Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz słodkości i szukasz pomysłów na desery, które możesz przygotować dla siebie i swoich bliskich? Świetnie się składa, bo mamy coś w sam raz do kawy, herbaty lub na osłodę po posiłku. Poznaj nasz przepis na pyszne cukierki kawowe skąpanej w polewie czekoladowej.
To pomysł na deser w sam raz dla zabieganych fanów słodkości. Kawowe cukierki, które przygotujesz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Na początek połącz mleko skondensowane z masłem i chwilę podgrzewaj, następnie rozpuść kawę w likierze i dodaj do pozostałych składników. Mieszaj, aż do momentu, gdy masa będzie odchodzić od ścianek garnka lub rondelka. Teraz przełóż masę do natłuszczonego naczynia i wystudź (z chłodnej masy łatwiej będzie Ci formować cukierki). Nadaj kształt swoim cukierkom kawowym i na koniec zanurz je w rozpuszczonej czekoladzie. My proponujemy czekoladę deserową, ale świetnie sprawdzi się tu też czekolada mleczna lub biała – wybierz swoją ulubioną wersję.
Tak przygotowane cukierki kawowe odkładaj na folię aluminiową i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Teraz już możesz z przyjemnością sięgnąć po domowe słodkości.
Przygotowanie
11 min
Krok 1
3 min
Połącz mleko skondensowane z masłem, przelej masę do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 2
2 min
Rozpuścić kawę w likierze i dodaj do mleka z masłem. Mieszaj, aż masa zacznie odchodzić od rondelka.
Krok 3
5 min
Całość przełóż do natłuszczonego naczynia i wystudź. Następnie uformuj kulki i zanurzaj je w rozpuszczonej czekoladzie.
Krok 4
1 min
Cukierki ułóż na folii aluminiowej i poczekaj, aż wyschną. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z folii aluminiowej i ułóż na talerzu.
Krok 1
z
4
Połącz mleko skondensowane z masłem, przelej masę do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 2
z
4
Rozpuścić kawę w likierze i dodaj do mleka z masłem. Mieszaj, aż masa zacznie odchodzić od rondelka.
Krok 3
z
4
Całość przełóż do natłuszczonego naczynia i wystudź. Następnie uformuj kulki i zanurzaj je w rozpuszczonej czekoladzie.
Krok 4
z
4
Cukierki ułóż na folii aluminiowej i poczekaj, aż wyschną. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z folii aluminiowej i ułóż na talerzu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0