Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik jagodowy

0
88 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kubków
Jagody
0.5 szklanka
Woda
5 łyżek
Miód
2 łyżeczek
Sok z cytryny
0.5 łyżeczka
Cynamon
5 
Goździki
500 ml
Jogurt naturalny
125 g
Mozzarella
1 trochę
Bazylia świeża

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40.03 g
Wartość energetyczna
296.54 kcal
Białko
12 g
Tłuszcze
11.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

88 min
Krok 1
10 min
Jagody oczyść i umyj. Garść jagód odłóż, a resztę zblenduj razem z wodą na gładką masę.
Krok 2
5 min
Przelej do garnka. Dodaj miód, sok z cytryny, cynamon oraz goździki i zagotuj.
Krok 3
5 min
Gotuj przez 5 minut pod przykryciem.
Krok 3
5 min
Z przestygniętych jagód wyłów goździki, a następnie wymieszaj całość dokładnie z jogurtem.
Krok 4
60 min
Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 5
3 min
Chłodnik podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz dekoracją z odłożonych wcześniej jagód i posiekanej bazylii.
Chłodnik jagodowy

Krok 1 z 6

Jagody oczyść i umyj. Garść jagód odłóż, a resztę zblenduj razem z wodą na gładką masę.

Chłodnik jagodowy

Krok 2 z 6

Przelej do garnka. Dodaj miód, sok z cytryny, cynamon oraz goździki i zagotuj.

Chłodnik jagodowy

Krok 3 z 6

Gotuj przez 5 minut pod przykryciem.

Chłodnik jagodowy

Krok 3 z 6

Z przestygniętych jagód wyłów goździki, a następnie wymieszaj całość dokładnie z jogurtem.

Chłodnik jagodowy

Krok 4 z 6

Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.

Chłodnik jagodowy

Krok 5 z 6

Chłodnik podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą oraz dekoracją z odłożonych wcześniej jagód i posiekanej bazylii.

Chłodnik jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wiosenne obiady. Jego lekka formuła i pyszny smak sprawiają, że chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby zjeść wiosną lub latem dobrego chłodnika. Chłodnik jagodowy to wyjątkowa odsłona tej wiosennej zupy. Świeże owoce sprawią, że chłodnik stanie się dla Ciebie i Twoich bliskich ulubionym posiłkiem w ciągu letnich miesięcy. Sprawdź nasz przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika