis

Wiedz o tym, że knedle z jagodami są szybkie i proste w przygotowaniu, a poza tym zaskoczą Cię swoim wyśmienitym smakiem. Nie wymagają też większego zaangażowania w kuchni, ponieważ możesz je przygotować zaledwie w kilkadziesiąt minut. W związku z tym to danie sprawdzi się np. wtedy, gdy w Twoim domu pojawią się niezapowiedziani goście, a Ty nie masz przygotowanego żadnego obiadu. Nic straconego! Sięgnij po przepis na knedle z jagodami i pozbądź się jakichkolwiek zmartwień. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim ziemniaki, które ugotujesz w lekko osolonej wodzie, a następnie je zmielisz lub też przepuścisz przez praskę. Potem pozostanie Ci już tylko dodać do nich cukier, mąkę, jajko oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Na zakończenie formujesz knedle i w poszczególne części wkładasz po łyżeczce jagód. Gotujesz w osolonej wodzie i po 5 minutach od wypłynięcia wyjmujesz na talerz. Gotowe, smacznego! Nie da się ukryć, że przepis na knedle z jagodami nie jest zbyt skomplikowany, dlatego też poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania i eksperymentowania w kuchni.


Knedle z jagodami - wyjątkowe doznania kulinarne i uniwersalność

Knedle z jagodami możesz serwować na co dzień, ale też na różnych uroczystościach rodzinnych, szczególnie wtedy, gdy pojawiają się na nich dzieci. Dzięki temu masz pewność, że Twoja kuchnia będzie im smakować. Knedle z dodatkiem jagód charakteryzują się nie tylko prostotą przygotowania, ale też wyjątkowym smakiem i uniwersalnością. Pasują praktycznie na każdą okazję. To niepowtarzalna szansa na zapewnienie sobie niesamowitych doznań kulinarnych. Gdy raz spróbujesz knedli z jagodami, będziesz chciał do nich wracać bardzo często. Ta potrawa to idealny wybór zarówno dla zwolenników dań przygotowywanych na słono, jak i na słodko.

Przygotowanie

86 min
  • Krok 1

    20 min
    Obierz ziemniaki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki odsącz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Masę ostudź.
  • Krok 3

    5 min
    Gdy ziemniaki będą letnie, dodaj do nich śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko.
  • Krok 4

    10 min
    Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
  • Krok 5

    5 min
    Z ciasta uformuj wałek i potnij go na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  • Krok 6

    10 min
    Umyj jagody. Kawałki ciasta rozpłaszczaj ręką, wkładaj na każdy po łyżeczce jagód i posypuj jagody cukrem.
  • Krok 7

    5 min
    Z ciasta z jagodami formuj kulki.
  • Krok 8

    2 min
    Zagotuj 3 litry lekko posolonej wody.
  • Krok 9

    7 min
    Wrzuć do niej knedle i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.
  • Krok 10

    3 min
    Wyjmuj je łyżką cedzakową i dobrze odsącz.
  • Krok 11

    5 min
    Do knedli świetnie pasuje śmietanka o smaku waniliowym. Aby ją przygotować, wymieszaj śmietankę z dwoma łyżkami cukru i Cukrem wanilinowym.
  • Krok 12

    3 min
    Pogotuj ją chwilę, a gdy zacznie gęstnieć – zdejmij ją z ognia.
  • Krok 13

    1 min
    Knedle podawaj ze śmietanką.
Knedle z jagodami

Krok 1 z 13

Obierz ziemniaki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie.

Knedle z jagodami

Krok 2 z 13

Ziemniaki odsącz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Masę ostudź.

Knedle z jagodami

Krok 3 z 13

Gdy ziemniaki będą letnie, dodaj do nich śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko.

Knedle z jagodami

Krok 4 z 13

Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

Knedle z jagodami

Krok 5 z 13

Z ciasta uformuj wałek i potnij go na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Knedle z jagodami

Krok 6 z 13

Umyj jagody. Kawałki ciasta rozpłaszczaj ręką, wkładaj na każdy po łyżeczce jagód i posypuj jagody cukrem.

Knedle z jagodami

Krok 7 z 13

Z ciasta z jagodami formuj kulki.

Knedle z jagodami

Krok 8 z 13

Zagotuj 3 litry lekko posolonej wody.

Knedle z jagodami

Krok 9 z 13

Wrzuć do niej knedle i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.

Knedle z jagodami

Krok 10 z 13

Wyjmuj je łyżką cedzakową i dobrze odsącz.

Knedle z jagodami

Krok 11 z 13

Do knedli świetnie pasuje śmietanka o smaku waniliowym. Aby ją przygotować, wymieszaj śmietankę z dwoma łyżkami cukru i Cukrem wanilinowym.

Knedle z jagodami

Krok 12 z 13

Pogotuj ją chwilę, a gdy zacznie gęstnieć – zdejmij ją z ognia.

Knedle z jagodami

Krok 13 z 13

Knedle podawaj ze śmietanką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Knedle z truskawkami

    Knedle z truskawkami

    55 min Łatwy
  • Knedle czeskie

    Knedle czeskie

    1 godz 55 min Łatwy
  • Bawarskie knedle ziemniaczane

    Bawarskie knedle ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu