Kawowe z rogalikami
170min
Łatwy
6
Jajko
6 łyżek
Cukier puder
2 łyżeczek
20 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
0.75 szklanka
Płatki gotowe do spożycia, podwójne płatki czekoladowe KELLOGG'S KRAVE
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
0.5 l
Mleko
1 kostka
Masło
4
Żółtko
1 szklanka
Cukier
2 łyżek
Spirytus
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
4 łyżeczek
Kawa rozpuszczalna
1 łyżka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
600 ml
Śmietana 36%
3 łyżek
Żelatyna
1 szklanka
Woda
4 łyżek
Kakao
1 trochę
Cukier puder
3 łyżek
Śmietana
60 g
Drożdże
250 g
Margaryna
300 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 płaskich łyżek
Cukier
0.5 łyżeczka
Sól
1 trochę
Marmolada
.
Wartości odżywcze
Białko
8 g
Węglowodany
39.37 g
Tłuszcze
25.53 g
Wartość energetyczna
407.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
170 min
Krok 1
40 min
Ciasto z płatkami: Białka ubić na sztywną z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi- dodać do ciasta. Upiec na formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Krok 2
100 min
Rogaliki: Drożdże troszkę podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki pszennej, soli i drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce lub na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę marmolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.
Krok 3
15 min
Masa kawowa: W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki, budyń i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol do smaku.
Krok 4
15 min
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy i dodajemy letnią żelatynę. Dodajemy kakao i cukier puder do smaku. Mieszamy. Przełożenie: Ciasto z płatkami-masa kawowa- rogaliki- masa śmietankowa- dekoracja startą czekoladą
Takie ciasto jest idealne na wieksze okazje. Jest ozdobą stołu, smakuje bardzo!
Komentarze 0