Brokuł w sosie musztardowym
20min
Łatwy
1
Brokuł
3
łyżek
50
ml
Śmietana 30%
3
łyżek
Musztarda
1
łyżka
Ocet winny biały
trochę
Pieprz cayenne
.
Wartości odżywcze
Białko
2.62 g
Węglowodany
4.88 g
Tłuszcze
31.08 g
Wartość energetyczna
304.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Brokuł rozdziel na różyczki i umyj.
Krok 2
10 min
Wrzuć do 2-3 litrów osolonej gotującej wody i gotuj przez 5-7 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Możesz także ugotować brokuła na parze. Zagotuj 3 litry wody w sporym garnku, na garnku postaw metalowy koszyczek z brokułami i przykryj garnek pokrywką. Brokuły będą gotowe po ok 10 minutach.
Krok 3
4 min
W międzyczasie przygotuj prosty sos musztardowy. Majonez, śmietankę, musztardę, ocet winny i pieprz cayenne wymieszaj w miseczce na jednolitą masę.
Krok 4
1 min
Gorące brokuły podawaj polane sosem musztardowym.
Jak idealnie ugotować i podać brokuły? Poznaj przepis na gotowane brokuły z sosem musztardowym. Tak przygotowane będą znakomitym dodatkiem do obiadu, warzywną kolacją na ciepło, bądź przekąską.
Komentarze 0