Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik jagodowy

(1)
1 godz 28 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kubków
Jagody
0.5  szklanka
Woda
5  łyżek
Miód
2  łyżeczek
Sok z cytryny
0.5  łyżeczka
Cynamon
5 
Goździki
500  ml
Jogurt naturalny
125  g
Mozzarella
trochę
Bazylia świeża

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12 g
Węglowodany
40.03 g
Tłuszcze
11.46 g
Wartość energetyczna
296.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
10 min
Jagody oczyść i umyj. Garść jagód odłóż, a resztę zblenduj razem z wodą na gładką masę.
Krok 2
5 min
Przelej do garnka. Dodaj miód, sok z cytryny, cynamon oraz goździki i zagotuj.
Krok 3
5 min
Gotuj przez 5 minut pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Z przestygniętych jagód wyłów goździki, a następnie wymieszaj całość dokładnie z jogurtem.
Krok 4
60 min
Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 5
3 min
Chłodnik podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz dekoracją z odłożonych wcześniej jagód i posiekanej bazylii.
Chłodnik jagodowy

Krok 1 z 6

Jagody oczyść i umyj. Garść jagód odłóż, a resztę zblenduj razem z wodą na gładką masę.

Chłodnik jagodowy

Krok 2 z 6

Przelej do garnka. Dodaj miód, sok z cytryny, cynamon oraz goździki i zagotuj.

Chłodnik jagodowy

Krok 3 z 6

Gotuj przez 5 minut pod przykryciem.

Chłodnik jagodowy

Krok 3 z 6

Z przestygniętych jagód wyłów goździki, a następnie wymieszaj całość dokładnie z jogurtem.

Chłodnik jagodowy

Krok 4 z 6

Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik jagodowy

Krok 5 z 6

Chłodnik podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz dekoracją z odłożonych wcześniej jagód i posiekanej bazylii.

Chłodnik jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wiosenne obiady. Jego lekka formuła i pyszny smak sprawiają, że chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby zjeść wiosną lub latem dobrego chłodnika. Chłodnik jagodowy to wyjątkowa odsłona tej wiosennej zupy. Świeże owoce sprawią, że chłodnik stanie się dla Ciebie i Twoich bliskich ulubionym posiłkiem w ciągu letnich miesięcy. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00
Average: 4 (1 vote)

Ciekawe czemu wycofaliście chłodnik jagodowy instant?
Ciekawska (niezweryfikowany) sob., 10/02/2021 - 23:40 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha