Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Knedle z jagodami

0
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Cukier wanilinowy
200  ml
Śmietana 30%
4  łyżek
Cukier
500  g
Ziemniaki
0.75  szklanka
Mąka ziemniaczana
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 
Jajko
130  g
Jagody
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.99 g
Węglowodany
69.3 g
Tłuszcze
15.57 g
Wartość energetyczna
440.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
20 min
Obierz ziemniaki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie.
Krok 2
10 min
Ziemniaki odsącz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Masę ostudź.
Krok 3
5 min
Gdy ziemniaki będą letnie, dodaj do nich śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko.
Krok 4
10 min
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5
5 min
Z ciasta uformuj wałek i potnij go na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Krok 6
10 min
Umyj jagody. Kawałki ciasta rozpłaszczaj ręką, wkładaj na każdy po łyżeczce jagód i posypuj jagody cukrem.
Krok 7
5 min
Z ciasta z jagodami formuj kulki.
Krok 8
2 min
Zagotuj 3 litry lekko posolonej wody.
Krok 9
7 min
Wrzuć do niej knedle i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.
Krok 10
3 min
Wyjmuj je łyżką cedzakową i dobrze odsącz.
Krok 11
5 min
Do knedli świetnie pasuje śmietanka o smaku waniliowym. Aby ją przygotować, wymieszaj śmietankę z dwoma łyżkami cukru i Cukrem wanilinowym.
Krok 12
3 min
Pogotuj ją chwilę, a gdy zacznie gęstnieć – zdejmij ją z ognia.
Krok 13
1 min
Knedle podawaj ze śmietanką.
Knedle z jagodami

Krok 1 z 13

Obierz ziemniaki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie.

Knedle z jagodami

Krok 2 z 13

Ziemniaki odsącz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Masę ostudź.

Knedle z jagodami

Krok 3 z 13

Gdy ziemniaki będą letnie, dodaj do nich śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko.

Knedle z jagodami

Krok 4 z 13

Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.

Knedle z jagodami

Krok 5 z 13

Z ciasta uformuj wałek i potnij go na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego.

Knedle z jagodami

Krok 6 z 13

Umyj jagody. Kawałki ciasta rozpłaszczaj ręką, wkładaj na każdy po łyżeczce jagód i posypuj jagody cukrem.

Knedle z jagodami

Krok 7 z 13

Z ciasta z jagodami formuj kulki.

Knedle z jagodami

Krok 8 z 13

Zagotuj 3 litry lekko posolonej wody.

Knedle z jagodami

Krok 9 z 13

Wrzuć do niej knedle i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.

Knedle z jagodami

Krok 10 z 13

Wyjmuj je łyżką cedzakową i dobrze odsącz.

Knedle z jagodami

Krok 11 z 13

Do knedli świetnie pasuje śmietanka o smaku waniliowym. Aby ją przygotować, wymieszaj śmietankę z dwoma łyżkami cukru i Cukrem wanilinowym.

Knedle z jagodami

Krok 12 z 13

Pogotuj ją chwilę, a gdy zacznie gęstnieć – zdejmij ją z ognia.

Knedle z jagodami

Krok 13 z 13

Knedle podawaj ze śmietanką.

W jagodowym sezonie choć raz trzeba zrobić knedle z jagodami! Najpierw trzeba przygotować owoce: umyć, dokładnie osączyć i ewentualnie przesypać lekko tartą bułką (będą puszczały mniej soku). Ziemniaczane ciasto szybko rzednie, więc wyrabiamy je raz-dwa i szybciutko lepimy knedle – w postaci kulek lub „sakiewek” (ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty ok. 6x6 cm, napełniamy jagodami i zlepiamy dokładnie po przekątnych). Knedle podajemy z pyszną, słodką śmietanką z Cukrem wanilinowym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9g / 8%
Węglowodany
69.3g / 61%
Tłuszcze
15.6g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika