Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brokuł w sosie musztardowym

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Brokuł
50 ml
Śmietana 30%
3 łyżek
Musztarda
1 łyżka
Ocet winny biały
1 trochę
Pieprz cayenne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
31.08 g
Wartość energetyczna
304.45 kcal
Węglowodany
4.88 g
Białko
2.62 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Brokuł rozdziel na różyczki i umyj.
Krok 2
10 min
Wrzuć do 2-3 litrów osolonej gotującej wody i gotuj przez 5-7 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Możesz także ugotować brokuła na parze. Zagotuj 3 litry wody w sporym garnku, na garnku postaw metalowy koszyczek z brokułami i przykryj garnek pokrywką. Brokuły będą gotowe po ok 10 minutach.
Krok 3
4 min
W międzyczasie przygotuj prosty sos musztardowy. Majonez, śmietankę, musztardę, ocet winny i pieprz cayenne wymieszaj w miseczce na jednolitą masę.
Krok 4
1 min
Gorące brokuły podawaj polane sosem musztardowym.
Brokuł w sosie musztardowym

Krok 1 z 4

Brokuł rozdziel na różyczki i umyj.

Brokuł w sosie musztardowym

Krok 2 z 4

Wrzuć do 2-3 litrów osolonej gotującej wody i gotuj przez 5-7 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Możesz także ugotować brokuła na parze. Zagotuj 3 litry wody w sporym garnku, na garnku postaw metalowy koszyczek z brokułami i przykryj garnek pokrywką. Brokuły będą gotowe po ok 10 minutach.

Brokuł w sosie musztardowym

Krok 3 z 4

W międzyczasie przygotuj prosty sos musztardowy. Majonez, śmietankę, musztardę, ocet winny i pieprz cayenne wymieszaj w miseczce na jednolitą masę.

Brokuł w sosie musztardowym

Krok 4 z 4

Gorące brokuły podawaj polane sosem musztardowym.

Jak idealnie ugotować i podać brokuły? Poznaj przepis na gotowane brokuły z sosem musztardowym. Tak przygotowane będą znakomitym dodatkiem do obiadu, warzywną kolacją na ciepło, bądź przekąską.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika